ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. Ovogodišnjim kontroverzama po pitanju procesora u Samsung-ovim telefonima u Evropi, Samsung bi mogao da stane na kraj sledeće godine. Novi Exynos 1000 iz Samsung-a na Geekbenchu se navodno pokazao nadmoćnim u odnosu na Snapdragon 875.

  Sasvim je jasno da je još prilično rano za nagađanja ovakvog tipa. Ni jedan ni drugi čip još službeno nisu predstavljeni, a prve telefone sa tim čipovima ne treba očekivati pre februara sledeće godine. Ove godine su mnogi besni na Samsung i razlike u performansama i autonomiji između Galaxy S20 i Note20 uređaja sa Exynos 990 i Snapdragon 865(+) čipovima. Neki su se svim silama potrudili da dokažu da su Snapdragon 865(+) modeli bolji. Drugi bi pak da Samsung modele sa Exynos-om 990 naplaćuje manje, što je nerealno za očekivati. 

  Ta priča je uporediva sa onom po kojoj bi Huawei telefoni bez Google servisa trebali da budu jeftiniji. Bilo kako bilo, dogodine bi prema ovim svežim glasinama, priča mogla da bude i drugačija. Geekbench su navodno posetili Galaxy S21 modeli sa Exynos 1000 i Snapdragon 875 čipom. Prvi se pokazao kao bolji. 

  Exynos 1000 ostvario je 1302 bodova na single core-testu i 4250 na multi-core testu. Snapdragon 875 je sa druge strane dobio 1159 i 4090. U igru je navodno ubačen i prototip Xiaomi Mi 11 telefona sa Snapdragonom 875 sa 1102 odnosno 4113 bodova. 

  Prednost je Samsung navodno ostvario podizanjem takta Cortex-X1 jezgra koji će očigledno imati i jedan i drugi čip. Celu priču treba primiti sa šakom soli budući da je ne prate nikakvi screenshotovi. Ostaje nam samo da se nadamo se da će se ostvariti.

 2. Sveže otkriveni patent najavljuje novi izgled modula kamere budućih Huawei telefona. Izgledaće kao D-Pad sa gaming kontrolera? Portal LetsGoDigital dočepao se ovog patentnog nacrta za neke nadolazeće Huawei telefone sa selfie kamerom ispod ekrana. 

  Osim kamere skrivene pod ekranim, što osigurava ekran od ivice do ivice, bez otvora i notcha, novosti ima i na leđima. Do sada smo od Huawei-a videli uglavnom četvrtaste i okrugle module kamere pa i izdužene ovalne kao na prošlogodišnjem P30 Pro. Vreme je očito za uvođenje novog trenda, a taj inspiraciju pronalazi u gaming kontrolerima. 

  Ovde vidimo patentni nacrt nekog budućeg Huawei telefona koji pozadi nosi križnu postavku četverostruke kamere sa LED blicem u sredini. 

  Donji objektiv ovde je četvrtast što ukazuje opet na periskopsku kameru. To je barem do sada bilo rezervisano za Huawei top modele iz P i Mate serije. Ekran napred izgleda sasvim ravno, a uređaj ima i 3.5mm audio jack, koji je iz top segment uglavnom proroteran. 

  Kao i obično, sve ono što se otkrije u patentnoj dokumentaciji, ne znači da će doživeti masovnu proizvodnju. Ovo se možda ispostavi nekim nadolazećim Huawei P ili Mate telefonom, a možda i nekim iz segmenta srednjeg ranga.
 3. Krajem jula ove godine mađarska policija je, zajedno sa tamošnjim poreznicima, otkrila i upala u kuću u kojoj se nalazio veliki serverski centar ilegalne IP televizije. U kući u mađarskom mestu Nagykanizsa (Velika Kaniža), u blizini hrvatske granice, pronađene su brojen satelitske antene kojima je ovaj pirat hvatao televizijski signal, potom TV kartice, dekoderi, šest servera i čak 52 lična računara – sve oprema koju je uhapšeni pirat koristio kako bi ileganim IPTV servisima distribuirao televizijski program.
   
  Sada uhapšeni Mađar priznao je kako je počeo sa ilegalnim streamingom. Prvi korak dogodio se kada je signal satelitske televizije, za koju je pretplatu plaćala njegova majka, prosledio u svoj stan. Nakon toga udružio se sa drugim piratom iz Budimpešte koji mu je pomogao da izradi ilegalnu "streaming platformu". 

