ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Iako su Galaxy Z Flip6 i Z Fold6 bili u centru pažnje poslednjih nekoliko nedelja, možda je vreme da obratimo pažnju na nadolazeći Galaxy S25 asortiman, jer će se glasine verovatno intenzivirati u narednim mesecima. Jedan od najpoznatijih insajdera za sve što je vezano za Samsung sugeriše da će Ultra dobiti redizajn.

  Naime, priča se da je Samsung već finalizovao dizajn svih članova Galaxy S25 porodice. Za S25 Ultra se kaže da će imati asimetričan dizajn okvira kako bi se poboljšalo prijanjanje.

  Samsung Galaxy S25 Ultra će imati drugačiji dizajn okvira za bolju ergonomiju
  Navodno, okvir prema zadnjoj strani biće zaobljeniji kako bi se poboljšalo prijanjanje, dok će prednja strana biti ravnija. Ovo će takođe učiniti da ivice ekrana izgledaju tanje, iako nismo sigurni kako će to biti postignuto. Širina uređaja će ostati ista, a bočni okvir će generalno biti uži.

  Ovo je delimično u skladu sa ranijom glasinom o promeni dizajna iz kraja juna.

  Iako ovo može biti dobar izbor dizajna, verujemo da je glavni problem, kada je reč o ergonomiji, oštri uglovi S24 Ultra. Oni čine da uređaj deluje mnogo veći nego što jeste, barem u poređenju sa drugim pametnim telefonima od 6.8 inča.

  U svakom slučaju, ovo je lepa promena tempa i radoznali smo da vidimo kako će novi dizajn uticati na ergonomiju i upotrebljivost.
 2. YouTube je uveo nove smernice kako bi se suočio sa rastućom zabrinutošću zbog sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom koji imitira stvarne osobe. Korisnici sada mogu zatražiti uklanjanje videa koji koriste veštačku inteligenciju za imitiranje njihovog lika i glasa.

  Ova promena politike daje prioritet zaštiti prava na privatnost pojedinaca, a ne potencijalu tehnologije da stvori obmanjujući sadržaj. YouTube će procenjivati zahteve za uklanjanje na osnovu različitih faktora, uključujući da li je sadržaj označen kao generisan veštačkom inteligencijom, nivo realnosti i potencijalnu štetu za pojedinca koji je prikazan.

  Platforma će pružiti kreatorima sadržaja rok od 48 sati da reše pritužbe pre nego što preduzme dalje korake. Iako je zamagljivanje lica pojedinca unutar videa opcija, postavljanje videa u privatni status se ne smatra dovoljnim osnovom za uklanjanje.

  Kako tehnologija veštačke inteligencije nastavlja da napreduje, pitanja vezana za intelektualnu svojinu, saglasnost i autentičnost postajaće sve važnija. Određivanje vlasništva i autorskih prava nad sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom, posebno kada blisko podseća na stvarne osobe, zahtevaće pažljivo razmatranje i potencijalno nove pravne okvire.

 3. WhatsApp uvodi transkripcije glasovnih poruka u svoju beta aplikaciju za Android. Ova funkcija je sada deo WhatsApp Beta (verzija 2.24.15.5) za Android i, kao što naziv sugeriše, transkribovaće vaše glasovne poruke. Ista funkcija je već prošlog maja bila uvedena korisnicima na iOS-u.

  Transkripcije glasovnih poruka na WhatsApp-u trenutno su podržane na engleskom, španskom, portugalskom (Brazil), ruskom i hindiju, a uskoro će biti dodati i drugi jezici. Korisnici koji se odluče za ovu novu funkciju moraće preuzeti dodatni paket podataka koji će omogućiti da se svi transkripti poruka generišu na uređaju.

 4. Trenutna politika "plave oznake" popularne društvene mreže X obmanjuje njene korisnike, ostavljajući je otvorenom za moguće teške kazne, saopštila je EU Komisija u petak.

  "Danas je Komisija obavestila X o svom preliminarnom mišljenju da krši Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u oblastima povezanim sa mračnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače," navodi se u izjavi Komisije.

