ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Zbog posledica pandemije koronavirusa koja je uveliko uticala na lance snadbevanja, a i povećane potražnje za elektronskom opremom, značajno je teže doći do pojedinih proizvoda, pa se tako narudžbine automobila čekaju i više meseci, a za grafičke kartice potrebno je duboko zaviriti u džep.

  Ali, kako se bliži sezona poklanjanja i istovremeno veće potražnje za stvarima koje nedostaju, očito je da će novi problemi samo pristizati. Naime, kako prenosi NBC News, sve je teže doći do materijala za pakovanje poput plastike, papira i kartona, zbog povećane potražnje, ali i zatvaranja pojedinih fabrika zbog pandemije.

  Osim toga, cene materijala za pakovanje takođe su vrtoglavo narasle, a situacija se prema rečima Joea Stefanija, suosnivača i predsednika e-trgovine Desert Cactus, značajno pogoršala u proteklim mesecima.

  "Do povećanja cena došlo je već prošle godine za stvari poput kutija. Ove smo godine opet bili pogođeni, a verovatno ćemo i sledeće godine videti slično povećanje", rekao je Stefani za NBC News.

  Međutim, u SAD-u krivac za porast cene plastičnih materijala i smola nije samo veća potražnja, već i niske temperature koje su ove februara pogodile Teksas i tako poremetile njihovu proizvodnju. Zahvaljujući tome, američki trgovci sve su više počeli da koriste kartonska pakovanja, koja su također reciklabilna i više održiva.

  Treba istaknuti da je karton dosegao rekordnu cenu početkom godine, koja od tada nije prestala da raste.

  "Pakovanje je trenutno preskupo ili ga se pak ne možemo domoći", zaključuje Stefani. Očekuje se da veliki trgovci poput Amazon-a neće imati problema sa pakovanjima, ali nagađa se da će se kao rezultat poskupljenja, cene dostavnih troškova povećati.


 2. Početkom godine Sony je predstavio svoj Xperia Pro flagship telefon, a sada tržištu nude model sa oznakom Xperia PRO-I. Veliko slovo “I” nije rimski broj jedan, već dolazi od pojma “Imaging”. Šta vam to govori?

  Reč je o telefonu koji je fokusiran na fotografiju i video, i po tom pitanju donosi vrlo impresivne specifikacije. Senzor fizičke veličine od 1-inč preuzeli su iz svog kompaktnog fotoaparata RX100 VII i optimizovali ga za telefon. To znači da za proizvodnju fotki od 12 MP koristi piksel veličine 2,4 µm – što je za oko 20 posto više u odnsu na iPhone 13 Pro ili čak duplo više u odnosu na Google Pixel 6. Ispred tog senzora nalazi se Zeiss sočivo od 24mm sa promenjivom blendom od f/2-4, a pored glavne kamere tu su još ultraširoka i telefoto kamera.

  Video opcije nude snimanje u 4K rezoluciji sa čak 120 sličica u sekundi, a na raspolaganju će biti i opcionalni 3,5-inčni monitor HD rezolucije koji se može priključiti eksterno, za one koji su Vlogovi i YouTube svakodnevnica.

  Što se tiče drugih specifikacija tu kao pokretač sistema Snapdragon 888 čipset sa 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije proširive sa microSD karticama, dok je za prikaz slike zadužen 6,5 –inčni 4K OLED ekran sa 120 HZ osvežavanjem slike.

  Sony Xperia PRO-I na police trgovina stiže u decembru po cijeni od 1.799 evra.

  Uz to, Pripremili su i dodatnu opremu u vidu eksternih mikrofona, stativa pa i 3.5-inčnog monitora, koji se postavlja na leđa telefona za vloggovanje glavnom kamerom. Za dodatnu opremu ćete, naravno, plaćati dodatno pa će tako ovaj 3.5″ LCD monitor koštati dodatnih 200 evra.


 3. Apple je juče korisnicima Mac računara počeo da pušta novi operativni sistem macOS 12 Monterey. Ova nadogradnja donosi uopštena poboljšanja u radu računara, a za istaknuti je nekoliko stvari. Tako FaceTime sada dobija "prostorni audio", što znači da ukoliko istovremeno razgovarate sa više osoba, glas svake od njih dolaziće iz smera gde se nalazi na ekranu.

  Ono što nas puno više raduje je "Universal Control", tj. mogućnost korišćenja iPad-a (koji takođe dobija adekvatnu nadogradnju) kao sekundarnog ekrana. Prednost ovog rešenja je u tome što je upravljanje toliko jednostavno da je dovoljno samo pomeranje miša ili prsta po trackpadu kako bi se pointer pokazao na drugom ekranu.

  Tu je još i gomila drugih poboljšanja kao što je potpuno novi interfejs Safari-ja, poboljšano upravljanje tabovima i povećan nivo privatnosti i bezbednosti.

  Ukoliko vam nije stiglo obaveštenje o nadogradnji Mac-a i/ili iPad-a, potražite u podešavanjima i pokušajte ga inicirati ručno.


 4. Novi izveštaj Savezne trgovinske komisije SAD‑a (FTC), nazvano "Pogled na ono što ISP-ovi znaju o vama: Ispitivanje prakse privatnosti šest velikih davalaca internet usluga" otkriva da pružaoci internet usluga (ISP-ovi) prikupljaju i dele daleko više podataka o svojim klijentima nego što mnogi potrošači mogu i da pomisle, navodi se u saopštenju za javnost. To uključuje pristup svom internet saobraćaju i podacima o lokaciji u realnom vremenu.  Izveštaj je takođe otkrio da ISP-ovi potrošačima nisu nudili smislene izbore o tome kako se ti podaci mogu koristiti. Izveštaj je ispitao šest pružalaca internet usluga, koji čine oko 98% tržišta mobilnog interneta, uključujući AT&T Mobility i T-Mobile.

  "Kao što je navedeno u izveštaju, ove kompanije su se razvile u tehnološke divove koji nude ne samo internet usluge, već pružaju i niz drugih usluga, uključujući glas, sadržaj, pametne uređaje, oglašavanje i analitiku - što je povećalo opseg informacija koje su sposobne da prikupe o svojim kupcima", navodi FTC u svom saopštenju.  U izveštaju je identifikovano nekoliko načina prikupljanja podataka među nekoliko ISP-ova, uključujući da "kombinuju podatke u svim linijama proizvoda; kombinuju lične podatke, podatke o upotrebi aplikacija i pregledavanja interneta za ciljanje oglasa; stavljaju potrošače u osetljive kategorije kao što su rasa i seksualna orijentacija; a dele i podatke o lokaciji u realnom vremenu s trećim stranama."

  Iako su neki ISP-ovi obećali kako neće prodavati lične podatke potrošača, utvrđeno je kako su dopustili da ih drugi koriste, prenose i unovčavaju. Te postupke su skrivali među sitnim slovima svojih politika privatnosti.

  Podaci o lokaciji pretplatnika u realnom vremenu deljeni su sa klijentima treće strane kao što su "prodavci automobila, upravnici nekretninama, obveznici osiguranja, lovci na ucene i drugi".

  I na kraju, iako su ISP-ovi tvrdili da potrošačima nude izbor o tome kako se koriste njihovi podaci, oni su potrošačima zapravo otežali korišćenje takvih izbora i podatke su čuvali mnogo duže od očekivanog, stoji u zaključku izveštaja u kojem se naglašava koliko smo nesigurni na mreži i zašto je potrebno veće praćenje ISP-a.


 5. Na društvenim mrežama ne prestaju da stižu objave renomiranih leakera o izgledu novog Samsung-ovog flagshipa, koji bi prema svim navodima trebao zameniti kompaniju popularnu Note seriju pametnih telefona.

  Prethodni renderi su pokazali da će Galaxy S22 Ultra imati sistem kamera u obliku slova "P", ali sudeći po fotografijama koje navodno prikazuju njegovu zadnju masku, čini se da se Samsung odlučio za "water drop" dizajn, sličan onome na LG Velvet-u i nekim uređajima iz kompanijine A serije.

  Ali, ako se uzme u obzir da će Samsung na S22 Ultri zadržati četiri kamera i senzor autofokusa, nije poznato gde će se smestiti LED blic, što je mnoge korisnike Twitter-a navelo na mozganje. Svoje rešenje je objavio i popularni leaker Steve Hemmerstoffer, poznatiji kao OnLeaks.

  "Možda je jedna od dve rupe s desne strane podeljena na pola, pa se na svakoj od polovina nalazi senzor ili blic", napisao je OnLeaks uz prigodnu fotografiju koja pobliže pojašnjava njegovu ideju.  Ako vam ove informacije i dalje nisu zagolicale maštu, na portalu LetsGoDigital osvanuli su novi 3D renderi Galaxy S22 Ultra pametnog telefona, za koje bivši zaposleni Samsung-a Super Roader tvrdi da su u potpunosti tačni.  Podsetimo, Galaxy S22 Ultra preuzeće funkcije od Samsung-ove Note serije, pa će tako imati manje zaobljeni dizajn, nešto uži 6,8-inčni zaslon sa formatom prikaza 19,3:9, što će napraviti mesta za spremanje S Pen olovke.

  Novu Samsung-ovu S22 seriju će najverovatnije pokretati Qualcomm-ov Snapdragon 898, dok je za evropsko tržište rezervisan kompanijin Exynos 2200 sa AMD RDNA 2 GPU-om. Osim toga, očekuje se da će S22 Ultra imati bateriju kapaciteta 5.000 mAh sa podrškom za brzo punjenje od 45 W, ali bez punjača u kutiji.  Trenutno nije poznato kada će Samsung predstaviti S22 seriju pametnih telefona, ali smatra se da će se to dogoditi početkom sledeće godine, kako bi se uređaji mogli izložiti na Mobile World Congress-u u Barceloni.

  .video-container {position: relative;padding-bottom: 56.25%; /* 16:9 */}.video-container iframe {position: absolute;top: 0;left: 0;width: 100%;height: 100%;}

 6. Microsoft je Windows insiderima u SAD-u doneo Appstore u Windows 11, iz koga mogu odabrati i koristiti za sada limitirani broj aplikacija.

  Iako je dostupnost aplikacija u Windows-u 11 povezana sa dostupnošću u Amazon Appstore-u (Microsoft omogućava korisnicima instalaciju Android aplikacija na Windows 11 iz Microsoft Storea preko Amazon Appstore-a), jedan developer je našao način kako da instalira Google Play servise i Google Play Store na Windows Subsystem za Android, čime se otvara mogućnost da jednog dana gotovo svaka aplikacija postane dostupna za Windows 11.

  Taj developer sa nadimkom ADeltaX, inače student UX dizajna na Univerzitetu Trento, objavio je detalje svog "projekta" na GitHub-u, ali moramo vas upozoriti da ovo nije nešto jako jednostavno za početnike pa ako ne znate šta tačno radite, bolje je da ni ne pokušavate.

  U trenutnoj testnoj verziji Google Play podrške preko Amazon Appstore, američki insideri imaju mogućnost da koriste 50 aplikacija, a Microsoft kaže da će u predstojećim mesecima dodavati sve više novih.

  Za sada još nije poznato kada će Microsoft "nativnu" podršku za Android aplikacije omogućiti svim korisnicima Windows-a 11.


 7. Iz Instagram-a su još u junu najavili kako će ograničenom delu korisnika omogućiti objavu sadržaja na ovoj društvenoj mreži sa weba, odnosno putem web browsera svojih računara. To je jedna od opcija koji mnogi korisnici zahtevaju već godinama, ali čini se kako na odluku šefova Instagram-a nisu toliko uticale želje korisnika već, kako to veruju na TechCrunch-u - pandemija.

  Sa radom od kuće mnogi su za određene radnje češće počeli da koriste računare umesto mobilnih uređaja pa je povećan i broj korisnika koji su Instagram-u počeli da pristupaju sa weba. Od početka testiranja prošlo je oko 4 meseca i tek su pre par dana iz Instagram-a najavili kako će ta opcija svim korisnicima postati dostupna sada.

  Dakle, za objavljivanje fotografija ili videa (ali samo video zapisa kraćih od jednog minuta) više neće biti potrebno koristiti smartphone, već će se moći objavljivati putem browsera sa računara.

  To nije jedini novitet koji je pripremila ova kompanija pa su ove nedelje predstavili i testnu opciju saradnje koja je ograničena na dva korisnika koji mogu zajedno dao bjavljuju sadržaj na Instagram-u i videa u sklopu Reels-a. Oni koji žele da sarađuju sa drugim korisnicima moraju im poslati zahtev za saradnju na koji ti korisnici trebaju da pristanu. Nakon toga objavljeni sadržaj je vidljiv pratiteljima oba korisnika, a takve kolaborativne objave (službeni naziv opcije je Collabs) čak će deliti preglede, lajkove i komentare, odnosno neće se računati pojedinačno za svakog korisnika/korisnicu.

  Takođe, predstavljena je i opcija jednostavnijeg prikupljanje sredstava za neprofitne akcije i udruženja i još nekoliko opcija, odnosno specijalnih efekata (Superbeat i Dynamics Lyrics) namenjenih korisnicima Reels-a.


 8. Nadolazeća Galaxy S22 serija, a posebno Galaxy S22 Ultra nakupila je do sada gomilu objava premda ništa službeno nije poznato. Najkontradiktornije informacije tiču se tehnologije punjenja. Možda ipak ima nade da se Galaxy S22 Ultra puni brže od 25W.

  Aktuelni Galaxy S21 Ultra je top telefon i po mnogima i najbolji telefon ove godine uopšte. Opremljen vrhunskim ekranom, top performansama i odličnim kamerama pa i izdržljivom baterijom, Galaxy S21 Ultra upakovan je i u impresivno dizajnirano kućište.

  Ono čime baš ne može parirati i mnogim jeftinijim telefonima je brzina punjenja. Naime, uz to što se isporučuje bez punjača u paketu, maksimalno će primiti 25W snage. Dok se neki drugi telefoni s 5000 mAh baterije napune za manje od pola sata, S21 Ultra će na punjaču do 100% provesti oko sat i petnaest minuta.

  Za njegovog naslednika – Galaxy S22 Ultra najpre se pričalo o 45W punjenju pa i 65W da bi se kroz glasine vratilo nazad na 25W.

  Jedan od najpoznatijih leakstera iz smartphone industrije Ice Universe sad opet vraća priču na 45W punjenje za Galaxy S22 Ultra. Imaće 5000 mAh bateriju, koju će tim 45W punjačem do 70% puniti za 35 minuta.

  Samsung će bez dileme morati da ubrza punjenje za Galaxy S22 Ultra, a hoće li to biti 45W ili i brže tek ćemo videti.


 9. Samsungova Galaxy Tab S serija, popularan je izbor kod kupovine tableta, a sudeći po renderima koje je objavio renomirani leaker OnLeaks, čini se da korejska kompanija radi na novom uređaju koji će uskoro zameniti Galaxy Tab S7.

  Dizajn Galaxy Tab S8 tableta ostao je gotovo netaknut u poređenju sa njegovim prethodnikom, izuzev S Pen magnetske trake koja je sada nešto kraća, pa ne dodiruje kamere kao što je to slučaj na Galaxy Tab-u S7.

  Osim dizajna Samsung-ovog novog tableta, osvanule su i njegove specifikacije. Naime, Galaxy Tab S8 trebao bi da bude pokretan Snapdragon 888 procesorom uparenim sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, uprkos prethodnim glasinama koje su navodile da će imati Snapdragon 898.