  Njih dvojica počeli su ovakav piratski TV sadržaj prvo omogućavati bliskim prijateljima. Nakon toga shvatili su da bi mogli od svega nešto i zaraditi, pa su stvorili sistem pozivnica i pretplate za spoljne korisnike. Mreža im je polako rasla, da bi uskoro postala dostupna u celom svetu. 

  U trenutku policijske racije poduzetni mađarski pirati imali su oko 8 hiljada korisnika. Mađarski poreznici procenili su da su od prodaje ilegalnih IPTV pretplata za 88 mađarskih TV kanala utržili oko 600 miliona forinti (oko milion i 665 hiljada evra), na šta, naravno, nisu platili porez. 

  Lokalni mediji objavili su video iz policijske akcije na kojem se vidi sva spomenuta oprema, ali i ogromne količine konzervirane hrane, brašna, testenine, pića i toalet papira. Istraga je pokazala da je ovaj IPTV pirat, kao uostalom i mnogi u svetu, stvorio ogromne zalihe trajne hrane i potrepština kako bi "preživeo" karantin uzrokovan koronavirusom. Ovako opremljen, mesecima nije izlazio iz kuće u kojoj je vodio ilegalni streaming servis.
 4. Američki predsednik Donald Trump, koji je i "zakuvao" probleme za TikTok najavom, pa kasnije i potpisivanjem dve izvršne naredbe o zabrani ove aplikacije, sada je objavio kako je odobrio preuzimanje ove kineske društvene mreže. 

  Dogovor koji predvodi tehnološka kompanija Oracle, a u njemu kao investitor, među ostalim, učestvuje i maloprodaji lanac Walmart, dobio je blagoslov predsednika samo dan pre stupanja na snagu prvog koraka zabrane – izbacivanja sa prodavnica aplikacija. Rok za postizanje finalnog dogovora pomeren je za nedelju dana, pa TikTok nije nestao sa App Store-a i Google Play-a ove nedelje – ali će sledeće, u slučaju da se pregovori do tada ne završe ili ih ne odobri Trumpova administracija. 

  TikTok je povodom ove "pobede" objavio kako "ne odlazi nigde", a njihova šefica za SAD Vanessa Pappas potvrdila je da sarađuju sa američkim tehnološkim partnerom koji će osigurati da njihova društvena mreža nastavi funkcionirati kao i do sada. Inače, najava o izbacivanju TikToka sa prodavnica aplikacija možda je ovoj društvenoj mreži čak i pomogla – u proteklim danima broj korisnika koji su dnevno pohrlili da preuzmu njihove aplikacije povećao se za 12% u odnosu na redovne dane pre zabrane. 

  U jednom danu gotovo 250 hiljada ljudi preuzelo je TikTok u SAD-u. Kad je reč o drugoj aplikaciji koja stiže na "crnu listu" SAD-a, kineskoj platformi za razmenu poruka WeChat, broj njezinih preuzimanja porastao je za 150% (iako je manji i kreće se oko 10 hiljada dnevno). 

  WeChat, pak, nije u pregovorima za bilo kakvo preuzimanje, dok vlasnik aplikacije Tencent zabranom nije preterano uznemiren. 

  Šta nudi Oracle? U sklopu preuzimanja američkog poslovanja TikTok-a Oracle će postati vlasnik 12,5% udela u novoj kompaniji TikTok Global, a Walmart će dobiti oko 7,5%. Ta kompanija brinuće se o TikTok-u u SAD-u i njegovim američkim korisnicima, a četiri od pet članova uprave biće joj Amerikanci. Pored toga, oko 5 milijardi dolara ova će kompanija uložiti u fond za obrazovanje mladih, čime će biti zadovoljen i Trumpov uslov da "država mora dobiti svoj deo". 

  TikTok-ov sistem biće prebačen u Oracle-ov cloud, a sedište TikTok Global-a biće u Teksasu i trebalo bi zapošljavati 25 hiljada ljudi.
 5. Nedavno se saznalo kako će Samsung biti jedini proizvođač nadolazećeg Qualcomm Snapdragon 875 procesora koji bi trebao da bude predstavljen do kraja godine. Iako se isprva nagađalo da je Samsung ponudio bolje uslove od TSMC-a za proizvodnju novog top modela Snapdragon procesora, čini se da su TSMC-ovi kapaciteti već rezervisani. 

  Naime, TSMC i Samsung trenutno su jedini proizvođači sposobni za 5nm proizvodni proces, a čini se kako je Apple rezervisao sve TSMC-ove kapacitete za proizvodnju A14 čipseta. Pre Apple-a, TSMC je Huawei-ju isporučio nadolazeći Kirin 1020 (ili 9000 zavisno kako ga kineska kompanija nazove), ali zbog američkih sankcija ta saradnja je prekinuta. 

