ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Zahvaljujući protestima radnika najveće Foxconn-ove fabrike, o čemu smo već pisali, ali i uopšteno vanrednoj situaciji sa Covid lockdownima u Kini, Apple očekuje manjak u isporuci od čak 6 miliona iPhone 14 Pro primeraka, uključujući i Max modele, javlja Bloomberg.

  Još od samog lansiranja nove iPhone 14 serije, Apple se susreće sa problemima u isporuci zbog kineske Zero-Covid politike i učestalih lockdowna, a nakon što je najveća Foxconn-ova fabrika, koja zapošljava 200.000 radnika, stavljana u karantin, problemi su se povećali.

  U međuvremenu su u Kini izbili protesti i neredi zbog strogih anti-Covid mera koje provodi vlast, a to može značiti da će se situacija samo dalje komplikovati. Iako Foxconn stalno pokušava nadomestiti manjak, prebacujući deo proizvodnje u svoje fabrike u Indiji i Vijetnamu, problem za iPhone 14 Pro modele ipak ostaje, budući da se proizvode isključivo u spomenutoj fabrici u gradu Zhengzhou.


 2. Ovih dana pojavila se vest o tome da je neko nepoznat na jednom hakerskom forumu Dark weba prodaje ogromnu bazu podataka, navodno usko vezanu uz Metine aplikacije za dopisivanje, WhatsApp. Prodavci tvrde da je reč o bazi iz 2022. godine, koja sadrži čak 487 miliona telefonskih brojeva registrovanih na WhatsApp-u.

  Zahvaćeno skoro 163 hiljade srpskih brojeva
  Nakon prvih informacija o tome, neki portali uspeli su se domoći jednog dela te baze, pa su vrlo brzo potvrdili da je reč o autentičnim podacima. U bazi su navedeni telefonski brojevi iz ukupno 84 zemlje sveta. Najviše ih je iz Egipta (44,8 miliona), Italije (35,7 miliona) i SAD-a (32,3 miliona). Na listi zahvaćenih zemalja u ovom curenju podataka je i Sebija, odakle su stručnjaci pobrojali 162.898 telefonskih brojeva.

  Osoba koja prodaje ovu bazu podataka ne otkriva kako su brojevi telefona prikupljeni. Moguće je da je reč o direktnoj krađi podataka iz WhatsApp-ovih internih sistema, ili pak o nekoj nepoznatoj metodi masovnog prikupljanja podataka ("scrapanja"), što je zabranjeno u samim uslovima korišćenja ove Metine usluge.

  Kako bilo, reč je o ilegalnom prikupljanju podataka i "još ilegalnijoj" prodaji istih. Iz Mete se za sada nisu oglasili o ovom slučaju, a sigurno je da će morati – barem kad je reč o evropskim tržištima, gde privatnost ovakvih podataka potpada pod strogu regulativu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

  Kolika je opasnost?
  Kod ovakvog curenja podataka, gde ne postoje kombinacije korisničkih imena i lozinki, niti su brojevi telefona direktno povezani sa korisničkim nalozima, nema direktne opasnosti od upada hakera u razne sisteme, krađe identiteta i sličnih aktivnosti. Ali, velike baze kontakata se mogu koristiti za slanje spama, raznih phishing poruka, sumnjive marketinške aktivnosti, a u nekim slučajevima i za razne oblike prevara. Korisnicima WhatsApp-a stoga se preporučuje da budu na oprezu, pogotovo ako počnu da dobijaju poruke od nepoznatih pošiljalaca.


 3. Nove funkcije ne prestaju da stižu na WhatsApp, a ovoga su puta jedan novitet dobili beta testeri aplikacije za iOS i Android. Reč je, naime, o mogućnosti postavljanja glasovnih statusa do 30 sekundi, koja bi korisnicima trebala pružati još jedan način da se kreativno izraze.

  Prema snimku ekrana koji je objavio portal WABetaInfo, kod postavljanja standardnog statusa na WhatsApp, u donjem desnom uglu prikazaće se ikonica mikrofona. Dugim pritiskom na nju, korisnici će moći snimiti glasovnu poruku te ju objaviti da ju svi kontakti mogu čuti.

  Dakle, video zapisi i fotografije više neće biti jedini oblik sadržaja kojeg korisnici mogu postaviti na svoj WhatsApp status, koji se, podsetimo, automatski uklanja nakon 24 sata. Ova funkcija će postati dostupna svima u jednom od narednih ažuriranja aplikacije.


 4. Vesti iz Kine najavljuju nova kašnjenja isporuka iPhone 14 Pro modela zbog protesta u jednom od najvećih pogona kompanije Foxconn. 20.000 radnika dalo je otkaz.

  Apple možda je američka kompanija, a iPhone američki proizvod, ali kao i većina toga, a naročito elektronska roba danas proizvodi se u Kini. Isto tako, većinu tih gadgeta u svojim pogonima sklapa kompanija Foxconn, koja zapošljava na stotine hiljada radnika, a nalazi se u gradu Zhengzhou.

