ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 29.07.2021. godine, održao se sastanak sa cilјem dodatnog upoznavanja građana i građanki Kruševca sa osnovnim pravima u oblasti zaštite potrošača.  U okviru realizacije programskih aktivnosti, sastanak je organizovalo regionalno Savetovalište za potrošače za Šumadiju i zapadnu Srbiju, u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac.

  IMG-8f5

  U prisustvovu predstavnika JP i JKP čiji je osnivač lokalna samouprava i Regionalne privredne komore Kruševac, pretežno službenika za komunikaciju sa potrošačima, dodatno su razmotrena sva otvorena pitanja iz oblasti pružanja usluga građanima. Ovakva aktivnost je jedan od načina da se pospeši razvoj usluga i da se dalјe utiče na kvalitet pruženih usluga. Na kraju prisutnima je podelјena info-edukativna brošura o pravima potrošača, a deo ukupnog tiraža ostavlјen je za dalјu distribuciju za područje grada Kruševca.

 2. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 02.07.2021. godine održan je sastanak Školske uprave grada Kruševca sa direktora osnovnih i srednjih škola.

  sas

  Glavna tema sastanka bila je vezana za Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2021/22, gde su otklonjene sve nedoumice oko formiranja odeljenja i grupa u osnovnoj i srednjoj školi.

  Sastankom je rukovodio načelnik Školske uprave, Zoran Asković.

 3. Povodom 650 godina od osnivanja grada Kruševca, Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u saradnji sa Udruženjem istoričara Rasinskog okruga 18.06.2021. godine organizovao završnu svečanost.

  jub

  Predavanje na temu "Istorija obrazovanja u Kruševcu u proteklih 650 godina" održao je predsednik Udruženja istoričara Rasinskog okruga, Bojan Panić.

  Nakon predavanja uručene su nagrade školama, koje su učestvovale na konkursu "Istorijat škole koju pohađam" u vidu knjiga i zahvalnica.

  jub1

  Predavanje je upotpunio muzički program "Pesme našeg kraja" u izvođenju učenika muzičke škole "Stevan Hristić".

  Svečanoj ceremoniji prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, Ivan Parezanović, kao i učenici i nastavnici koji su učestvovali u izradi prezentacije za konkurs "Istorijat škole koju pohađam".

 4. U Kragujevačkom dečjem odmaralištu na Kopaoniku 17.06.2021. godine održana je Skupština Mreže RC i CSU Srbije.

  kop

  Ovom prilikom, direktor Centra za obrazovanje Kragujevac, Nikola Spasić, uručio je zahvalnice za uspešnu saradnju i doprinos u radu. Jedna od tema bio je izveštaj sa protekle konferencije "Aktuelnosti u obrazovnom sistemu Republike Srbije 3", održanoj u Vrnjačkoj Banji, a bilo je i reči o narednim planovima za dalji rad Mreže.

  U radu Skupštine ispred Centra za stručno usavršavanje Kruševac učestvovali su Nikola Džugurdić, v.d. direktora i Dejana Ilčić, savetnica za stručno usavršavanje i napredovanje.

 5. Povodom 650 godina od osnivanja grada Kruševca Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga raspisao literarni konkurs za učenike osnovnih škola grada Kruševca. Tim povodom CSU Kruševac je 15.06.2021. godine organizovao uručenje prigodnih nagrada najboljim učenicima.

  lit1

  Svečanoj ceremoniji prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti Jelena Todorović, učenici, njihovi roditelji, predmetni nastavnici i predstavnici Podružnice društva. Pozravljajući  prisutne, direktor CSU Kruševac Nikola Džugurdić zahvalio se učenicima na velikom odzivu za učešće na konkursu. Ovom prilikom izrazio je nadu da će u svom kreativnom stvaralaštvu, koje promoviše grad Kruševac, negujući tradiciju, zatim u radu na očuvanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, učenici naći motivaciju za dalje uspešno školovanje.

  lit2

  Dušica Dobrodolac, predsednica Podružnice društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga izrazila je zadovoljstvo što su se učenici učešćem na literarnom konkursu zainteresovali za istoriju, kulturu i tradiciju našeg kraja, o čemu govori veliki broj prispelih radova. Na ovaj način, u potpunosti su ispunjeni ciljevi konkursa, da se mladi bave literarnim stvaralaštvom, da se usmere na lepe i sadržajne stvari, poetiku i srećne događaje kojima se ova školska godina privodi kraju.

  Značaj teme, koja prožima prošlost i sadašnjost, upravo je iznedrila svetlu budućnost, a to su upravo mladi stvaraoci. Vodeći čitaoce na svojevrsno putovanje koje otkriva znamenita mesta i obeležja koje krase Kruševac, povezujući bogatu prošlost, oni su našli inspiraciju i uzore u istorijskim ličnostima, osnivaču grada Knezu Lazaru Hrebeljanoviću i njegovom nasledniku, Despotu Stefanu Lazareviću koji je i sam bio vičan lepom peru.

  lit3

  Nagrade najboljim učenicima dodelili su direktor Centra za stručno usavršavanje Kruševac, Nikola Džugurdić i Dušica Dobrodolac, predsednica Podružnice društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga.

  Učenici su imali izbor između dve teme:

  •  „Kruševac – moj grad“
  • „Priča iz Lazarevog grada“

  Komisija u sastavu: Biljana Gajić, Sanja Mladenović, Mirjana Simonović i mr Dušica Dobrodolac pregledala je prispele radove i donela jednoglasnu odluku u pogledu ocene kandidata.

  Nagradu su osvojili u kategoriji nižih razreda osnovnih škola:

  • Aleksandar Petrović, učenik IVrazreda, OŠ „Brana Pavlović“, Konjuh, za osvojeno I mesto
  • Maša Miljković, učenica III razreda, OŠ „Vuk Karadžić“, Kruševac, za osvojeno II mesto
  • Jovana Aksentijević, učenica IV razreda, OŠ „Dragomir Marković“, Kruševac, za osvojeno III mesto
  • Vuk Perović, učenik IV razreda, OŠ „Dragomir Marković“, Kruševac, za osvojeno III mesto

  u kategoriji viših razreda osnovnih škola:

  • Uroš Lukić, učenik VI razreda, OŠ „Knez Lazar“, Veliki Kupci, za osvojeno I mesto
  • Helena Stefanović, učenica VIII razreda, OŠ „Vuk Karadžić“, Kruševac, za osvojeno II mesto
  • Lazar Balević, učenik VII razreda, OŠ „Branko Radičević“, Kruševac, za osvojeno III mesto

  Na kraju ceremonije najbolji učenici su pročitali svoje radove, koji su kod mnogih prisutnih izazvali jake emocije.