Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1402064
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
347
868
4383
412298
20198
21148
1402064

Ваш IP 54.167.29.208
2018-02-24

Полазак у пети разред - Клуб родитеља

Полазак у пети разред је још један велики корак Вашег малишана.

Сигурно се сећате поласка свог детета у први разред основне школе. Био је то тренутак радости, узбуђења и вероватно помало страха како ће дете реаговати на нову ситуацију у животу. Добар део родитеља је са стрепњом чекао повратак из школе тог првог дана, да би чули утиске, видели израз лица свог малишана и по томе знали како је протекло. Од тога како ће се учитељица свидети детету зависи и његов однос према школи.

Септембар се ближи, завршила су се прва четири разреда и сад је време да се крене даље. Почиње пети разред, опет смо на новом почетку и поново је све другачије. Није више ту само једна особа – учитељица. Ваше мезимче се сада сусреће са много нових лица, са десетак нових учитељица, односно предметних наставника. Сваки од тих наставника је личност за себе, сваки од њих има нека своја правила, своју строгост или благост, начин оцењивања и испитивања…

Да бисте се Ваше дете и Ви припремили за пети разред и нови почетак, потребно је да са дететом разговарате и објасните му шта га све чека. Оно у чему многи родитељи греше је, можда ненамерно, застрашивање детета петим разредом и наставницима, који га чекају од септембра. Придјите детету тако што ћете му објаснити да сваки предмет, од српског језика и математике па надаље, има свог наставника, али да су они исто тако добри као што је била учитељица. Реците да са Вама, ако осети потребу, увек може да разговара, али да то исто може да учини и са својим наставницима или психологом у школи.

Ви, као родитељ треба да будете спремни да ће Ваш малишан можда у почетку показивати отпор према неком од наставника. То углавном потраје током првог полугодишта, а онда у другом почне све полако да долази на своје место. Управо тај отпор, али и упознавање наставника и прилагодјавање, може довести до нешто слабијег успеха у првом тромесечју (које траје до краја октобра), или се нешто продужити и трајати до краја првог полугодишта, дакле до краја децембра. Све то још увек није за узбуну, али уколико се то настави и током другог полугодишта, потребно је да обавите разговор са својим дететом, али и наставником код ког је показало слабији успех. Одлазак у школу једном недељно да бисте пратили успех свог детета може бити користан. Помоћи ће Вам да сагледате праву ситуацију и да, уколико је то потребно, реагујете на време.
На крају, сетите се колико је Вашем детету у првом разреду било потребно времена да се прилагоди школи, другарима, учитељици. Сада Вам предстоји још један нови почетак и потребно је да имате стрпљења као што сте имали при поласку у школу.

Уосталом, пробајте да се сетите себе из тог периода, или ако то не можете, замислите себе да за недељу дана треба да упознате десетак нових надређених на послу. Да ли би вам било свеједно!? Сигурно да не би.

Зато, када крене у пети разред дајте свом детету времена, али и пратите његов напредак.


 

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.