  Sada internet izvori navode da je Apple naručio oko 80 miliona A14 Bionic procesora od TSMC-a koji će biti korišćeni u nadolazećoj iPhone 12 seriji uređaja, a već ih koristi novi iPad Air. Od Apple-a se očekuje da nove iPhone 12 smartfone predstavi sledećeg meseca, a glasine sugerišu da bi trebali da vidimo čak četiri nova iPhone-a.

 6. Univerzitetka bolnica u Düsseldorfu je prošle nedelje uspešno napadnuta ransomwareom, ucenjivačkim zloćudnim programom koji joj je paralizovao računarski sistem. Napad se dogodio 10. septembra te zahvatio i kriptovao čak 30 bolničkih servera, što je ozbiljno ugrozilo rad cele bolnice. 

  Sistem nije mogao da prima nove pacijente niti su se mogle obavljati operacije. Ovaj napad bi ostao samo još jedan u nizu ransomware napada da nije bilo prilično nesrećnog, a kasnije i bizarnog sleda događaja. Zbog nemogućnosti normalnog rada u bolnici je jedna pacijentkinja, kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, nažalost preminula. Detalji slučaja nisu objavljeni, ali time je ovaj hakerski napad postao verovatno prvi smrtonosni ransomware napad u istoriji.

  Međutim, tu priči nije kraj. Iz napadnute su bolnice prvo putem Twitter-a izvestili kako su napadači iskoristili propust u komercijalnom softveru, inače naširoko korišćenom, kako bi hakovali njihove sisteme. 

  Nakon toga su, kažu, na serveru otkrili poruku napadača u kojoj ovi zahtevaju otkupninu – ali ne od njih, nego od obližnjeg Univerziteta Heinhricha Heinea. Potom su iz bolnice kontaktirali hakere i pojasnili im da su pomešali institucije i da su napadom na bolnicu ugrozili živote pacijenata. 

  Napadači su se potom, da priča bude još bizarnija, smilovali bolnici i poslali im dekripcioni ključ za otključavanje podataka. Nažalost, dogodilo se to prekasno za ženu koja je preminula i tako postala prva dokumentovana ljudska žrtva ransomwarea. Napadači, iako očito razumni ljudi, sada su suočeni s optužbama ne samo za hakovanje nego i za ubistvo – naravno, ako ih nemački istražitelji identifikuju, lociraju i uhapse.

 7. WhatsApp Web je po nama jedna od jako pametnih funkcija koje je kompanija koja se već neko vreme nalazi u sastavu Facebook-a, lansirala u poslednjih nekoliko godina. Ona vam omogućava da skeniranjem QR koda na posebnoj web stranici, kamerom vašeg telefona povežete mobilnu aplikaciju sa desktop interfejsom, što vam omogućava da za chatovanje koristite svoj računar, pišete na tastaturi i skladištite ili uplodujete datoteke sa iz WhatsApp-a na računar ili obrnuto. 

  Mnogi korisnici su rekli da je ova funkcija jako korisna, ali su neki među njima upozoravali na nedostatak bezbednosti, jer svako ko ima pristup vašem računaru može otvoriti vaš WhatsApp sve dok je vaš telefon negde u blizini. 

  Kako bi povećao bezbednost korišćenja desktop komunikacije, WhatsApp sada razvija funkciju koja će dodati još jedan sloj bezbednosti web autentifikaciji. Prema informaciji koju donosi WABetaInfo, nova funkcija će funkcionisati na taj način da ćete prilikom pokretanja svake WhatsApp Web sesije za određeni WhatsApp nalog, morati skenirati svoj prst na mobilnom uređaju kako biste dokazali da ste vi osoba koja koristi taj nalog. 

  Nova funkcija bi trebala da stigne na Android i iPhone, ali u ovom trenutku još nije poznato kada će je lansirati. Za očekivati je da će biti dostupna beta testerima u nekom od sledećih beta buildova WhatsApp aplikacije.

 8. Američko ministarstvo trgovine objavilo kako će od nedelje, a po naredbi predsednika Trumpa, američkim kompanijama zabraniti distribuciju aplikacija TikTok i WeChat, kao i bilo kakvo poslovanje sa njima, a na temelju sumnje u "štetnost po nacionalnu bezbednost". 

  Ova vest stiže nakon što je Microsoft odustao od kupovine TikTok-a, odnosno kompanije ByteDance koja se brine za ovu aplikaciju i njene korisnike na američkom tržištu. U igri je ostao još Oracle, ali malo je izvesno da će dve kompanije do nedelje postići dogovor o preuzimanju poslovnog udela. 

  Podsetimo, Trump je pre mesec i po dana TikTok optužio za špijunažu i slanje podataka američkih građana u Peking, ali po već uobičajenoj praksi trgovinskog rata, nije predočio nikakav dokaz. Naravno, nije nemoguće da TikTok zaista šalje podatke u Kinu, ali indikativno je to što je "problem" iskrsnuo tek nakon pojave nereda u SAD koji su buknuli zbog policijske brutalnosti, a s obzirom da je Google s YouTube-a brisao video snimke koje su svetu pokazale postupanje američke policije, korisnici su upravo TikTok ubrzo prepoznali kao kvalitetnu alternativu za razmenu videa. 

  Drugi problem je aplikacija za dopisivanje i transfer novca WeChat, popularna u svim zemljama sveta, a najviše u Kini. Naravno, ona Kinezima služi kao svojevrstan prozor u svet s obzirom da su tamo zabranjeni Facebook, WhatsApp i Google-ove aplikacije, pa ovo možemo protumačiti kao svojevrsnu recipročnu meru američke strane.

  Iz ovoga sledi da korisnici TikTok-a i WeChat-a u SAD od nedelje više neće moći da koriste navedene dve aplikacije, a Google i Apple će morati da ih izbace iz svojih prodavnica. Iz ovih komopanija o spomenutoj uredbi za sada nema kometara.

 9. Pred jesenju sezonu, sada već tradicionalno, GoPro predstavlja svoje novitete. Tako su kao poslednji dodatak njihovoj seriji Hero akcionih kamera dodali i Hero9 Black model. 

  Pre svega novi Hero9 je nešto većih dimenzija od svojih prethdonika, ali osnovno kućište je sada značajno otpornije i bez dodatnih okvira, kako na udarce, tako i na dubinu do 10 metara. Kamera je opremljena i novim senzorom koji je u mogućnosti sada snimati video maksimalne rolucije od 5K, kao i fotografije od 20 megapiksela. 

  Jedan od najvećih dodataka je prednji displej u boji za jednostavnije kadriranje, a tu je sada i baterija koja će obezbediti do 30% veću autonomiju od prethodnika. Ugrađena je i nova HyperSmooth 3.0 tehnologija stabilizacije slike sa mogućnošću poravnavanja horizonta, a kompatibilna je i sa nizom Mod-ova u vidu raznih dodataka, izmenjivih obejktiva i još mnogo toga. 

  Ovaj put nova GoPro Hero9 Black kamera je i skuplja nego prethodni najjači modeli ove kompanija, pa ćete sada za nju morati da izdvojite 449 dolara, a kamera je već globalno dostupna.

 10. Verovali ili ne, Sony-jeva mobilna divizija još uvek postoji. U ovom ili onom obliku, manje je bitno, ali ono što jeste je da su sada službeno predstavili novi model – Sony Xperia 5 II. I dok pokušavamo da shvatimo kako iščitati ove maštovite nazive, navedimo glavne karakteristike uređaja. 

  Prvo što ćete primetiti je to da se Sony još uvek drži starog dizajna koji ne sadrži ekran od ivice do ivice, već je na gornjem i donem delu zadržao debele ivice. Uređaj dolazi sa 6,1-inčnim OLED ekranom i 120 Hz stopom osvežavanja. 

  Odnos stranica ostao je standardno Sony-jevski - 21:9, tako da je uređaj prilično izdužen. Za pogon je zadužen Snapdragon 865 u kombinaciji sa 8 GB RAM-a, a skladišni prostor nudi 128 ili 256 GB opcije. 

  5G modem podržava Sub 6 GHz spektar, a u ponudi će biti verzija sa jednom i dve SIM kartice. Zanimljivo je da uređaj ima i 3,5 mm audio jack.

  Što se kamera tiče, modul na poleđini sadrži njih tri sa senzorima od 12 megapiksela, ali sa različitim žarišnim dužinama. Tako primarna ima 24 mm sočivo, ultraširokougaona 16 mm, a telefoto 74 mm. Primarna kamera je optički stabilizovana i tradicionalno koristi Zeiss-ovu optiku. 

  Baterija uređaja sadrži 4000 mAh kapaciteta, a tu je i podrška za 18W brzo punjenje koje će osigurati da se do 50% napuni za 30 minuta. Takođe, radi životnog veka baterije, Sony je omogućio softversko ograničenje punjenja na 90% kapaciteta. I sada ono najvažnije – cena. U SAD uređaj će se prodavati za 950 dolara, a isporuka kreže tek u decembru. Na EU tržištu cena će iznositi oko 900 evra.