  Ali, budući da je i Galaxy Tab S7 lansiran sa SoC-om koji tada nije bio najbolji na tržištu (Snapdragon 865+), velika je verovatnost da će Samsung zaista predstaviti novi tablet iz S serije sa Snapdragonom 888, prenosi Android Central.

  Dalje, Galaxy Tab S8 navodno će imati 11-inčni LCD ekran rezolucije 1600 x 2560 sa stopom osvežavanja od 120 Hz, zadnje kamere od 13 i 8 MP i prednju od 8 MP, bateriju kapaciteta 8.000 mAh sa podrškom za brzo punjenje od 45 W i senzor otiska prsta na bočnoj strani.

  Trenutno nije poznato kada će Samsung predstaviti novi Galaxy Tab, ali pretpostavlja se da će uz standardni model sigurno doći i S8+ ili S8 Ultra, a Zouton predviđa i da će značajno više koštati od Galaxy Tab-a S7.


 10. Google-ova grupa za analizu pretnji, Threat Analysis Group (TAG), već je pre godinu dana upozorila najuticajnije kreatore sadržaja na YouTube-u o malwareu koji krade kolačiće, a čini se da se njegovi autori bave phishing radnjama još od 2019. godine, dok su im meta oko 15.000 visokoprofilnih kreatora YouTube sadržaja.

  Da stvar bude gora, korisnički nalozi žrtava prodaju se na dark webu za svega tri dolara.

  Ipak, ovaj put je jedan stručnjak za cyber bezbednost otkrio da je u toku nova malware kampanja na YouTube-u i ona u poslednje vreme beleži značajan porast.

  Navedeni stručnjak poznat je samo po imenu Frost, a svoje najnovije otkriće podelio je sa portalom BleepingComputer, istaknuvši da sve više YouTube videa cilja gledaoce sa trojancima koji kradu lozinke.

  Frost je otkrio da se u hiljadama malicioznih videa koja se objavljuju na YouTube-u putem te nove kampanje šire dve vrste malwarea, Racoon Stealer i RedLine.

  Navedeni zloćudni softver potajno ulazi u računar odakle potiho kopa po ličnim informacijama korisnika u pozadini, što uključuje i lozinke, podatke o kreditnim karticama, kolačiće pa čak i ispise ekrana trenutnih aktivnih prozora u operativnom sistemu.

  Ti trojanci mogu značajno izložiti privatne informacije žrtve kriminalcima koji stoje iza tih napada.

  Frost je pojasnio i kako ta phishing kampanja funkcioniše i naglasio je da ona trenutno i dalje nastavlja da raste.

  Sve počinje tako što cyber kriminalci koriste YouTube korisničke naloge koje su ukrali, na šta je Google već pre godinu dana upozorio kreatore YouTube sadržaja, kao što je već ranije spomenuto. U tom slučaju, kriminalci prodaju korisničke naloge uticajnih YouTube kreatora na dark webu.

  Kriminalci na ukradenim koriničkim nalozima proizvode stotine videa, koji obično za temu imaju sadržaj kako nešto napraviti, cheatove za računarske igre, kriptovalute ili VPN aplikacije.

  Osim što su te teme interesantne hiljadama, ako ne i milionima korisnika YouTube-a, u videu se obično poziva korisnike da instaliraju aplikaciju iz linka u opisu videa. Ali taj link zapravo će korisnika dovesti do spomenutih malwarea, čime će njihovo računar biti zaražen istima.

  S obzirom na to kako spomenuta cyber kriminalna kampanja funkcioniše na YouTube-u, preuzimanje aplikacija sa linkova u opisu videa treba u potpunosti izbegavati ili prethodno barem istražiti više o toj aplikaciji, ali ne klikanjem na link.

  Isto tako, korisnici mogu kopirati link i učitati ga na web stranici VirusTotal, kako bi otkrili sadrži li on u sebi štetan malware koji zapravo krade lozinke.