  Politika plave oznake na platformi X negativno utiče na sposobnost korisnika da donose slobodne i informisane odluke o autentičnosti naloga na platformi i sadržaju sa kojim komuniciraju, kaže Komisija, jer bilo ko može da se pretplati kako bi dobio plavu oznaku, koja navodno označava "verifikovani nalog."

  "Postoje dokazi da motivisani zlonamerni akteri zloupotrebljavaju status 'verifikovanog naloga' kako bi obmanuli korisnike," tvrdi Komisija.

  Pored toga, navodi se, "X ne ispunjava potrebnu transparentnost u vezi sa oglašavanjem, jer ne pruža pretraživi i pouzdani repozitorijum oglasa."

  Komisija takođe tvrdi da društvena mreža ne pruža pristup svojim javnim podacima istraživačima, kako je propisano Zakonom o digitalnim uslugama.

  Komisija je upozorila da, ako se njihova preliminarna mišljenja potvrde, X bi mogao da se suoči sa ozbiljnim kaznama, uključujući do 6% svog ukupnog globalnog godišnjeg prihoda.

  EU komesar za unutrašnje tržište, Thierry Breton, rekao je: "Ranije su plave oznake značile pouzdane izvore informacija. Sada, prema našem preliminarnom mišljenju, sa platformom X, one obmanjuju korisnike i krše Zakon o digitalnim uslugama."

 5. Kada je Apple ranije ove godine predstavio svoj Vision Pro uređaj za mešovitu realnost, najavljen je kao najveći novi proizvod kompanije još od originalnog iPhone-a. Ali do sada, skupi prostorni računar nije baš požurio sa prodajom. Najnovije procene sugerišu da headset neće prodati ni 500.000 jedinica tokom cele godine.

  Prema najnovijim procenama analitičara tržišta iz IDC-a, koji su razgovarali sa Bloomberg-om, Apple još uvek nije prodao ni 100.000 jedinica Vision Pro uređaja po ceni od 3.500 dolara u bilo kom pojedinačnom kvartalu od njegovog lansiranja u SAD-u u februaru. Takođe predviđaju strm pad od 75% u domaćoj prodaji Vision Pro uređaja za tekući kvartal.

  Ovo je daleko od spektakularnog debija kojem se Apple nadao sa njihovom prvom novom kategorijom proizvoda nakon mnogo godina. Međutim, Vision Pro je tek počeo sa prodajom na međunarodnom tržištu krajem juna, što bi, prema IDC-u, trebalo da pomogne da se donekle nadoknade slabi brojevi u SAD-u.

  Još važnije, analitičari očekuju da će znatno pristupačnija "budžetska" verzija uređaja za mešovitu realnost biti plasirana na tržište u drugoj polovini 2025. godine – uređaj za koji procenjuju da bi mogao da košta približno upola manje od trenutnog premium modela.

  "Uspeh Vision Pro-a, bez obzira na cenu, u konačnici će zavisiti od dostupnog sadržaja," rekao je Fransisko Jeronimo, potpredsednik u IDC-u. "Dok Apple širi proizvod na međunarodna tržišta, ključno je da bude dostupan i lokalni sadržaj."

  Finansijski gledano, Vision Pro nije bio potpuni promašaj. U januaru su kružili izveštaji da je Apple prikupio 700 miliona dolara vrednih predbilježbi za skoro 200.000 jedinica uređaja. Ali mnogi od tih ranih kupaca su se predomislili, žureći da vrate uređaj pre nego što istekne Apple-ov rok za povrat.

  Problemi sa težinom, nedostatak optimizovanih aplikacija i video sadržaja, i možda samo šok zbog visoke cene od 3.500 dolara – bilo je mnogo kritika na račun prve generacije Vision Pro uređaja koje objašnjavaju zašto su se neki prvobitno entuzijastični rani usvajači već okrenuli od njega.

  Koji god da su razlozi, očigledno je bio dovoljno mlak prijem da natera Apple da preispita svoju strategiju za mešovitu realnost. Pored pripreme tog jeftinijeg Vision Pro modela za 2025. godinu, kompanija je navodno dala instrukcije dobavljačima da pauziraju rad na punoj drugoj generaciji premium naslednika za sada.

