Богатство у различитости


21. фебруар је од 1999. међународни Дан матерњег језика. Подсетимо да је прокламован као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, (данас Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Чланице организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) обележавају тај дан како би указале на значај поштовања основног људског права, а то је оно које нам обезбеђује да можемо у свим приликама да се користимо својим матерњим језиком, а тиме и да негујемо језичку културу заједнице којој припадамо. Истовременено чланице УНЕСЦА на овај дан промовишу мултикултуралност и вишејезичност као богатство одређене територије, а не бременитост међусобног неразумевања због језичке баријере. Једна од некад веома успешних језичких политика на територији западног Балкана подстицала је осим учења страних језика и учење језика средине у школама како би се деца боље међусобно разумела. И то не само да су припадници мањинских језика учили језик већине, већ и обрнуто, припадници већинског учили су језике мањина, као што су и припадници мањина учили друге мањинске језике који су били у употреби у одређеној средини. Јединствен пример како се подстиче мултикултурализам и интеркултурални дијалог и смањују потенцијалне тензије у друштву провоциране национализмом и популизмом.

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА ЧЛАНОВИ ЛИНГВИСТИЧКЕ СЕКЦИЈЕ НАШЕ ШКОЛЕ ПРИРЕДИЛИ СУ ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАЊЕ - ЈАНОВ РЕЧНИК ИЗРЕКА КОЈИ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