ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Znamo da je RGB je najčešći raspored boja subpiksela u senzorima kamera (Red-Green-Blue), ali proizvođači ponekad eksperimentišu i s drugačijim. Tako je Huawei 2015. godine predstavio RGBW raspored, gde je uz crveni, zeleni i plavi, dodao i beli subpiksel, što je omogućilo bolji prijem okolnog svetla na senzor.

  Jasno, u to doba procesorska snaga nije dopuštala napredniju obradu fotografije pa revolucionarnih rezultata nije bilo, ali kad je pre dve godine predstavljen RYB (Red-Yellow-Blue) senzor na modelu P30 Pro, stvari su se uveliko poboljšale.

  Tako sada kruže spekulacije da će Samsung uskoro predstaviti RGBW senzor za svoj model Galaxy S22, s rezolucijom od 50 megapiksela, a s obzirom na procesorsku snagu koja će u tom trenutku biti dostupna, vrlo je izvesno da će uslediti i rezultati. U teoriji, ovakav raspored bi, uz veći prijem svetla, trebao da omogući i kvalitetniji prikaz u scenama visokog kontrasta.

 2. Ako kojim slučajem posedujete telefon sa Android-om starijim od verzije 2.3.7, uskoro ćete (ako već niste) od Google-a dobiti email obaveštenje da se morate da ažurirate na verziju Android-a 3.0 ili noviju, jer vam u protivnom neće biti omogućeno spajanje u mnoge njegove servise, uključujući Gmail, YouTube, Play Store i Google Drive.

  "Prijava na vaš nalog u Google-ovim aplikacijama od 27. septembra više neće biti podržana na telefonima sa Android-om verzije 2.3.7 ili starije", stoji u e-poruci. To znači da se od 27. septembra oni sa Android verzijom 2.3.7 ili starijom neće moći da se prijave na svoje naloge. To uključuje Android 1.0, 1.1, 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair, 2.2 Froyo i 2.3 Gingerbread.

  Google kaže da je ovaj potez preduzeo kako bi zaštitio bezbednost naloga korisnika, pa ćete pri logovanju u njegove aplikacije dobiti obaveštenje o grešci sa korisničkim imenom ili lozinkom (username or password error).

  Ukoliko vaš telefon ne podržava ažuriranje na novu verziju Androida ipak ćete moći da pristupite navedenim servisima, ali isključivo kroz internet browser.

  "Ako ne možete da ažurirate uređaj na noviju verziju Androida (3.0+), pokušajte se prijaviti na svoj Google nalog u web browseru. I dalje možete koristiti neke Google-ove usluge (ne navode koje) kada ste prijavljeni na Google u web browseru svog uređaja", kaže Google.

 3. Aplikacije za "Sugar dating", odnosno po naški aplikacije za sponzoruše više neće biti dozvoljene na Android Play Store-u od 1. septembra. Google je zabranu uveo zajedno sa promenama pravila na platformi. Vest o ovoj izmeni stiže od Android Police-a koji potvrđuju da tehnološki div zabranjuje distribuciju aplikacija vezanih uz "kompenzovanih seksualnih veza". Druge promene uključuju lov na neaktivne developerske naloge.

  Odnosi "Sugar dating" uglavnom uključuju starije i bogatije pojedince koji izlaze sa mlađim devojkama koje obasipaju poklonima. Android Police naglašava da Play Store vrvi aplikacijama koje služe pronalaženju "sponzora" i "sponzoruša". Niti jedna od aplikacija direktno ne nalaže da bi starije osobe mlađim ženama trebali da plate za njihovu pažnju, ali gomila naglašava da oni moraju da budu bogati.

  Pravila za Google Play već zabranjuju aplikacije koje podstiču "usluge koje se mogu interpretirati kao nuđenje seksualnog čina u zamenu za kompenzaciju". Ažurirana verzija pravila definiciju proširuje na "kompenzovane veze ili aranžmane seksualne prirode u kojima se od jedne stranke očekuje novčana nadoknada, pokloni ili finansijska podrška drugoj stranci".

  Iako nikom nije jasno zašto kompanija baš sad uvodi pooštrena pravila, treba naglasiti da ona dolaze u sklopu borbe protiv online seksualnih usluga na platormama nakon uvođenja FOSTA-SESTA legislature iz 2018. godine u kojoj su otklonjene zaštite za sadržaje koji "promovišu ili podstiču prostituciju" zaključuje Verge.

 4. WhatsApp razvija potpuno nov način na koji će korisnici moći prebacivati razgovre sA iOS-a na Android, prenose WABetaInfo i 9to5Google. Funkcija bi mogla da popravi jedan od najvećih problema sa iPhone-om i Android-om - nemogućnost prebacivanja skladištenih razgovora između platformami. Detalji o razvoju funkcije u WhatsApp-ovom se softveru pojavljuju od aprila.

  Slike koje je podelio WABetaInfo prikazuju opciju "Prebacite razgovore na Android" u najnovijoj verziji WhatsApp-a za iOS. Drugi snimak prikazuje ekran na kojem korisnike moli da ostave iPhone otključanim za vreme prenosa.

  Većina dokaza, u svakom slučaju, pokazuje da Facebook radi na sistemu za prebacivanje razgovor-a sa iPhone-a na Android, iako postoje informacije da će se razviti softver za obrnuti prenos.

  WhatsApp-ov novi alat za prebacivanje mogao bi da bude deo inicijative "Prebacite se na Android", svojevrsnog odgovora Apple-ovom softveru za prebacivanje sa Android-a na iOS pod imenom "Move to iOS".

  Drugi izveštaji takođe nalažu da WhatsApp radi na razvoju podrške za rad na više uređaja odjednom, prebacivanju razgovora među brojevima, iako je nepoznato kada će ijedna od ovih funkcija postati dostupna.


 5. Prilikom rezervacije smeštaja na Airbnb-u turisti, digitalni nomadi i svi ostali putnici imaju prilike da odaberu neke od ponuđenih kuća, stanova, apartmana ili soba prema brojnim kriterijumima. Naravno, tu je lokacija, potom tip i veličina objekta, dostupni sadržaji i dodatne ponude koje domaćini mogu da pripreme. Jedan od dodatnih sadržaja, posebno bitan u današnje vreme, svakako je dostupnost internet priključka u nekretnini za najam.

  Budući da živimo u digitalnom dobu, prilično je teško naći smeštaj koji danas ne nudi Wi-Fi, ali samo ikona za bežični Internet na Airbnb-u više nije dovoljna. Stoga iz ove kompanije odlučili da unaprede svoju ponudu tako što će gostima omogućiti da provere koliko je dostupan Internet zaista i brz, i to pre nego što rezervišu smeštaj.

  Do sada su domaćini na Airbnb-u mogli ovaj podatak ručno da upišu i tako daju do znanja gostima što u smislu brzine veze mogu očekivati. Od sada će, pak, imati mogućnost nezavisne provere tog podatka. Putem alata za proveru brzine veze kompanije M-Lab, domaćini će moći u svojim nekretninama proveriti stvarnu brzinu veze, a ona će potom biti istaknuta na njihovom oglasu. Merenje brzine obavlja se jednostavno i brzo, a bit će integrisani u mobilnu aplikaciju koju domaćini na Airbnb-u ionako koriste za upravljanje svojim nekretninama.

  Opcija već postupno postaje dostupna korisnicima u SAD-u, a na ostatak sveta će se proširiti u narednim nedeljama. Ova promena bi trebala da stane na kraj neprijatnim iznenađenjima i pomogne onima koji u iznajmljenom smeštaju tokom odmora ili putovanja žele da rade, komunicirati putem Internet-a ili se pak igraju – da se ne razočaraju sporom vezom tek kada stignu na odredište.


 6. 11. avgusta Samsung će predstaviti novi Galaxy Z Fold 3, a kao što je već poznato, njegov savitljivi ekran će podržavati S Pen olovku. Međutim, sada je na bespućima interneta osvanula još jedna informacija, a upućuje na postojanje tzv. S Pen Pro olovke, koja će očito predstavljati naslednicu one koju smo poznavali u Note seriji.

  S Pen Pro će sadržati 0,7mm vrh koji neće oštetiti Fold-ov ekran, ali će zadržati 4096 stepena pritiska. Prema istim izborima, ova olovka će se puniti putem USB-C ulaza, što sugeriše na postojanje dodatnog dela hardvera. Naime, bilo bi zgodnije kad bi se punila bežično ili na samom uređaju.

  Povezivanje sa uređajem odvijaće se putem Bluetooth veze, a glasine sugerišu kako će u V. Britaniji njena cena iznositi 70 funti, što nije malo, pa zato pretpostavljamo da će biti većih dimenzija od one iz Note serije i na kraju ergonomičnija.

 7. Poznati legendarni proizvođač fotoaparata Leica, lansirao je svoj prvi pametni telefon pod nazivom Leitz 1, koji ime nosi u čast Ernsta Leitz-a, koji je promenio svet fotografije 1924. godine sa izumom moderne fotografije sa filmom od 35 mm.

  U maju ove godine Sharp Sharp je objavio izlazak pametnog telefona pod nazivom Aquos R6 sa jednom kamerom koja sadrži 1-inčni CMOS senzor razvijen u suradnji sa nemačkom Leicom.

  Leica je sada u osnovi rebrendirala i "prepakovala" taj uređaj u svoj prvi pametni telefon Leitz Phone 1 koji dolazi sa 8-jezgrenim Snapdragon 888 procesorom sa 5G i Wi-Fi 6 povezivanjem, 12 GB RAM-a, 256 GB skladišne memorije i 6,6-inčnim OLED ekranom rezolucije 1.260 x 2.730 piksela.

  Glavna kamera sadrži impresivni 1-inčni 20,2 MP CMOS senzor slike i f/1.9 blendu, elektronsku stabilizaciju slike i low light ToF autofokus sa digitalnim zumom od 6X.

  Selfie kamera sa prednje strane ima senzor od 12,6 MP, blendu f/2.3 i vidno polje od 78 stepeni.

  Dizajn telefona (skin) je razvio Leicin dizajnerski studio u Nemačkoj uz minimalističku estetiku koja sadrži aluminijumsko kućište od eloksiranog srebra, ivice sa izrezima i Corning Gorilla staklo. Kompanija je dodala i widget koji nudi izbor fotografija iz međunarodne galerije Leica fotografija.

  Glavni modul kamere je cirkularan kao i objektivi fotoaparata i dolazi čak i sa zaštitnim poklopcem koji se na objektiv spaja magnetski. Kamera može stvarati RAW i JPG formate, a Leica je uključila i svoj sopstveni imaging sistem koji garantuje "state-of-the-art" računarski bokeh, korekciju boja, podešavanje ivica i realističnu redukciju šuma.

  Leitz Phone 1 će se za sada prodavati samo na japanskom tržištu i koštaće 1.700 američkih dolara.


 8. Budući da je Instagram često na meti kritika zbog mlađih korisnika društvene mreže, kompanija uvodi promenu u aplikaciju koja će ih više zaštititi. Naime, objavili su na svom blogu da će svako od 16 ili manje godina, prilikom prve prijave, imati privatni nalog po zadatim podešavanjima.

  Drugim rečima, da bi korisnik zapratio nekoga ko ima 16 ili manje godina, treba da mu pošalje zahtev za praćenje koji potom ovaj mora prihvatiti. Iz Instagram-a navode da će bez obzira na ovu promenu, omogućiti mladima da u podešavanjima ipak postave svoj nalog kao javni.

  "Smatramo da su privatni nalozi pravi izbor za mlade, ali shvatamo da neki od njih žele da imaju javne naloge kako bi stvorili svoju publiku", objašnjavaju iz Instagram-a. Kako prenosi The Verge, ova bezbednosna opcija već duže vreme u planu, jer je Instagram još u martu mlađim korisnicima slao podsetnike o prednostima privatnog naloga.

  Osim toga, iz Instagram-a kažu i da su razvili tehnologiju koja može prepoznati "potencijalno sumnjivo ponašanje" nekih naloga, pa oni više neće moći ostvarivati interakciju sa mlađim osobama na društvenoj mreži.

  "Koristeći ovu tehnologiju, takvim nalozima više nećemo prikazivati mlade korisnike u Explore-u, Reels-u i ostalim odeljcima, a takođe ih neće moći zapratiti niti videti njihove komentare na tuđim objavama", ističu.

  Na kraju, navodi se i da oglašivačima više neće biti dopušteno da ciljaju osobe mlađe od 18 godina prema njihovoj starosti, polu i lokaciji. Treba istaknuti činjenicu i da je ova promena globalna i da će se odnositi na Instagram, Facebook i Messenger.


 9. Nije retka pojava da se Google suočava sa tužbama ili mora platiti vrtoglave kazne, pa je kompaniju tako sredinom jula kaznio francuski antimonopolski regulator sa 500 miliona evra zbog nepoštovanja sudskih naloga koji su izdati još prošle godine vezanih uz platformu Google News.

  Ali, Google je ovoga put na meti Rusa, koji su ga kaznili sa tri miliona rubalja (oko 4.050.000 dinara) zbog kršenja zakona o ličnim podacima. Naime, Rusija se već neko vreme sukobljava sa Big Tech kompanijama, jer Moskva učestalo kažnjava velike društvene mreže zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja, a vrši pritisak i na strane tehnološke kompanije da otvore svoje kancelarije u Rusiji.

  Kako prenosi Reuters, Google je potvrdio informaciju o kazni, ali još je nije komentarisao.

  Podsećamo da je državni regulator za komunikaciju Roskomnadzor, još prošlog meseca najavljivao da bi Google mogao biti kažnjen sa oko šest miliona rubalja jer ne skladišti lične podatke ruskih korisnika u bazi podataka na ruskoj teritoriji.

  Google je već ranije novčano kažnjen u Rusiji zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja, a navodi se i da je kompanija blokirala pojedine YouTube naloge prokremaljski orijentisanih osoba i medija, pa su još tad izrazito uzrujali ruske vlasti.

 10. IDC je izašao sa svojom statistikom o prodaji smartfona u svetu. Očekivano, na prvom mestu je i dalje Samsung sa najviše isporuka i sa 18,8 udelom na tržištu, ali mu se opasno približio Xiaomi sa 16,9% udela. To je rezultat 86,6-postotnog rasta u odnosu na drugi kvartal prošle godine, dok je Samsung-ov iznosio 9,3%. Iz ovog bi se dalo zaključiti da je preuzimanje prvog mesta od strane Xiaomi-ja samo pitanje vremena.

  Treći na listi je Apple sa 14,1% tržišnog udela i rastom od 17,8%, a četvrti Oppo sa 10,5% udela i rastom od 37%. Bratski mu je Vivo zauzeo 10,1% udela, takođe znakovitim rastom od 33,7%. Sa liste je nestao Huawei, koji je po pitanju proizvodnje telefona očito podlegao američkim sankcijama.

  Kineski proizvođači sa ove liste, dakle, zajedno drže oko 67% svetskog tržišta smartfona, a s obzirom na značajan rast u proteklih godinu dana, ovaj procenat će se i dalje povećavati. Takođe je već odavno poznato da je najveći proizvođač zapravo BBK Electronics, koji u svom portfoliju drži brendove Oppo, Vivo, Realme i OnePlus.