  Umesto toga, Apple izgleda da se fokusira na dobijanje pristupačnijeg i upotrebljivijeg uređaja za mešovitu realnost na tržište sledeće godine. Prethodni izveštaji su sugerisali da bi taj uređaj mogao da se prodaje za oko 1.500 dolara.

  Vision Pro neće imati lak put do prihvatanja među širokim masama, bez obzira koliko nisko Apple može da snizi cenu. Već se javljaju glasine o konkurenciji od strane Google-a, Samsung-a i Qualcomm-a, koji zajednički rade na novoj platformi za prostorno računarstvo koja obećava napredna XR iskustva.
 6. Najnovije glasine iz Kine tvrde da će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max imati poboljšanja u brzini punjenja. Dok iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max mogu da dostignu do 27W koristeći kabl i do 15W koristeći MagSafe bežično punjenje, ovogodišnji modeli će navodno otići korak dalje.

  iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max će, kako se priča, podržavati 40W punjenje putem kabla i 20W MagSafe bežično punjenje. Naravno, to su maksimalne brzine, koje neće biti postignute tokom celog procesa punjenja.

  Ostaje da se vidi kako će povećanje maksimalnih brzina uticati na stvarno vreme punjenja za obe tehnologije na ovim telefonima, pošto je to ono što ljude najviše zanima. Ipak, ako se ove glasine potvrde (a to je veliko "ako"), dobro je videti da Apple napreduje u svojim brzinama punjenja - i dalje je daleko od glavnih kineskih kompanija koje dostižu 120W putem kabla i 50W bežično, ali pravi napredak.

  S druge strane, izvor ove glasine tvrdi da je poenta veće maksimalne brzine punjenja da se nadoknadi planirano povećanje kapaciteta baterije na iPhone 16 Pro i Pro Max - u osnovi, Apple želi da se telefoni pune barem jednako brzo kao njihovi prethodnici, čak i sa većim baterijama unutra.

  Glasina od pre otprilike godinu dana već je tvrdila da će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max dobiti tačno ova poboljšanja u punjenju, kao i da će koristiti tehnologiju "stacked" baterija koja omogućava veći kapacitet i duži vek trajanja.

  iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max biće predstavljeni od strane Apple-a u septembru, kao i obično, zajedno sa iPhone 16 i iPhone 16 Plus modelima.


 7. Apple je izdao novu seriju obaveštenja o pretnjama korisnicima iPhone-a u 98 zemalja, upozoravajući ih na potencijalne napade plaćeničkim špijunskim softverom. Ovo je druga takva kampanja upozorenja kompanije ove godine, nakon sličnog obaveštenja poslatog korisnicima u 92 zemlje u aprilu.

  Od 2021. godine, Apple redovno šalje ova obaveštenja, dosegnuvši korisnike u preko 150 zemalja, prema dokumentu za podršku na veb sajtu kompanije. Najnovija upozorenja, izdata u sredu, nisu otkrila identitete napadača niti zemlje u kojima su korisnici primili obaveštenja.

  „Apple je otkrio da ste meta napada plaćeničkim špijunskim softverom koji pokušava daljinski da kompromituje iPhone povezan sa vašim Apple ID-jem -xxx-,” napisala je kompanija u upozorenju pogođenim korisnicima.

  „Ovaj napad vas verovatno cilja specifično zbog toga ko ste ili šta radite. Iako nikada nije moguće postići apsolutnu sigurnost prilikom detekcije takvih napada, Apple ima visok nivo poverenja u ovo upozorenje — molimo vas da ga shvatite ozbiljno,” dodao je Apple u tekstu.

  Korisnici u Indiji su među onima koji su primili najnovija Apple-ova obaveštenja o pretnjama, prema svedočenjima korisnika. U oktobru, Apple je poslao slična upozorenja nekoliko novinara i političara u toj zemlji. Amnesty International, organizacija za ljudska prava, kasnije je izvestila o otkrivanju prisustva Pegazusa, visoko invazivnog špijunskog softvera razvijenog od strane izraelske firme NSO Group, na iPhone-ima istaknutih indijskih novinara.

