ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Prema internom memoaru koji je MacRumors dobio u posed, Apple planira da 30. juna stavi originalni MacBook sa ekranom od 12 inča na listu zastarelih proizvoda. Kada se klasifikuje kao zastareo proizvod, ovaj laptop više neće biti moguće popraviti ili servisirati u Apple prodavnicama ili ovlašćenim servisnim provajderima, jer delovi više neće biti dostupni.

  Apple klasifikuje proizvod kao tehnološki zastareo kada prođe više od sedam godina od trenutka kada je prestao da se prodaje. Originalni MacBook sa ekranom od 12 inča je prekinut u aprilu 2016. godine kada je predstavljen model druge generacije sa poboljšanim specifikacijama, tako da je laptop nedavno prešao tu sedmogodišnju granicu.

  Predstavljen u martu 2015. godine, MacBook sa ekranom od 12 inča je imao tanak i lagan dizajn koji je težio samo dve funte, i bio je Apple-ov prvi laptop bez ventilatora. Cena je počinjala od 1.299 dolara, a standardne specifikacije originalnog modela uključivale su Intel Core M procesor sa dva jezgra i brzinom od 1,1 GHz, integrisanu Intel grafiku, 8 GB RAM-a i SSD kapaciteta 256 GB.

  Ključni dizajnerski elementi MacBook-a sa ekranom od 12 inča uključivali su jedan USB-C priključak za punjenje i prenos podataka, novi Force Touch trackpad i bateriju sa stepenastim dizajnom koja je omogućila smeštanje veće baterije u tanko kućište laptopa.

  Nažalost, MacBook sa ekranom od 12 inča je takođe bio prvi MacBook model koji je koristio Apple-ovu čuvenu tastaturu sa leptir-mehanizmom koji je podložan kvarovima, i koji je kasnije uklonjen sa celokupne linije MacBook-a nakon niza pritužbi i tužbi. Apple je poslednji put ažurirao MacBook sa ekranom od 12 inča u junu 2017. godine, a prekinut je u julu 2019. godine.


 2. Sećate li se kada je Elon Musk promenio logo Twitter-a u Doge, maskotu kriptovalute Dogecoin? To bi ga moglo koštati.

  CEO Twitter-a i Tesle optužen je za zloupotrebu informacija i manipulaciju cenom Dogecoin-a u predloženoj tužbi u ime klase.

  Prema Reuters-u, investitori tvrde da je Musk koristio svoj uticaj na Twitter-u, televizijskim pojavljivanjima i plaćenim internet influenserima kako bi profitirao na štetu drugih investitora.

  Musk je već godinama veoma glasan o Dogecoin-u, često izazivajući skokove u ceni Dogecoin-a. Na primer, 2019. godine je rekao da je Dogecoin njegova omiljena valuta. Takođe je pozitivno govorio o Dogecoin-u u emisiji SNL, rekao je da će lansirati satelit nazvan Doge-1 do Meseca, a u jednom trenutku je čak razmatrao mogućnost da kupci mogu kupiti Tesla automobile koristeći Doge (određene proizvode u Tesla-ovoj online prodavnici možete kupiti s Doge).

  Reći i raditi sve to je jedno, ali koristiti svoj ogroman online uticaj kako bi "pumpao" Doge i zapravo profitirao od toga, što tužba tvrdi, je nešto drugo.

  Podnošenje tužbe u saveznom sudu u Menhetnu u sredu naveče tvrdi da je Musk, na primer, prodao oko 124 miliona dolara vrednih Dogecoin-a u aprilu nakon što je zamenio logo Twitter-a logom Dogecoin-a, što je dovelo do porasta cene Dogecoin-a od 30 posto. Prema tvrdnji, Musk je sprovodio "namerno ludilo, manipulaciju tržištem i zloupotrebu informacija" kako bi prevaren investitore. Ukupno, tužba tvrdi da je Musk nameravao da podigne cenu Dogecoin-a za preko 36.000 posto tokom nekoliko godina, da bi ga potom pustio da se sruši.


