ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Ni Apple nije svemoguć kad su u pitanju tajnovitost i čuvanje podataka pa je tako u javnost izišao njihov interni dokument. Spominju se problemi sa Apple Watch 8 i Apple Watch Ultra satovima.

  Apple je uz iPhone 14 seriju predstavio i nove Apple Watch 8 satove, Apple Watch SE i po prvi put Apple Watch Ultra, namenjen najzahtevnijim korisnicima.

  Novi Apple satovi obećavaju bolju autonomiju, preciznije praćenje zdravstvenih i fitness parametara, a Apple Watch Ultra je i pametni sat za ronioce.

  Međutim prema procurelom internom dokumentu imaju problem sa mikrofonom, koji je ovde ključan za brojne funkcionalnosti. Navodi se da mikrofon na satovima serije Apple Watch 8 i Apple Watch Ultra nakon nekog vremena prestane da funkcioniše.

  Kao posledica korisnici ostaju bez Siri asistenta sa kojim ne mogu da komuniciraju glasom. Isto tako sat ne može da snima zvučne beleške, a naravno ni telefonski pozivi bez mikrofona neće funkcionisati kako treba.

  U tom se internom dokumentu ističe kako se ne radi o hardverskom problemu i da se kao privremeno rešenje preporučuje restartovanje sata.

  Drugim rečima Apple radi na ažuriranju, koje će popraviti ove probleme.


 2. Društvena mreža TikTok uklonila je više od 113 milion klipova u periodu između aprila i juna ove godine, navodi se u kvartalnom izveštaju kompanije.

  Brojni klipovi su uklonjeni zbog kršenja pravila korišćenja, ali to je tek mali procenat u odnosu na količinu sadržaja koja se objavljuje na TikTok-u. Preciznije, 113 miliona klipova predstavlja tek 1 posto od ukupnog broja koji je objavljen tokom tri meseca.

  Najčešći razlog uklanjanja videa je kršenje pravila koja se odnose na bezbednost maloletnika, a reč je o nešto manje od 44 posto uklonjenjih videa. Drugi česti razlozi su ilegalne aktivnosti i reguliranu robu, kao i eksplicitni sadržaj i seksualne aktivnosti, navodi se u izveštaju.

  Sve veći broj klipova na TikTok-u uklanjaju automatizirani sistemi ove platforme, a u prošlom kvartalu ih je uklonjeno oko 48 miliona. Gotovo 96 posto videa u tromesečnom periodu uklonjeno je pre nego što su ih korisnici prijavili TikTok-u. Kompanija je saopštila da koristi automatizovane alate i ljudsku analizu prilikom pregleda sadržaja koji bi mogao kršiti pravila korišćenja.

  Nakon napada Rusije na Ukrajinu, TikTok se borio sa obmanjujućim i lažnim ratnim sadržajem koji se masovno pojavio na platformi, a na kraju su zabranjeni klipovi iz Rusije te je uvedeno etiketiranje državnih medija.

  Uoči američkih izbora u novembru TikTok je najavio da zabranjuje prikupljanje sredstava u političke svrhe i zahteva da se profili vlade, političara i političkih stranaka prijave za verfikaciju. Ovo je pokazatelj da TikTok ulaže više napora sa ciljem da obuzda izborne dezinformacije i političko oglašavanje koje se uprkos zabrani "provlači" putem influensera.


 3. Google je do sada bez milosti "ubio" svoje brojne proizvode koji su se pokazali neuspešnima, a sada je nakon Hangoutsa, YouTube Originals-a, YouTube Go, Chrome Apps-a, Google Play Movies & TV-a, Google Play Musica, došao red i na Google Stadiju koja će biti ugašena sledeće godine.

  Mnogi će reći da ovo i nije neko čudo, obzirom da Google Stadia nije postigla uspeh čak ni tokom dve pandemijske godine kada je COVID-19 mnoge ljude pretvorio u gamere, što je doista jedinstveni slučaj u game industriji, bez obzira što je iza Stadije stajala jedna od najmoćnijih kompanija na svetu.

  Google u svom saopštenju navodi da će vratiti novac svim kupcima koji su kupili hardver u Google Store-u, kao onima koji su kupovali inn-app dodatke u Stadia Store-u.

  Verujemo da će ova objava najviše iznenaditi (i razljutiti) game developere, koji nisu očekivali da će odjednom ostati bez Stadia platforme.

  Korisnici Google Stadia servisa moći će se igrati do 18. januara 2023., nakon čega će platforma biti srušena, a Google veruje da će svim korisnicima do tada vratiti novac.


 4. Microsoft je potvrdio da uklanja SwiftKey sa App Store-a 5. oktobra 2022. godine. Korisnici koji će pre tog datuma instalirati ovu alternativnu tastaturu, moći će je koristiti sve dok je ne odluče deinstalirati.

  "Microsoft će nastaviti podržavati SwiftKey na Android-u, kao i temeljnu tehnologiju koja pokreće Windows tastaturu osetljivu na dodir. Za one korisnike koji imaju instaliran SwiftKey na iOS-u, tipkovnica će nastaviti raditi dok se ručno ne deinstalira ili dok korisnik ne prijeđe na novi uređaj", rekao je za The Verge direktor upravljanja proizvodima u SwiftKey-u, Chris Wolfe.

