ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Sveže neslužbene informacije iz Samsung-a kažu da nadolazeći Galaxy S23 i Galaxy S24 flagship telefoni nigde u svetu neće biti pokretani Exynos čipom.

  Poznato je da uz Qualcomm i Mediatek koji svoje pogonske čipove isporučuju svima, Apple i Samsung, a odnedavno i Google sami dizajniraju svoje čipove.

  Istini za volju, sopstvene čipove je radio Huawei dok ih i u tome nisu omele američke sankcije.

  U svakom slučaju svaku novu generaciju iPhone-a Apple oprema svojim A Bionic čipovima, a Samsung svoje Galaxy telefone sopstvenim Exynos čipovima ali i Snapdragon čipovima, koje nabavlja od Qualcomm-a.

  Po pravilu je većina Galaxy S i Note serije bila pokretana Exynos čipom dok su Snapdragone dobijali u SAD-u, Kanadi, Kini i na Tajvanu.

  Godinama Evropljani žele Samsung-ove flagshipe pokretane Snapdragon-ima jer su mnogi uvereni da su bolji, brži i efikasniji.

  Ove je godine aktuelni Exynos 2200 dobio i AMD grafiku, a opšti utisak je da nikad nisu bile manje razlike između Samsung-ovog i Qualcomm-ovog čipa.

  Stoga i čudi ova doduše neslužbena informacija da Exynos čipa za Galaxy S23 i S24 neće biti uopšte. Navodno će ih na svim tržištima pokretati neki drugi čip, pretpostavljamo nadolazeći Snapdragon.

  Razloge navodno treba tražiti u slabom prinosu Samsung-ovih Exynos pogona. Kako se neslužbeno saznaje tek 35% Exynos čipova koji se proizvedu zadovoljava kontrolu kvaliteta. S druge strane TSMC, koji štanca Qualcomm-ove 4nm Snapdragone ima prinos od 70%.

  Priča se da Samsung radi na nekakvom super čipu za Galaxy S25, koji je na redu 2025.

  Eto dakle, svi vi koji godinama priželjkujete Galaxy S telefon sa Snapdragon čipom, izgledno je da ćete ga dobiti dogodine.


 2. Kako se bližimo drugoj polovini godine, glasine i spekulacije o nadolazećim iPhone 14 telefonima ubacuju u petu brzinu. Poznati leakster sad najavljuje implementaciju Pro Motion ekrana, koji će izgledno omogućiti funkciju u kojoj uživamo u Android svetu već dugo.

  Danas su ekrani sa 90 i 120Hz osveženjima praktički postali standard u svetu pametnih telefona. Čak i cenom povoljniji telefoni dobrim su delom opremljeni višom stopom osveženja od standardnog 60Hz što osigurava glađe i fluidnije korisničko islustvo.

  Viša stopa osvježenja ekrana vuče i više struje pa su renomirani proizvođači smartphonea prigrlili štedljive LTPO panele, koji nude dinamičko osveženje u rasponu od samo 1Hz do 120Hz.

  Apple je takav ekran implementirao na svoje novije Apple Watch satove, što je omogućilo i ono što Android telefoni imaju već dugo. Pogađate, reč je o AlwaysOn ekranu.

  Još prošle godine se nagađalo da će iPhone 13 Pro modeli dobiti njihov ProMotion ekran koji bi to podržao, ali na kraju se to nije dogodilo.

  Čini se da bi se to ove jeseni konačno moglo realizirati. Poznati leakster sad na Twitter-u ponovno proriče ProMotion panele za iPhone 14 Pro modele i AlwaysOn prikaz obaveštenja.

  iPhone 14 i iPhone 14 Max će najizglednije propustiti ovakve ekrane, a zadržaće i notch.

  Biće vrlo zanimljivo videti kako će to Apple implementirati. Ne treba sumnjati da će ga predstaviti kao nešto nikad pre viđeno ili barem kao najbolji AlwaysOn ikad.


 3. TikTok, već neko vreme najpopularnija društvena mreža, uskoro uvodi novosti kojima će podsticati kreativne autore. Naime, pre nekoliko meseci bilo je najavljeno da će TikTok uvesti model mesečne pretplate za one koji žele da daju podršku svojim Live kreatorima, a danas su postali poznati i poneki detalji.

  Tako će TikTok lansirati @Live Subscriotion@, dakle određeni model mesečne pretplate, a pretplatnici će zauzvrat dobiti mogućnost isticanja od ostalih članova zajednice. Tako će imati mogućnost korišćenja posebnih funkcija koje će stajati uz njihove profile. Moći će da koriste i posebne emotikone, ekskluzivno dizajnirane od strane Live kreatora, a za očekivati je i neke dodatne pogodnosti.

  ByteDance, kompanija koja stoji iza TikTok platforme, najavila je da će ove novosti za ograničeni broj korisnika biti uvedene 26. maja, dok će za globalno puštanje biti potreban još koji mesec.

  Za sada nema konkretnih informacija o ceni, ali neki pretpostavljaju da bi se mogla kretati oko pet dolara.


 4. Ako je verovati najnovijim glasinama koje dopiru iz Južne Koreje, Apple će proizvođača selfie kamere ove godine odabrati LG Innotek. Ovo bi bilo prvi put da Apple za selfie kameru odabire jednu korejsku kompaniju.

  Takođe, ovo implicira da će kamera iPhone-a 14 biti visokokvalitetna, odnosno osetno kvalitetnija od prethodnih, budući da će njena cena biti trostruko veća.

  Apple je navodno ovu kameru nameravao ugraditi tek u iPhone 15, dakle sledeće godine, ali, prema glasinama, ipak se odlučio da to učini godinu ranije.

  Koliko je u svemu ovome istine, videćemo na jesen.


 5. Svet se potpuno promenio nakon što je u februaru Rusija napala Ukrajinu i kroz inflaciju, poskupljenja i nestašice zemlje širom sveta osećaju posledice ovog sukoba. Te se posledice, naravno, itekako osećaju i Rusiji. Zbog inflacije pala je kupovna moć građana, a brojne zapadne kompanije povukle su se sa tog tržišta tako da im njihovi proizvodi više nisu dostupni. Svoju priliku iskoristili su kineski brendovi čija se prodaja udvostručila nakon što su zapadne kompanije najavile povlačenje sa tog tržišta.

  Zbog takve situacije najveći ruski mobilni operater MTS počeo je sa prodajom korišćenih pametnih telefona, kao i telefona koji su dostupni na velikim popustima (i do 50 posto) kako bi građanima omogućili kupovinu cenovno povoljnijih smartphonea. Među inim, na popustima su dostupni uređaji kineskih kompanija poput Xiaomi-ja, Honor-a i Huawei-ja, kao i južnokorejskog Samsung-a.

  Ovo je dobra prilika za našu kompaniju da korisnicima ponudi dodatan način uštede za kupovinu kvalitetnih proizvoda, komentirao je šef prodajne mreže MTS-a Pavel Sukhovarov te je dodao da su u Rusiji sada dostupni korišćeni gadgeti po niskim cenama.

  Na popustu su tako, između ostalog, uređaji koji su vraćeni dve nedelje od kupovine i oni sa oštećenim pakovanjima, ali MTS za njih daje garanciju od samo 90 dana. MTS je proše nedelje prijavio pad prihoda za prvi ovogodišnji kvartal od čak 76 posto, za što su ponajviše okrivili rast kamata, kao i "trenutno makroekonomsko stanje".


 6. Najnovija verzija Windows-a 11 koju mogu koristiti oni prijavljeni u Insider program zaintrigirala je mnoge. Naime, u ovoj preview verziji (Windows 11 build 25120 u Dev kanalu), na sred radne površine Windows-a pojavilo se – polje za pretraživanje Interneta. Kao i u svaku drugu adresnu traku bilo kojeg internet browsera, u ovo polje moguće je upisati željeni pojam, a on će odmah odvesti na rezultate pretrage, ili pak upisati željeni URL, što će korisnikov browser odmah usmeriti na upisanu adresu.

  Budući da je reč o Microsoft-ovom OS-u, a oni pod svojim krovom imaju i internet browser i pretraživač, jasno vam je verovatno kuda ova priča dalje vodi. Jednom kada u polje na desktopu upišete adresu ili neki drugi pojam, tražena radnja će se odviti u – Microsoft Edge-u. Ako je reč o pretraživanju Interneta, za to će biti korišćen, naravno, Bing.

  Ovo polje aktiviraće Edge i Bing bez obzira na to koji browser i koja pretraga su u operativnom sistemu postavljeni kao zadani.

  Ne dopadne li vam se (za sada kao Insideru, a kasnije možda i kao "običnom" korisniku Windows-a 11) ovakav smeštaj pretrage, Microsoft je predvideo i da se on može isključiti. To se čini kroz kontekstualni popup meni (desni klik na desktop). Za sada Edge/Bing pretraga na desktopu biti samo insajderima, a pokaže li se dobro prihvaćenom, možda završi i u stabilnoj verziji Windows-a 11 u slobodnoj distribuciji.


 7. Xiaomi sad je i službeno potvrdio ono o čemu se spekuliše već mesecima. Njihovi budući telefoni biće opremljeni Leica kamerama, a prvi među njima najverovatnije će bti Xiaomi 12 Ultra u julu ove godine.

  Saradnja proizvođača smartphonea i poznatih foto brendova nije neka velika novost. Kroz istoriju smartphonea videli smo saradnje Nokie i Sony-a s Zeiss-om, Huawei-ja i Leice i od prošle godine OnePlus-a i Hasselblad-a, nakon čega se ta saradnja proširila i na Oppo.

  Nokia nije nešto naročito profitirala od svoje saradnje sa nemačkim Zeiss-om, a bez dileme najplodonosnija saradnja je ona kompanija Huawei i Leica, kroz koju su se Huawei telefoni prometnuli u po mnogima možda i najbolje smartphone kamere na tržištu.

  Huawei je svoju suradnju sa brendom pod teškim pritiskom američkih sankcija završio, a svoju priliku u njihovoj nesreći sad vidi kineski Xiaomi.

  Istina je da je Xiaomi prošle godine sa modelom Xiaomi 11 Ultra ponudio impresivne kamere, a vrlo dobre kamere ove su godine ponudili i svojom Xiaomi 12 serijom.

  Novu eru svojih smartphone kamera, Xiaomi će započeti prvim telefonom sa Leica kamerama u julu ove godine, a iako to nije službeno najavljeno, nema puno dileme da će prvi Xiaomi telefon sa Leica logom pored kamere biti Xiaomi 12 Ultra.

  Kako se saznaje, Xiaomi 12 Ultra trebao bi da dobije hardverski iste kamere kao njegov prethodnik, ali sada Leica podešavanjima.

  Bit će to flagship telefon u svakom pogledu opet izgledno sa vrhunskim ekranom napred, Snapdragon 8+ gen1 čipom ispod haube i svim ostalim funkcijama, koje čine jedan vrhunski telefon.


 8. WhatsApp namerava da ukine podršku za operativne sisteme iOS 10 i iOS 11 u oktobru ove godine.

  Ovaj potez je najavljen kroz notifikacije koje se prikazuju prilikom instaliranja najnovije verzije iOS-a, a koje govore da će podrška za iOS 10 i 11 biti ukinuta 24. oktobra.

  WhatsApp sada preporučuje iOS 12 kao osnovu za korisnike iPhone-a. Oni koji još uvek koriste iPhone 5s, iPhone 6 ili iPhone 6s i dalje će moći koristiti aplikaciju, ali korisnici iPhone-a 5 i 5c bi trebali da razmisle o novijem uređaju.

  Ovi uređaji su stari gotovo deset godina tako da WhatsApp-ov potez verovatno neće utiati na previše korisnika.


 9. Nakon što je počela pandemija koronavirusa koja je gotovo paralizovala globalnu logistiku, zemlje sa zapada postale su svesne da trebaju da počnu da razmišljaju o smanjenju zavisnosti o Kini i proizvodima sa dalekog istoka. Isti problem se pojavio i proteklih meseci kada je Kina ponovno ušla u strogi lockdown koji je uzrokovao kašnjenja i nestašice na tržištima.

  Deo kompanija još je ranije počeo razmišljati o diverzifikaciji proizvodnje kako bi bili manje zavisni o Kini. Tada su glavni izazovi bili "rizična geopolitička situacija", kao i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg je npr. Huawei od pretendenta za prvo mesto na globalnoj listi pametnih telefona ispao sa liste top 5 mobilnih proizvođača.

  Kako bi u budućnosti takve probleme izbegli, odnosno kako bi smanjili njihove posledice, iz Apple-a su odlučili da potraže nova mesta za proizvodnju svojih uređaja.

  Iako su deo proizvodnje već prebacili na druge zemlje, većina gadgeta i uređaja koje Apple prodaje širom sveta i dalje se proizvodi i sastavlja u Kini, u fabrikama Foxconn-a i Pegatron-a. Iz Apple su, prema pisanju američkih medija, nedavno obavestili svoje partnere o nameri raspodele proizvodnje u druge zemlje pored Kine, prvenstveno u Vijetnam i Indiju. Takva tranzicija, naravno, neće biti niti brza, niti jednostavna jer Kina Apple-u, ali i drugim kompanijama, pruža veliki broj jeftinih i kvalitetnih radnika.

  Deo proizvodnje iPhone-a već se prebacio u Indiju pa je Foxconn otvorio fabrike za proizvodnju Apple-ovih uređaja i u toj zemlji. Trenutačno se u njima proizvode uređaji isključivo za lokalno tržište, ali Apple i Foxconn planiraju daljnju ekspanziju i povećanje proizvodnje kako bi se proizvodi napravljeni "made in India" mogli prodavati na globalnom tržištu.


 10. Prethodnih nekoliko godina uglavnom slušamo o prevarantima koji korisnicima WhatsApp-a pokušavaju da uvale pretplatu na "WhatsApp Gold" samo da bi im oteli nalog ili telefon zatrpali malwareom.

  Iako je plaćena premium verzija WhatsApp-a do sad bila uglavnom tema za hakere i muljatore, situacija bi se uskoro mogla promeniti. Prema izveštaju WaBetaInfoa, WhatsApp razvija 'premium' nivo usluge koji će naplaćivati mesečnu pretplatu.

  Ova premium opcija neće biti dostupna prosečnim korisnicima koji WhatsApp koriste za komunikaciju sa prijateljima ili porodicom, već kompanijama koje putem WhatsApp-a komuniciraju sa svojom klijentelom.

  Prisutnost kompanija u WhatsApp-u je relativno nova stvar, ali Meta očigledno želi da prikupi novac na neki način, što planira da sprovede uvođenjem poslovnih funkcija koje će - naplaćivati.

  Druga funkcija koju će ceniti korisnici premium pretplate biće mogućnost povezivanja do 10 uređaja na jedan nalog. Prema WaBetaInfou, nemoguće je otkriti misli li Meta na situaciju sa više smartfona ili ne.

  WhatsApp-ova trenutno dostupna funkcija za povezivanje više uređaja na jedan nalog, podsećamo, dozvoljava istovremeno korišćenje do četiri uređaja poput PC-ja, laptopa i tableta - ali ne i telefona, zaključuje TechAdvisor.