 3. Google je tiho saopštio da je podrška za Chromecast (prva generacija) završena i da neće biti više ažuriranja.

  To znači da prvi Google-ov uređaj za strimovanje u obliku ključa, izuzimajući Nexus Q, više neće dobijati softverska ili sigurnosna ažuriranja. Skoro 10 godina podrške nije loš rezultat ako se sagleda celokupna slika potrošačke elektronike, posebno za uređaj koji je koštao 35 dolara. Google upozorava da će korisnici "možda primetiti smanjenje performansi".

  Poslednja verzija firmvera za Chromecast iz 2013. godine je 1.36.159268, koja je objavljena u novembru 2022. godine sa "popravkama grešaka i poboljšanjima". To je bilo prvo ažuriranje u preko tri godine.

  Na stranici podrške za verzije firmvera i beleške o ažuriranju Chromecast-a (poslednje ažurirano 27. aprila 2023. godine), Google navodi:

  Podrška za Chromecast (prva generacija) je završena, što znači da ovi uređaji više neće dobijati softverska ili sigurnosna ažuriranja, i Google ne pruža tehničku podršku za njih. Korisnici mogu primetiti smanjenje performansi.

  Chromecast prve generacije je imao oblik ključa sa HDMI priključkom na jednom kraju i micro-USB priključkom na drugom kraju za napajanje, uz priloženi adapter. Na vrhu je bila otisnuta oznaka "Chrome" i logo pretraživača. Njegova pristupačna cena je rezultat nekih specifikacija kao što su 512MB RAM-a i 2GB skladišnog prostora.

  Jedan zanimljiv detalj je da je modelni broj H2G2-42 referenca na skraćenicu iz knjige "Autostoperski vodič kroz galaksiju" i "Odgovor na konačno pitanje života, univerzuma i svega".

  Google je nakon Chromecasta predstavio drugu generaciju modela dve godine kasnije, koji je imao oblik pločice. Chromecast Audio je takođe najavljen istovremeno, a "Ultra" model je stigao godinu dana kasnije 2016. na inauguralnom događaju Made by Google. Treća generacija je stigla 2018. godine. To bi trebao da bude poslednji Cast-powered uređaj za strimovanje od strane Googlea, pri čemu su svi sledeći modeli prešli na Google TV.


 4. Android pametni telefoni nemaju funkciju poput "Battery Health" koja prikazuje maksimalni preostali kapacitet baterije u odnosu na originalni kapacitet, kao što to rade iPhone uređaji. Samsung prikazuje stanje baterije u aplikaciji Samsung Members, ali ne prikazuje tačan procenat preostalog kapaciteta kao što to rade iPhone uređaji. Međutim, sa Android-om 14, Google je dodao nove mogućnosti koje bi mogle doneti detaljne statistike o zdravlju baterije na Android telefonima i tabletima.

  Stručnjak za Android, Mishaal Rahman, otkrio je da je Google dodao nove mogućnosti BatteryManager API-ima sa Androidom 14. Ove nove mogućnosti omogućavaju uređajima da prikazuju detaljnije informacije o zdravlju baterije, uključujući broj ciklusa punjenja baterije, politiku punjenja, status punjenja, datum prvog korišćenja, datum proizvodnje i stanje zdravlja baterije. Međutim, ovi novi API-ji trenutno su dostupni samo na Pixel uređajima koji koriste Android 14 Beta 2 (ili noviju verziju).

  Ipak, podaci koje prikazuju novi BatteryHealth API-ji zavise od mogućnosti IC čipa za punjenje (integrisanog čipa) i HAL-a (Hardware Abstraction Layer), pa tačnost može varirati zavisno od pametnog telefona ili tableta. IC čip za punjenje je čip koji kontroliše punjenje baterije uređaja.

  Statistike o zdravlju baterije prikazane na slici iznad prikazuju se putem aplikacije Batt koja koristi nove BatteryHealth API-je. Moguće je da će Samsung koristiti ove nove BatteryHealth API-je u One UI 6.0, baziranom na Android-u 14, kako bi precizno prikazao više informacija o zdravlju baterije na Galaxy pametnim telefonima i tabletima.


 5. Korisnici Instagram-a već duže vreme prave teorije o tome kako "algoritam" funkcioniše u rangiranju sadržaja na ovoj platformi i zašto se neki korisnički postovi čine manje vidljivim od drugih. Sada Instagram otkriva delimično kako njegov sistem preporuka funkcioniše.