  SwiftKey je, podsetimo, dostupan na iOS-u od 2014. godine, odnosno dve godine pre nego što ga je Microsoft kupio. Budući da je zaista reč o popularnoj alternativnoj tastatyri za iPhone korisnike, trenutno nije poznato zašto ju je kompanija odlučila ukloniti sa App Store-a. Štaviše, čini se da je ta odluka stigla još i pre, jer SwiftKey na iOS-u nije ažuriran već preko godinu dana.

  Inače, SwiftKey je izašao po prvi puta 2010. godine, a postao je popularan zahvaljujući mogućnosti swipe tipkanja i kvalitetnom algoritmu za predviđanje unosa. Upravo zbog tih funkcija, ta se tastatura godinama mogla pronaći predinstalirana na telefonima raznih proizvođača. Danas ju uglavnom menja Google-ov Gboard.


 5. Apple je, iz svoje prodavnice aplikacijama App Store, uklonio iOS verziju aplikacije pod nazivom VKontakte koja je inače ruska verzija Facebook-a

  Odluka o uklanjanju aplikacije doneta je nakon odluke britanske vlade o sankcijama ruskim oligarsima kao odgovor na referendume koje je Rusija nedavno održala u delovima Ukrajine.

  Iza aplikacije stoji tehnološka kompanija VK koje je druga najveća internet kompanija u Rusiji nakon Yandex-a, ruske verzije Google-a. Kompaniju za društvene mreže osnovao je Pavel Durov 2006.

  "Ove aplikacije distribuiraju programeri u većinskom vlasništvu ili većinskom nadzoru jedne ili više strana koje je sankcionisala vlada Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je portparol Apple-a Adam Demau izjavi za The Verge. "Kako bi se uskladio sa ovim sankcijama, Apple je ukinuo naloge razvojnih programera povezane sa ovim aplikacijama, a aplikacije se ne mogu preuzeti sa bilo kojeg App Store-a, bez obzira na lokaciju. Korisnici koji su već preuzeli te aplikacije mogu da nastave da ih koriste.”

  Osim aplikacije ove društvene mreže nisu više dostupne niti druge povezane aplikacije kao što su VK Clips, VK Messenger, VK Admin, VK Mail i druge.

  Ruska strana se takođe oglasila objavom u kojoj navode da će "nastaviti razvijati i podržavati iOS aplikacije". Takođe, rusko ministarstvo digitalnih poslova reklo je da istražuje "razloge za brisanje VK aplikacija i naloga programera, naglašavajući društveni značaj i opseg korištenja usluga koje pruža ruska kompanija."

  Da blokiranje ide u oba smera govori činjenica kako je ruska vlada blokirala nekoliko američkih društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook i Twitter.


 6. Nakon vrlo uspešne Samsung Galaxy S22 serije, na red dolazi, logično – Galaxy S23. Prema ustaljenom kalendaru, novi modeli bi trebali da budu predstavljeni u februaru sledeće godine, a sada već možemo videti i prve službene rendere koji su procureli.

  Reč je o modelima Galaxy S23 i Galaxy S23+. Vidljiva je promena dizajna modula kamere, ali ukupna forma kućišta će, čini se, ostati nepromenjena. Uostalom, smartfoni već nekoliko godina postaju dosta slični, toliko da je teško reći o kojem se radi.

  Ostaje još za videti kako će izgledati S23 Ultra, ali za sada ne vidimo razlog da bi njegov dizajn doživeo veće odstupanje od aktuelnog S22 Ultra.


 7. Samsung je pre šest godina bio prisiljen da iz prodaje potpuno povuče svoj tadašnji flagship telefon, Galaxy Note 7, iz razloga što je nekoliko uređaja eksplodiralo, zapalilo se ili im se baterija opasno proširila nakon samo nekoliko dana ili nedelja korišćenja. Ovaj fijasko ostao je zapamćen, Samsung je izvestio kako su pronašli njegove uzorke i otklonili ih, a kasnije niti jedan model nije imao slične probleme. Barem ne u velikom broju, koji bi doveo do opoziva.

  Međutim, to ne znači da su problemi sa litijum-jonskim baterijama sasvim nestali. Britanski Youtuber Arun Maini, poznat na toj platformi kao Mrwhosetheboss, ima pozamašnu kolekciju od nekoliko stotina pametnih telefona, uredno izloženih u sopstvenom domu. U njoj se, tvrdi Maini, nalazi sve i jedan Samsung-ov flagship model mobitela izrađen od 2010. godine, pa je imao plan o tome snimiti video. Tada je primetio da je njegov Galaxy Note 8 iz 2017. godine – naduvan.

  Baterija telefona narasla je toliko da je pokrovno staklo popucalo, a kućište se rastvorilo doslovno na dva dela. Nedugo zatim, istu je stvar primetio na još dva starija Samsung-ova telefona, Galaxyju S6 i S10. To ga je zaintrigiralo, budući da ovakvi problemi sa baterijom mogu dovesti i do njenog samozapaljenja, pa se bacio na istraživanje. Kontaktirali su ga i iz Samsung-a, pa su od njega preuzeli problematične modele, a nakon toga mu se više nisu javili.

