Домаћи задатак и како помоћи свом детету је питање на које није толико једноставно одговорити јер је теже него што мислимо наћи добар баланс на који утиче више фактора. Ми сви желимо да наша деца буду најбоља и да им помогнемо како би за што краће време постигла успех, а то може донети последице које не желимо. Важно је се код детета развије самосталност како не би стекло навику да се ослања на Вас. На пример, помоћи ћете му да уради домаћи задатак, али не до краја, или можда на вишем нивоу него што је њима потребно. Ако навикне да се ослања на то да ће неко други уместо њега решити сваки проблем, дете почне да се у потпуности ослања на помоћ и временом се улењи, а то ће за последицу имати лошије оцене у школи.

Ваше дете треба да учи да буде самостално, те му никада немојте Ви вадити уџбенике и свеске из школске торбе нити проверавати да ли је вратило кући све што је тог дана понело у школу. То је његов посао, а не Ваш, иако би било брже да Ви то урадите. Допустите свом детету да буде вођа тако што ћете му уместо да поставите питање овако: „Зар не треба да припремиш састав за следећи петак?“, питати: „Шта имаш за домаћи задатак за петак?“. На овај начин Ваше дете ће врло брзо научити да размишља унапред.

Оно што још можете да урадите да бисте непосредно помогли свом детету при изради домаћег задатка јесте да, договором, одредите време када се домаћи задатак ради, али и последице које ће сносити уколико се договор прекрши.

Веома је важан и простор у ком дете ради домаћи задатак. У данашње време нису сви у могућности да детету пруже одвојену собу или писаћи сто, али ће бити довољно да у просторији у којој се ради домаћи задатак нема телевизора или било чега другог што би му одвлачило пажњу. Такође, важно је да одмах на почетку принесе све што му је потребно да не би устајао од стола и само себи реметило концентрацију.

Оно што би Вашем детету могло бити интересантно јесте договор којим се обавезујете да ћете га наградити уколико испуни своје обавезе. Подразумева се да ћете и Ви свој део договора испоштовати.

На крају, ако приметите да је Вашем детету потребна додатна помоћ, немојте се либити да одете до школе и попричате са учитељицом или наставником, чујете њихово мишљење или узмете стручну помоћ код куће.