  U blog postu, kompanija detaljno objašnjava svoj sistem rangiranja na osnovu toga gde korisnik može naići na sadržaj: glavni prikaz, Story, stranica Explore i Reels. Postoji bezbroj informacija koje kompanije poput Instagram-a koriste da bi predvideli šta korisnici žele da vide i s kim žele da interaguju, i ne postoji jedan jedinstveni algoritam koji upravlja preporukama. Kao što se i očekivalo, Instagram kaže da dobar deo podataka koji se koriste za rangiranje sadržaja dolazi od samih korisnika.

  Na primer, Story-ji se rangiraju delimično na osnovu toga koliko često korisnik pregleda ažuriranja naloga i da li interaguje sa drugima slanjem poruka ili lajkovanjem Story. Instagram takođe pokušava da proceni korisnikov odnos sa određenim nalogom, na primer da li je neko član porodice ili prijatelj.

  Preporuke za Reels takođe se zasnivaju na sličnim podacima korisnika. Instagram kaže da ono što korisnik lajkuje, čuva, deli ili na bilo koji način interaguje sa određenim sadržajem utiče na to šta će mu biti prikazano sledeće. Instagram je nešto konkretniji u vezi s tim: kompanija posebno ukazuje na verovatnoću da će korisnik podeliti video, gledati ga do kraja, lajkovati ga ili kliknuti na stranicu sa zvukom kao predviđanja. Vizuelni i zvučni elementi koji se koriste u videima, kao i informacije o osobi koja je video podelila, poput broja pratilaca ili nivoa angažovanosti, takođe utiču na rangiranje Reels-a.

  Platforme pružaju korisnicima razne načine da pokušaju da kontrolišu šta vide. Meta je na Facebooku uvela opcije "prikaži više" i "prikaži manje" kao način da korisnici reaguju na određene vrste sadržaja. Korisnici TikTok-a mogu "dislajkovati" video snimke i kreirati listu heštegova i reči koje ne žele da vide na svom prikazu.

  Međutim, pitanje je da li ovi alati zaista funkcionišu: neka istraživanja su sugerisala da korisničke postavke za fino podešavanje sistema preporuka jedva da funkcionišu.


 6. Konačno, Windows Widgets funkcija dobija nekoliko korisnih dodataka koji vam omogućavaju praćenje upotrebe CPU-a, memorije i GPU-a. Neowin je primetio da nova verzija Dev Home aplikacije Microsoft-a uključuje nekoliko novih widgeta za Windows 11.

  Možete koristiti nove widgete kako biste pratili iskorištenost i brzinu procesora, upotrebu memorije, temperature i upotrebu GPU-a te brzinu Wi-Fi ili Ethernet mreže. Oni su definitivno mnogo korisniji od uobičajenih widgeta ili vesti pune nebitnih priča s MSN-a. Microsoft je ranije ovog mjeseca na Build konferenciji najavio da će biti moguće onemogućiti Microsoft News vesti u panelu widgeta kasnije ove godine, što je zaista dobra vest.

  Slične informacije možete dobiti putem Game Bar-a, Windows Task Manager-a ili aplikacija poput HWiNFO64, ali je zgodno imati mogućnost otvaranja widgeta pomoću prečice Windows tipka + W.

  Trenutno se čini da su widgeti malo nestabilni, zbog čega je Dev Home aplikacija koja ih omogućava još uvek u fazi pregleda. Korisnici su primetili da mi se panel widgeta zamrznuo nakon prvog instaliranja, a praćenje iskorišćenosti CPU-a i GPU-a nije pravilno funkcionisalo sve dok nisu ponovno pokrenuli računar. Međutim, od tada su radili normalno.

  Ako vas zanima isprobavanje ovih novih widgeta na Windows-u 11, trebate posetiti Microsoft Store i instalirati Dev Home Preview aplikaciju. Widgeti će tada biti dostupni u sekciji Windows Widgets (Winkey + W), a možete ih dodati pomoću dugmeta + na vrhu.


 7. Rusija tvrdi da je NSA hakerski upala u iPhone uređaje koji pripadaju ruskim građanima i stranim diplomatima smeštenim u zemlji. Također tvrdi da je Apple pomogao NSA-i pružajući pristup tajnim ulazima u iPhone uređaje.