  Navode o tome da se samo Samsung-ovi telefoni s vremenom ovako ponašaju potvrdili su i drugi poznati Youtuberi, pre svega Matt Ansini (THIS IS), Marques Brownlee (MKBHD) i Zack Nelson (JerryRigEverything). Svi oni potvrdili su da imaju ili su imali naduvane Samsung-ove uređaje, dok ostali brendovi sa time nisu imali problema. Osim starih telefona, ističu i kako su slične situacije sa baterijama primetili i na novijim modelima, kao što su Galaxy S20FE ili Galaxy Z Fold 2, stari tek nešto više od dve godine.

  .video-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; /* 16:9 */ } .video-container iframe { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

 8. Do službenog predstavljanja nove Pixel 7 serije telefona kompanijen Google nije ostalo još mnogo. Detaljne specifikacije kompanijinog nadolazećeg flaghsipa neće naročito oduševiti.

  Google je zakazao event za 6.10. kad će konačno i službeno otkriti sve o Pixel 7 i Pixel 7 Pro telefonima i svom prvom Pixel Watch pametnom satu.

  Poznati leakster sada objavljuje detaljne specifikacije Pixel 7 Pro telefona, koji će naslediti Pixel 6 Pro. Prema onom što vidimo, promena u odnosu na prethodnika neće biti naročito puno.

  Jedino što upada u oko je novi pokretački čip. Biće to Tensor G2, ali njemu za sada ne znamo gotovo pa ništa, osim da iza njega ponovno stoji Samsung.

  Imaće opet 12GB RAM-a i 128/256GB data memorije. Podsetimo, Samsung i Apple svojim top modelima idu do 1TB za one koji su spremni da plate.

  Ekran će isto tako ostati isti, ali možda nešto malo manje zakrivljen, kako je dao naslutiti nedavno objavljeni promo poster. Biće to opet LTPO OLED panel dijagonale 6.7-inča i QHD+ rezolucije sa stopom osveženja do 120Hz.

  Imaće opet 11MP selfie kameru u buži u ekranu, a na poleđini u donekle redizajniranom camera baru, opet 50+48+12MP kamere. Ne zna se još hoće li možda biti promena po pitanju senzora.

  Baterija je kapaciteta 5000mAh, a puniće se pri 30W žično, ali podržavaće i bežično punjenje.

  Ukratko, bez oduševljenja, osim ako Google ne izvuče neke softverske trikove.


 9. WhatsApp uvodi novu funkciju Call Links koja će značajno olakšati pozivanje ljudi u grupni poziv. Korisnici će, naime, svojim kontaktima moći da podele link, koji će direktno voditi u grupni poziv.

  O ovoj se funkciji na Facebooku oglasio i izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg, rekavši da će korisnici WhatsApp-a moći da podele link za grupni poziv jednim klikom. Reč je, podsetimo, o mogućnosti o kojoj se "šuškalo" još u aprilu ove godine.

  Osim najave Call Links funkcije, Zuckerberg je najavio i početak testiranja video poziva u kojima će moći da učestvuje 32. osobe, umesto dosadašnjih osam. Iako je to dobar korak napred, treba napomenuti da konkurenti WhatsAppa nude pozive i za do 300 osoba, piše The Verge.


 10. Apple Watch Ultra predstavljen je početkom septembra kao kompanijin prvi robusni sat, što je potaknulo brojne YouTubere da testiraju njegovu izdržljivost. Jedan od njih je i TechRax, koji je za testiranje koristio čekić i eksere.

  Za početak, treba podsetiti da Apple Watch Ultra za robusnost ima brojne funkcije izdržljivosti. Tako se, na primer, može pohvaliti titanskim kućištem, zaslonom od safira i "štitnikom" za krunicu. Reč je, dakle, o robusnom satu u punom smislu reči, koji visoko cilja na pojedine Garminove i Suuntove modele.

  Toga je svakako svestan i TechRax, pa ga je odmah nakon otpakivanja bacio na beton. Budući da je bilo reč o visini od otprilike 1.1 metar, kućište je "zaradilo" samo nekoliko ogrebotina, ali ništa oko čega bi korisnik robusnog sata trebao razbijati glavu. Nakon toga, stavio ga je u teglu punu eksera i dobro je protresao.

  Osim što se Apple Watchu Ultri narukvica zaprljala, nije bilo značajnih oštećenja, pa mu je TechRax odlučio zadati nekoliko udaraca čekićem. Prošao je prvi, drugi i treći udarac, a satu nije bilo apsolutno ništa. Sve je funkcionisalo sasvim u redu, pa je YouTuber pojačao tempo te satu zadao još devet udaraca pre nego što je zakazao.

  Na kraju, svakako je potrebno istaknuo kako je sto na kojem se testiranje obavljalo, puknuo pre robusnog Apple Watch-a.

  .video-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; /* 16:9 */ } .video-container iframe { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }