ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. Pouzdani Apple-ov insajder Majin Bu je ponovo u akciji sa novom procurilom informacijom o iPhone-u 16 Pro, ovog puta upoređujući ga sa iPhone-om 15 Pro.

  Tipster je podelio nove slike lažnog modela iPhone-a 16 Pro u poređenju sa iPhone-om 15 Pro, a najprimetnija razlika između dva modela je veličina ekrana.

  Očekuje se da će iPhone 16 Pro imati ekran od 6.3 inča u poređenju sa 6.1-inčnim ekranom iPhone-a 15 Pro. Iako povećanje nije drastično, trebalo bi da pruži nešto šire iskustvo gledanja.

  Prethodne procurele informacije takođe sugerišu tanje okvire za iPhone 16 Pro, zahvaljujući navodnoj tehnologiji smanjenja ivica (Border Reduction Structure - BRS). Međutim, pošto procurili model nema funkcionalan ekran, nemoguće je definitivno potvrditi ovaj detalj.

  Sistem kamera čini se kao još jedno ključno područje poboljšanja. Navodi se da će iPhone 16 Pro imati veći senzor u poređenju sa iPhone-om 15 Pro.

  Još značajnije, procurile informacije ukazuju na uključivanje dve nove kamere: 12MP periskopski telefoto objektiv sa 5x optičkim zumom (preuzet od iPhone-a 15 Pro Max) i 48MP ultraširoka kamera. Ove nadogradnje mogle bi da postave iPhone 16 Pro na vrh liste najboljih telefona sa kamerom za 2024. godinu.

  Na slikama se takođe vidi poseban taster za snimanje, o kome se dosta pričalo. Ovaj taster bi trebalo da kombinuje fizički pritisak sa osetljivošću na dodir, imitirajući iskustvo tradicionalnog tastera za okidanje kamere. Možda će čak nuditi dodatne funkcije kao što je kontrola zuma.

  Uprkos ovim promenama, celokupni dizajn ostaje prilično konzistentan sa iPhone-om 15 Pro. Na prvi pogled, može biti teško razlikovati dva modela. Pored unapređenja ekrana i kamera, očekuje se da će iPhone 16 Pro imati snažniji čip i nešto veću bateriju.

 2. Novi izveštaj uglednog Apple analitičara Ming-Chi Kuo-a otkriva nešto više o budućem hibridnom preklopnom uređaju kompanije Apple. Veruje se da će kompanija biti u mogućnosti da izda ne jedan, već moguće dva preklopna uređaja u prvoj polovini 2026. godine.

  Više informacija o Apple-ovom hibridnom preklopnom uređaju se pojavljuje
  Ovo se uglavnom poklapa sa nedavnom glasinom koja tvrdi da će uređaj sličan preklopnom tabletu biti predstavljen krajem 2025. ili početkom 2026. Trenutno su u razvoju dva formata - 20,25" i 18,8", a kada se sklope, smanjuju se na 14-15" i 13-14", respektivno.

  Nalazi iz lanca snabdevanja sugerišu da će LG biti jedini dobavljač ovih preklopnih panela, koji će verovatno biti bez nabora, što će povećati cenu. Panel će biti kombinovan sa skupim šarkama, a preliminarne procene ukazuju na cenu od 600-650 dolara za sam panel i 200-250 dolara za šarku. Amphenol će biti dobavljač šarki za Apple.

  Oba preklopna uređaja će biti pokretana internim M5 serijskim čipom.

  Ming-Chi Kuo daje nejasnu procenu ukupnih troškova. Ako su početne procene tačne, prvi preklopni uređaj kompanije će se lansirati po ceni koja je slična trenutnoj Vision Pro, koja sada počinje od 3.499 dolara. Ipak, isporuke će verovatno biti veće nego kod Vision Pro, negde oko milion primeraka.

 3. Nakon nekoliko godina, Samsung će konačno doneti redizajn svoje sledeće Galaxy Buds 3 serije. Kompanija će se takođe fokusirati na poboljšanje kvaliteta poziva i integraciju AI-pokretanih funkcija.

  Dosad su svi Galaxy Buds koristili sličan dizajn. To su slušalice koje se stavljaju u uho sa “jezgrom” koje sadrži sve komponente, bez drške. Dizajnirane su da ponude bolji komfor i pristajanje. Model koji se najviše razlikovao, ali ne previše, bili su Galaxy Buds Live. Oni su imali oblik pasulja bez vrhova koji se stavljaju u uho, što ih je činilo još udobnijim. Bili su idealni čak i za spavanje, jer nisu izazivali nelagodnost u ušima.

  Prema informacijama iz Cho Suna, Galaxy Buds 3 serija će doći na tržište sa značajnim redizajnom. Novi izgled biće praćen boljom aktivnom poništavanjem buke (ANC) i kvalitetom poziva. Međutim, izveštaj ne sadrži detalje o tome kako bi sledeća generacija Samsung-ovih TWS slušalica mogla izgledati.

  Uzimajući u obzir da je jedan od Samsung-ovih ciljeva poboljšanje kvaliteta poziva i ANC-a, postoji mogućnost da će po prvi put integrisati dršku u svojoj seriji slušalica. Uključivanje drške bi omogućilo da se mikrofoni približe vašim ustima, što bi, u teoriji, pomoglo boljem hvatanju vašeg glasa. Ovakav dizajn takođe omogućava udobnije kontrole reprodukcije i funkcija, jer postoji veća površina za klizanje/potezanje.

  Izveštaj takođe tvrdi da će Samsung Galaxy Buds 3 serija uključivati AI-pokretane funkcije. Na primer, kompanija bi mogla integrisati podršku za uživo prevođenje. Ovo će verovatno raditi u saradnji sa funkcijom Live Translate iz Galaxy AI paketa. Zauzvrat, ovo će pomoći u unapređenju ekosistema proizvoda kompanije.

  Navodi se da će Samsung održati događaj za lansiranje u julu. Prema Evanu Blasu (@evleaks), kompanija će lansirati Galaxy Buds 3 i Buds 3 Pro zajedno sa uređajima kao što su Galaxy Z Fold 6 i Z Flip 6.
 4. Samsung Galaxy Ring je možda zvanično predstavljen u februaru, ali to je više bio teaser nego zvanično lansiranje, jer još uvek ima mnogo toga što ne znamo o ovom prstenu – na primer, koliko će koštati?

  Tipster Yogesh Brar izveštava da će cena u SAD-u biti u rasponu od $300 do $350. Ali to nije sve, takođe će postojati pretplata. Nije jasno da li je ova pretplata obavezna ili samo nudi poboljšano iskustvo.

  Navodno, biće mesečna pretplata “ispod $10” za Samsung Health. Ovo je nešto što je potpredsednik Samsung Electronics-a, Dr. Hon Pak, nagovestio u intervjuu za CNBC kada je prsten prvi put predstavljen.

  Cene Samsung Galaxy Ring prstena procurele su zajedno sa informacijama o mesečnoj pretplati
  Fitbit Premium košta $10 mesečno ili $80 za celu godinu, Apple Fitness+ je iste cene, a (relevantnije) Oura Ring takođe ima pretplatu – $6 mesečno ili $70 godišnje. Izgleda da Samsung želi da obezbedi stalan prihod sa prstenom, slično kao njegovi konkurenti.

  Ali Apple Fitness+ vam pruža pristup video treninzima i još mnogo toga, šta će Galaxy Ring pretplata ponuditi? Još ne znamo, ali već smo čuli da će Galaxy Ring integrisati sa Samsung Food, što bi moglo pružiti detaljnije planove obroka i dijetetske sugestije nego što obično dobijate – one koje su kalibrisane podacima koji dolaze iz prstena.
 5. Prema tipsteru na Weibu, iPhone 16 Pro i Pro Max dobijaju značajno unapređenje kamera. iPhone 16 Pro će dobiti novu 48MP ultraširoku kameru sa poboljšanim mogućnostima, dok će iPhone 16 Pro Max dobiti 5x Tetraprism telefoto modul koji trenutno ima iPhone 15 Pro Max.

  Ove informacije potvrđuju prethodne glasine o 5x zoom kameri na iPhone-u 16 Pro od analitičara Ming-Chi Kuo-a. Glasina o 48MP ultraširokoj kameri pojavila se u oktobru prošle godine.

  Weibo post pojašnjava da iPhone 16 Pro Max neće dobiti unapređenje zuma, tako da će oba Pro modela ove godine imati istu telefoto kameru.


 6. Naredbe za povratak u kancelariju naišle su na otpor kod nekih zaposlenih, posebno onih koji su se navikli na česte pauze tokom dana. Sada, kada su kolege i menadžeri ponovo u kancelariji, čini se da će radnici morati da se ponovo prilagode starom načinu rada... odnosno, odmah nakon što se završi ovaj Windows update.

  Korisnik X-a Matty McTech nedavno je podelio korisno sredstvo za i šaljivdžije i one koji bi zabušavali na poslu. White Screen je zgodna veb stranica koja posetiocima omogućava da pređu na ceo ekran sa nizom statičnih boja, što može biti korisno u raznim situacijama. Čak imate opciju da navedete tačnu rezoluciju piksela za savršeno uklapanje. Prava zabava, međutim, leži u kategorijama lažnih ekrana za ažuriranje i ekrana za šalu.

  Lažni ekran plavog ekrana smrti, koji izgleda vrlo slično (ali ne identično) pravom ekranu, i ekran sa belim šumom mogu izazvati mnogo glavobolja kod nesumnjičavih žrtava, posebno među onima koji nisu tehnički potkovani. Lažni ekrani za ažuriranje operativnog sistema su još varljiviji i mogu obezbediti malo slobodnog vremena za zaposlene koji su dovoljno hrabri da ih isprobaju.

  Lažni ekrani za ažuriranje omogućavaju vam da navedete vreme pokretanja pre početka, pa čak možete postaviti i prilagođeni procenat pokretanja da biste bolje dočarali prevaru. To je nešto što ne biste želeli da koristite redovno, ali za povremenu dodatnu pauzu, verovatno bi prevarilo većinu ne-tehničkih kolega i nadzornika.

  Naravno, ove šale se mogu koristiti i na načine koji nisu toliko rizični po vaše radno mesto. Ekrani mogu poslužiti kao šlag na torti na zabavi sa temom tehnologije ili dodati šarm prezentaciji. Filmaši ih mogu koristiti kao fokalnu tačku u scenama vezanim za tehnologiju, a takođe bi bili dobar pozadinski materijal za strimere.
 7. Prema informaciji od tipstera na platformi X, cena za iPhone SE 4 biće nešto viša od prethodnika, ali Apple će težiti da cena bude ispod 499 dolara. Za poređenje, prethodni pristupačni iPhone je startovao sa cenom od 429 dolara.

  Imajte na umu da nemamo čvrste dokaze koji bi potkrepili ovu novu glasinu, ali ako je tačna, cena iPhone SE 4 u SAD-u mogla bi se povećati za oko 10%, približavajući se cifri od 470 dolara. Ako sve bude išlo po planu, uređaj će biti predstavljen negde u 2025. godini.

  Moguće je da će upotreba modernijeg dizajna inspirisanog iPhone-om 14 i uključivanje Face ID-a opravdati povećanje cene. Ne možemo biti sigurni, ali prošlo je dosta vremena od poslednjeg iPhone SE modela, tako da povećanje cene ne bi iznenadilo nikoga.

 8. TikTok trenutno testira mogućnost postavljanja video zapisa u trajanju od 60 minuta, u svom neprekidnom nastojanju da postane sličniji YouTube-u. Ova funkcija je trenutno dostupna ograničenom broju korisnika u "odabranim tržištima", kako je kompanija rekla za TechCrunch.

  Trenutno nema neposrednih planova da se ova funkcija široko dostupna, ali ideja je jasna - sa sadržajem dužeg formata, TikTok može privući neke YouTube gledaoce, pored svoje uobičajene publike koja traži kratke video zapise za pregledavanje.

  Na početku, TikTok je imao ograničenje od 15 minuta za postavljanje (slično kao što je YouTube imao ranije), ali ovo se postepeno povećavalo tokom proteklih godina. TikTok kaže da često dobija povratne informacije od kreatora koji žele više vremena za stvari kao što su demonstracije kuvanja, tutorijali za lepotu, obrazovni planovi, komične skečeve i slično. Dakle, ovo je njihov odgovor na te zahteve.

  Prema rečima kompanije, cilj povećanja vremenskog ograničenja je da se kreatorima pruži prilika da eksperimentišu sa novim ili proširenim vrstama sadržaja koji inače ne bi bili mogući - ili bi bili nezgodni za gledanje ako je potrebno proći kroz više video zapisa.

  Ovo takođe otvara mogućnost za postavljanje celih epizoda TV emisija na platformu - prošle godine je Peacock učinio prvu epizodu jedne emisije dostupnom na TikToku, ali je bila podeljena u pet delova. Ako se nešto slično desi ponovo, neće biti potrebno prolaziti kroz iste prepreke.

  TikTok je takođe testirao horizontalni mod punog ekrana sa sličicama za pregledavanje videa, kako bi upotpunio svoju transformaciju u YouTube stilu.
 9. Apple je poznat po svojoj tajnovitosti kada su u pitanju neobjavljeni uređaji i poslovi uopšte. Procurile informacije o iPhone-u, posebno, su vrlo retke. Često se oslanjamo na informacije iz druge ruke ili iz povezanih industrija i dobavljača kako bismo dobili neke naznake. Na primer, nedavno smo saznali da se proizvodnja displeja za iPhone 16 i 16 Pro očekuje na vreme u junu, što nagoveštava da će novi iPhone 16 modeli biti predstavljeni u septembru, prema tradiciji.

  Međutim, ove godine moglo bi doći do nekih pukotina u Apple-ovoj sigurnosti jer smo već videli prilično verodostojan lažni model iPhone-a 16 Pro Max u javnosti, koji pokazuje da se očekuje da Pro Max raste u veličini.

  U novom razvoju događaja, na internetu je postavljena još jedna singularna fotografija misterioznog iPhone-a. Ova fotografija izgleda vrlo intrigantno. Pošto ima samo dve kamere i sudeći po veličini, skloni smo verovanju da je u pitanju običan iPhone 16. Ako se ispostavi da je ovo prava fotografija, verovatno je u pitanju još jedan lažni model. Ali to nije toliko važno u velikoj šemi stvari.

  Zanimljivo je videti da Apple potencijalno vraća vertikalni raspored kamera na poleđini. Poslednji put kada je to bilo prisutno bio je iPhone 12. Međutim, jasno je da otoci za kamere nisu savršeno usklađeni, tako da gledamo u neobjavljeni dizajn.

  Nažalost, to iscrpljuje dostupne informacije u vezi sa fotografijom.
 10. Prema novom izveštaju analitičara Rossa Younga, proizvodnja iPhone-a 16 očekuje se da počne u junu. Ovo se poklapa sa uobičajenim Apple-ovim proizvodnim rasporedom za njegove vodeće pametne telefone, što sugeriše da će se lansiranje desiti sredinom septembra.

  Young takođe pruža uvid u potencijalne prodajne cifre za iPhone 16 seriju. Predviđa da će iPhone 16 i 16 Pro biti vodeći u prodaji na početku, dok će potražnja za Plus modelima (16 Plus i 16 Pro Max) možda biti sporija u početku. Međutim, Young sugeriše da bi se ovo moglo promeniti sledećeg leta kako korisnici budu davali prednost dužem trajanju baterije, karakteristici koja je tipično povezana sa većim telefonima.

  Ove predikcije dolaze zajedno sa prethodno procurelim fotografijama modela iPhone 16 serije, koje su izazvale diskusiju oko povratka vertikalnog dizajna kamere za iPhone 16 i 16 Plus, podsećajući na eru iPhone-a X.

  iPhone 16 Pro Max, postavljen krajnje levo na procurelim slikama, izgleda da će biti najveći do sada sa navodnim ekranom od 6.9 inča, što je veće od 6.7-inčnog ekrana trenutnog iPhone-a 15 Pro Max.