  Nije prvi put da slušamo priče o lošim uslovima rada u Foxconn-u, a ovaj put su izbili malo žešči neredi, koji traju cele prošle nedelje.

  Protesti su navodno izazvani lošim platama, a bilo je i fizičkih obračuna sa službom obezbeđenja.

  Foxconn je pobunu odlučio suzbiti sporazumnim otkazima uz otpremninu od 10,000 CNY što je oko 1,400 dolara.

  Čini se da se ponuda svidela mnogima pa je navodno čak 20.000 radnika odlučilo da uzme novac i ode. Pre pobune Foxconn je zapošljavao 200.000 radnika.

  Sve to će se izgledno preliti u kašnjenja isporuka najviše iPhone 14 Pro uređaja u vreme praznične kupovine. Neki analitičari predviđaju da bi zbog svega moglo biti proizvedeno 10 miliona uređaja manje.

  Iz Foxconn-a to demantuju tvrdeći da jedina šteta iz svega naneta samo njihovu ugledu i da će iz pogona izići planirane količine iPhone-a.


 5. Prema informacijama koje prenose korejski mediji, Samsung će proizvesti 70% svih OLED ekrana za iPhone 14 seriju, što uključuje sva četiri modela, dakle iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 13 Pro i iPhone 14 Pro Max. Prema ovom izveštaju, drugi najveći dobavljač ekrana za iPhone 14 seriju je LG, dok je treći kineska kompanija BOE.

  Apple ove godine planira proizvesti ukupno 120 miliona primeraka iPhone-a serije 14, ali kao i do sada, ne iznosi podatke koliki je udeo kojeg od četiri modela.

  Hoće li se ovaj plan ostvariti, uveliko zavisi o epidemiološkoj situaciju u Kini, gde je najveća Foxconn-ova fabruka koja proizvodi iPhone, nedavno u potpunosti stavljena u lockdown, zajedno sa ostalih 6 miliona stanovnika grada Zhengzhou, u kojem se nalazi.


 6. Svaki dan smo bliže novoj Galaxy S23 seriji flaghsip telefona iz Samsung-a, a svakodnevno o njima saznajemo i nove stvari. Tako se sad saznaje da će Galaxy S23 serija dobiti nikad svetliji ekran i nikad veći i bolji ultrazvučni čitač otisaka.

  Samsung-ova Galaxy S22 serija telefona, a pogotovo Galaxy S22 Ultra imaju izuzetno lepe AMOLED ekrane. Naročito se mogu pohvaliti izuzetno jakim osvetljenjem, koje ih čini prijatnim za korišćenje i na otvorenom.

  Prema svežim neslužbenim informacijama, Galaxy S23 serija dobiće novi E6 LTPO 3.0 ekrane sa 120Hz stopom osveženja, ali i osvetljenjem koje ide sve do 2200 nita u maksimumu. Time će biti 200 nita svetliji od trenutno najsvetlijeg ekrana na tržištu onog na iPhone 14 Pro Max flagshipu.

  To će telefonima Galaxy S23 serije u svakom slučaju dati bitnu prednost nad brojnim drugim telefonima u flagship segmentu.

  Dalje, saznaje se i da će novi Galaxy S23 telefoni izgledno dobiti i nikad veći i bolji čitač otisaka ispod ekrana. Biće to najnoviji Qualcomm-ov 3D Sonic Max ultrazvučni čitač otisaka za implementaciju ispod ekrana.

  Osim što je naprecizniji i najpouzdaniji do sada, ujedno je i površinom najveći. S površinom 200 x 300 mm deset je puta veći od aktuelnog čitača otisaka ispod ekrana Galaxy S21 Ultra i Galaxy S22 Ultra telefona.

  Podržava i istovremeno skeniranje dva otisaka prsta za još viši nivo sigurnosti, a nudiće i pokretanje različitih aplikacija koje ćete povezati uz različite otiske.

  Dodajmo još i da se priča da bi Galaxy S23 Ultra na leđa mogao dobiti i Samsung-ovu 200MP ISOCELL HP2 kameru, a možete računati i na Snapdragon 8 Gen2 pokretački čip sa podrškom za LPDDR5X RAM, UFS 4.0 data memoriju i još brži Wi-Fi 7.


 7. Kompanija Meta, već duže vreme je na meti i pod kritikom vlada i regulatornih tela zbog loše ili nikakve protekcije tinejdžera na njenim Facebook i Instagram platformama. Sada je kompanija konačno najavila ažuriranje takvih bezbednosnih podešavanja.

  Prema novim pravilima, iako ih je po statistici sve manje, novi tinejdžeri koji se žele registrovati na Facebook imaće najstrožije opcije unapred definisane u nekim podešavanjima privatnosi, poput toga ko može videti njihov popis prijatelja, osobe i stranice koje prate, njihove objave i ko je u prilici na njih komentarisati, a isto će važiti i za Instagram. Za postojeće, ali i buduće korisnike, funkcija “ljudi koje možda poznajete” će od sada uključivati rigoroznije filtere, ograničavanje vidljivosti popisa prijatelja, kao i nove alate za sprečavanje širenja slika koje ukazuju na intimnost. Takođe, tinejdžerima će biti onemogućeno slanje bilo kakvih poruka prema sumnjičavim profilima odraslih osoba, a isto će važiti za obe platforme. Kompanija je takođe najavila da sarađuje sa centrima za nestalu i iskorišćavanu decu kako bi se izgradila platforma o zaštiti objavljivanja bilo kakvih podataka i informacija koje bi mogle na ne adekvatan način završiti na društvenim mrežama.