  U svom saopštenju pogođenim korisnicima, Apple je naglasio osetljivu prirodu svojih metoda identifikacije pretnji, upozoravajući da bi otkrivanje dodatnih detalja potencijalno moglo pomoći napadačima da izbegnu buduću detekciju.

  Apple je takođe napravio značajnu promenu u svom jeziku od prošle godine, odlučivši da ove incidente opisuje kao „plaćenički špijunski napadi” umesto prethodno korišćenog termina „državno sponzorisani” napadi.

  Apple je naveo da se oslanja isključivo na „internu obaveštajnu informaciju o pretnjama i istrage za detekciju takvih napada.”
 8. Google konačno uvodi podršku za prikaz brzine i ograničenja brzine u aplikaciji Maps na iOS-u, a ove funkcije rade i preko CarPlay-a.

  Ovaj potez dolazi čak pet godina nakon što je ista funkcionalnost dodata Androidu, što je zbunjujuće. Ipak, sada je konačno dostupno i na iOS-u. S obzirom na to da je ovo Google aplikacija, moglo bi potrajati nekoliko nedelja dok se ovo ažuriranje ne završi, pa ne brinite ako još uvek ne vidite ove opcije.

  Brzinomer će koristiti km/h ili mph, u zavisnosti od vaše regije. Možete ga uključiti u Settings > Navigation > Driving options. Funkcija ograničenja brzine će promeniti boje na brzinomeru kako bi vas podsetila da vozite unutar ograničenja brzine postavljenog za određeni deo puta.

  Google napominje da je očitavanje brzine u Maps aplikaciji "samo za informativnu upotrebu", tako da biste uvek trebali osloniti na brzinomer svog vozila kako biste potvrdili vašu stvarnu brzinu vožnje.

 9. Samsung Galaxy S24 Ultra ima odličnu kameru, ali neki smatraju da Samsung ne koristi potpuno potencijal hardvera kamere ovog telefona. Nakon lansiranja telefona ranije ove godine, Samsung je objavio nekoliko ažuriranja za poboljšanje kamere i priprema se da objavi još jedno takvo ažuriranje sledećeg meseca.

  Ovo ažuriranje će navodno rešiti mnoge manje probleme povezane sa kamerom na Galaxy S24 Ultra.

  Prema pouzdanom tipsteru Ice Universe, Samsung će sledećeg meseca objaviti veliko softversko ažuriranje za poboljšanje kamere za Galaxy S24 Ultra. Avgustovsko ažuriranje za telefon će navodno doneti optimizacije za HDR, balans bele boje, preeksponiranje, previše procesiranja i performanse zumiranja videa. Ako se ovi problemi reše, telefon će ponuditi poboljšano zadovoljstvo za postojeće korisnike i biti bolja kupovina za mnoge potencijalne kupce.

  Tipster je takođe otkrio da Samsung nije poboljšao kvalitet slike za snimke napravljene koristeći Galaxy S24 Ultra pri nivoima zuma iznad 10x, bilo u normalnom ili noćnom režimu.

  Trenutno, Samsung ima veoma dobar kvalitet hibridnog zuma do nivoa zuma od 10x, ali algoritmi se muče pri nivoima zuma iznad 10x. Nadamo se da će južnokorejska kompanija uspeti da poboljša taj aspekt svog vodećeg telefona u narednim mesecima.

  Možete pogledati naš video ispod kako biste videli kako je Samsung poboljšao kvalitet kamere Galaxy S24 Ultra nakon njegovog lansiranja sa softverskim ažuriranjima.

  Samsung je koristio potpuno novi senzor kamere od 50MP i upario ga sa 5x optičkim zumom na Galaxy S24 Ultra. Ta kamera je zamenila telefoto kameru od 10MP sa 10x optičkim zumom na Galaxy S23 Ultra.

  Opsežna testiranja su pokazala da, uprkos tome što je 5x optički zum, super telefoto kamera na Galaxy S24 Ultra performira jednako dobro kao super telefoto kamera Galaxy S23 Ultra, ako ne i bolje.

  Očekuje se da će kompanija doneti velika poboljšanja sa Galaxy S25 Ultra sledeće godine. Telefon se navodno planira da ima primarnu zadnju kameru od 200MP, ultraširoku kameru od 50MP, telefoto kameru od 50MP sa 3x optičkim zumom i telefoto kameru od 50MP sa 5x optičkim zumom.