  Reuters izveštava da je tvrdnju iznela FSB - naslednik sovjetske KGB-a.

  Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u četvrtak da je otkrila američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA) koja je koristila do tada nepoznati malware kako bi pristupila posebno napravljenim ranjivostima u Apple telefonima, poznatim kao "backdoor".

  FSB je izjavio da je nekoliko hiljada Apple telefona zaraženo, uključujući i one ruskim korisnicima.

  Ruska špijunska agencija takođe je navela da su bili ciljani telefoni stranih diplomata smeštenih u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, uključujući one iz članica NATO-a, Izraela, Sirije i Kine...

  FSB je rekao da ovaj slučaj pokazuje bliski odnos između Applea i NSA-e.

  Izveštaj implicira da je hakovanje telefona mogao biti izvor obaveštajnih podataka o invaziji na Ukrajinu.

  Kratko nakon što je Rusija poslala svoje vojnike u Ukrajinu prošle godine, američki i britanski špijuni su tvrdili da su otkrili - i javno objavili - obaveštajne podatke da je predsednik Vladimir Putin planirao invaziju. Još uvek nije jasno kako su ti obaveštajni podaci dobijeni.

  Ruska vlada je ranije ove godine naredila svojim zvaničnicima da prestanu koristiti iPhone uređaje, sa rokom do 1. aprila. Putin je rekao da ne koristi nikakve pametne telefone.


 8. Galaxy S23 Ultra predstavlja vrhunac Samsung-ove linije fiksnih ekrana. Prema novim istraživanjima koja su objavljena, malo manje od 40% ukupne cene Galaxy S23 Ultra može se pripisati samo materijalima.

  Counterpoint Research je objavio analizu računa materijala (Bill of Materials - BoM) za Galaxy S23 Ultra i komponente koje se koriste u uređaju. Prema toj analizi, Samsung-u je potrebno 469 dolara da bi izgradio ovaj telefon. Cena odražava trošak sirovih materijala, ali ne uključuje operativne i istraživačko-razvojne troškove vezane za razvoj uređaja. Naravno, ova dva troška se razvodnjavaju na veliki broj razvijenih uređaja.

  Kada se proizvodi svaki uređaj, najveći trošak komponenti odnosi se na Qualcomm SoC (sistemski čip), ekran i kameru. To je očekivano, s obzirom na to koliko je kompanija fokusirana na kvalitetan ekran, brzu obradu i izvanredne mogućnosti kamere.

  Prema pruženoj analizi, Snapdragon 8 Gen 2 - uključujući GPU i modem - čini oko 35% ukupnog materijalnog troška za S23 Ultra. Ponovno, to nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Qualcomm SoC u Galaxy S23 Ultra posebna verzija 8 Gen 2 čipa, namenjena Galaxy uređajima. Serija S23 je takođe prvi dom ovog čipa, budući da je Snapdragon 8 Gen 2 tek sada pronašao svoje mesto i u drugim uređajima.

  Drugi najveći trošak odnosi se na ekran. Samsung-ov Dynamic AMOLED ekran nije jeftin, čineći 18% ukupnog troška uređaja. Impresivan ekran od 6,8 inča ima rezoluciju od 1440 x 3088 piksela i maksimalnu brzinu osvežavanja od 120 Hz, a sve to je zaštićeno staklom Gorilla Glass Victus 2.

  Treća najveća pojedinačna komponenta je kamera, koja čini 14% troška. I Samsung i Sony su uključeni u postavu kamera, pri čemu je Samsung razvio kameru od 200 MP i prednju kameru od 12 MP. 12 MP ultraširoka i 10 MP telefoto kamera na zadnjoj strani S23 Ultra su dizajnirane od strane Sony-ja.

  Interesantno je da Samsung odgovara za razvoj 33% materijala u S23 Ultra, što ga čini drugim najvećim doprinositeljem nakon Qualcomm-a sa 34%.

  Galaxy S23 Ultra kao gotov proizvod nije jeftin. Osnovni model košta 1.199 dolara, čime postaje jedan od najskupljih uređaja na tržištu, nadmašen samo početnom cenom preklopnih telefona. Međutim, dok korisnici plaćaju toliko, Samsung snosi samo 39% troška i ostvaruje priličan profit.

  Naravno, da bismo dobili pravu predstavu o tome koliko S23 Ultra košta, trebali bismo znati koliko kompanija troši na marketing, proizvodnju i istraživanje i razvoj. Ta tri faktora se ne mogu kvantifikovati po pojedinačnom uređaju, iako znamo da to nije jeftino. Dok Samsung plaća 469 dolara po uređaju za sirove komponente, postoji razlog zašto je Galaxy S23 Ultra označen sa 1.199 dolara kada je nov, ali se značajno spušta u ceni putem zamene starog uređaja.


 9. Pre mesec dana, WhatsApp je zvanično uveo Companion režim za svoje korisnike Android-a, omogućavajući povezivanje do pet Android telefona na jedan nalog. Sada je ova opcija dostupna i korisnicima iOS-a.

  WhatsApp verzija 23.10.76 za iOS donosi novu funkcionalnost i može se preuzeti putem App Store-a. Kao i na Android-u, iOS verzija ove aplikacije sinhronizuje vašu istoriju i sve poruke se dostavljaju na sva vaša uređaja. Kompanija garantuje da su svi vaši razgovori enkriptovani, čak i na povezanim uređajima.

  Ipak, neke funkcije poput slanja poruka svim kontaktima i ažuriranja statusa dostupne su samo na "glavnom" uređaju.

  Pored toga, nova verzija automatski reprodukuje GIF-ove u četovima bez potrebe da dodirujete poruku.

  WhatsApp za poslovne korisnike na Android-u uskoro će dobiti opciju arhiviranja statusa, jer je ova opcija primećena u beta verziji softvera. Ona omogućava vlasnicima preduzeća da arhiviraju određene statusne poruke i koriste ih ponovo kada je to potrebno u budućnosti.


 10. Samsung je gotovo završio razvoj aplikacije Galaxy Enhance-X za seriju Galaxy S22. U slučaju da ste propustili vest, aplikacija je debitovala za seriju Galaxy S23 prošlog meseca, a Samsung je rekao da želi postepeno da je učini dostupnom i starijim telefonima. Nisu otkrili tačan vremenski okvir, ali je moguće da će se aplikacija uskoro pojaviti na flagship telefonima iz 2022. godine.

  Moderator foruma Samsung Community, koji je zadužen za ažuriranja kamere na Galaxy uređajima, juče je potvrdio da je aplikacija Enhance-X za Galaxy S22 gotovo završena i mogla bi biti dostupna za 2-3 nedelje od sada. Ipak, raspored još nije konačan, i više detalja će biti objavljeno kada kompanija bude spremna da lansira aplikaciju.

  Kao što je objašnjeno prošlog meseca, aplikacija Galaxy Enhance-X je slična ugrađenoj funkciji Photo Remastering koju već imate u aplikaciji Galerija na vašem Galaxy S22 telefonu. Aplikacija koristi veštačku inteligenciju za ispravljanje nedostataka kao što su zamućenost, šum i gubitak detalja, ali nudi više alata i bolju kontrolu nad ovim parametrima u poređenju sa standardnom funkcijom Photo Remastering.

  Aplikacija Galaxy Enhance-X može se takođe koristiti za podešavanje karakteristika portreta, od glatkoće kože do boje tona, veličine očiju i konture vilice. To je aplikacija za unapređenje fotografija koja koristi veštačku inteligenciju i može transformisati vaše fotografije bez potrebe za naprednim znanjem o uređivanju fotografija. I na sreću, neće ostati ekskluzivna samo za najnovije flagship telefone.

  Za korisnike Galaxy S23, aplikacija je već dostupna putem Galaxy Store-a. Teži oko 85 MB i trenutno je u beta fazi razvoja. Galaxy S22 bi mogao dobiti Enhance-X aplikaciju sledećeg meseca, a Samsung je možda spremio i planove za njeno uvođenje na druge telefone uskoro. Međutim, još nije jasno da li će ovi stariji telefoni dobiti beta verziju aplikacije kao što je to bio slučaj sa Galaxy S23 ili je Samsung spreman da okonča beta period i šire je lansira.