  Alati i funkcionalnosti se već uvode, ali će biti potrebno neko vreme da globalno budu dostupni.


 8. Izgleda da je kompaniji Honor prijala prodaja i odvajanje od Huawei-a, jer sve češće iznenađuju osvežavanjem svog portfolia. Sada su lansirali najnoviji telefon, koji u ovom slučaju ima i sklopivi ekran.

  Honor Magic Vs je telefon koji u svojoj rasklopljenoj formi donosi ekran od 7.9-inča, dok u sklopljenoj formi njegov cover ekran ima dimenzije od 6,45 inča i rezoluciji od 2560 x 1080 piksela.

  Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 osnova, a u ponudi će biti niz opcija za količinu RAM i flash memorije – 8 ili 12 GB RAM-a, te 256 ili 512 GB za skladištenje podataka. Na zadnjoj strani uređaja nalazi se glavna kamera od 54 megapiksela, tu je i ultraširoka kamera od 50 megapiksela, te telefoto kamera od 8 megapiksela, dok ona prednja dizajnirana za selfije i video pozive nudi senzor od 16 megapiksela. Tu je i baterija od 5000 mAh, i 66W brzo punjenje. Telefon će biti dostupan u nekoliko boja, a početna cena će mu iznositi oko 1050 američkih dolara.


 9. Microsoft stalno osluškuje mišljenja i želje korisnika kako bi poboljšao operativni sistem Windows 11, a najnovija ideja je zapravo povratak funkcije koja je bila dostupna u sistemu Windows 10.

  Microsoft naime namerava vratiti podešavanje "Never Combine" za programsku traku (taskbar), što bi omogućilo korisnicima da sve svoje stavke na programskoj traci drže zasebno prikazane.

  Novu funkciju je otkrio korisnik Tweeter-a Albacore koji kaže da se nalazi u testnom buildu 25246, "skriveno iza funkcije 29785186".

  Od predstavljanja sustava Windows 11, Microsoft kontinuirano radi na usavršavanju iskustva s programskom trakom. Kompanija je takođe vratila druge važne funkcije koje su nedostajale u izvornom izdanju.

  Na primer, Windows 11 Build 22557, koji je objavljen insajderima ranije ove godine, vratio je podršku za povlačenje i ispuštanje na programskoj traci, a ta funkcija je u međuvremenu već isporučena na proizvodne uređaje u verziji 22H2.

  "Povlačenje i ispuštanje sada je podržano na programskoj traci sistema Windows 11. Brzo povucite i ispustite datoteke između prozora aplikacije tako što ćete lebdeti iznad aplikacija na programskoj traci kako biste njihove prozore postavili u prvi plan. Pokušajte priložiti datoteku Outlook e-pošti tako da je povučete i zadržite pokazivač iznad ikone programa Outlook na programskoj traci kako biste prozor postavili u prvi plan. Kada bude u prvom planu, ispustite datoteku u e-poštu da biste je priložili. Takođe možete prilagoditi programsku traku svojim omiljenim aplikacijama sa Start popisa svih aplikacija povlačenjem i ispuštanjem preko programske trake kako biste ih prikvačili. Pored toga možete povući i ispustiti na radnu površinu putem "Prikaži radnu površinu" u samom desnom uglu programske trake", rekao je tada Microsoft.

  Koliko će povratak opcije Never Combine na taskbar obradovati korisnike saznaćemo uskoro.


 10. Iako nije prošlo dugo od lansiranja najnovije iPhone 14 serije, glasine o sledećoj generaciji sve su učestalije.

  Tako sada saznajemo da bi tradicionalno korišćeni aluminijum mogao biti zamenjen, ni manje ni više nego titanijumom. Radi se o materijalu visoke čvrstoće, a istovremeno manje mase, što bi "premium" karakteristiku iPhonea trebalo podići na još viši nivo.

  Naravno, ukoliko se ova glasine ostvare, svakako će biti popraćeno dodatnim povišenjem cena, ali prema izvoru koji ovo prenosi, titanijumsko kućište će dobiti samo Pro modeli. To bi u neku ruku trebao biti nastavak filozofije predstavljene prilikom lansiranja Apple satova, od kojih najskuplji primerak ima upravo titanijumsko kućište.

  Druga novost je napuštanje ravnih ivica kućišta, što znači da će poleđina ponovno biti blago zakrivljena, za razliku od iPhone-a na koje smo navikli zadnjih nekoliko godina. Ekran bi svakako trebao ostati ravan kao i do sada. Apple-u ovo neće biti prvi put da se vraća starim i napuštenim dizajnerskim smernicama, zato je ovakav scenario prilično izvestan.