 10. Apple ima velike promene u planu za ovogodišnju reviziju Apple Watch-a. Prema najnovijem izveštaju, Apple Watch Series 10 će imati veće ekrane, tanji dizajn i brže performanse. Međutim, Apple je naišao na neke prepreke u planovima za nove zdravstvene funkcije.

  U najnovijem izdanju svog Power On biltena, Mark Gurman iz Bloomberga izveštava da će oba modela Apple Watch Series 10, kodni nazivi N217 i N218, imati veće ekrane ove godine. Gurman kaže da će veći model imati ekran “otprilike iste veličine kao onaj na Apple Watch Ultra.”

  Ovo je u skladu sa procurjelim šemama koje su se pojavile prošle nedelje, pokazujući da će veća verzija Apple Watch Series 10 imati ekran od 2 inča, što je nešto veće od 1,93-inčnog ekrana na Apple Watch Ultra. Gurman takođe kaže da će Apple Watch Series 10 biti tanji, ali da se “sam dizajn verovatno neće mnogo razlikovati.”

  Apple Watch Series 10 i Apple Watch Ultra 3 će ove godine dobiti snažniji procesor. Iako bi ovo moglo “postaviti temelje za neke AI unapređenja u budućnosti,” Gurman kaže da Apple trenutno nema “nikakve planove” da donese kompletan set Apple Intelligence funkcija na Apple Watch.

  Što se tiče novih zdravstvenih funkcija, prethodni izveštaji su sugerisali da će Apple Watch Series 10 dodati praćenje krvnog pritiska i funkcije za otkrivanje apneje u snu. U današnjem izveštaju, Bloomberg kaže da je Apple prošle godine napravio napredak u ovim funkcijama, ali je od tada “naišao na ozbiljne prepreke.”

  Tehnologija za praćenje hipertenzije na Apple Watch-u “nije bila pouzdana koliko se očekivalo tokom testiranja,” kaže se u izveštaju. Problemi sa pouzdanošću “mogu naterati Apple da odloži izdavanje funkcije nakon ove godine.” Kada bude dostupna, funkcija neće prikazivati tačne sistolne i dijastolne vrednosti korisniku. Umesto toga, funkcija će prikazivati trendove krvnog pritiska tokom vremena, slično kao što funkcija za telesnu temperaturu na Apple Watch-u trenutno funkcioniše.

  Rumorovana funkcija za otkrivanje apneje u snu na Apple Watch-u je povezana sa podacima o saturaciji krvi kiseonikom. Trenutno, modeli Apple Watch-a koje Apple prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama ne nude praćenje saturacije kiseonikom zbog zabrane ITC uvoza.

  Apple će ili rešiti taj problem do septembra ili pronaći način da ga zaobiđe (možda bi kompanija mogla da tvrdi da se njen merač kiseonika može koristiti za svrhe koje nisu direktno povezane sa nivoima kiseonika u krvi). Takođe bi mogao da najavi funkciju ali da je ne pusti u prodaju do kasnijeg datuma — ili da je jednostavno odloži.

  Da li je ovo Apple Watch X?

  Bloomberg je ranije izveštavao o Apple-ovim planovima da predstavi “Apple Watch X” kao deo velikog redizajna u čast 10. godišnjice uređaja. Ovo je opisano kao “najveći redizajn do sada” za Apple Watch.

  U današnjem izveštaju, Gurman kaže da nije jasno da li će ovogodišnji novi Apple Watch dobiti oznaku za godišnjicu, ili je veće izdanje planirano za 2025. godinu:

  Još uvek nije jasno da li će Apple brendirati predstojeće satove kao model za godišnjicu ili će čekati do sledeće godine. S obzirom na to da je Apple Watch najavljen 2014. godine, ali nije izdat do 2015. godine, kompanija bi mogla ili da proslavi godišnjicu ove godine ili da ima veće izdanje 2025.

  Apple Watch Series 10 i Apple Watch Ultra 3 se očekuju da budu najavljeni u septembru zajedno sa iPhone 16.