Стабилан однос између породице и учитеља, или дечијих васпитача је веома значајан и важно је да се потрудите да линија комуникације између Вас и дечијих васпитача увек буде отворена, јер је то најбољи начин да сазнате шта се дешава када је Ваше дете у обданишту или школи. Када доводите или долазите по дете користите прилику да попричате са васпитачицом или учитељем. Чак и ови кратки разговори могу да изграде односе пуне поверења између Вас и дечијег васпитача или учитеља. Информишите васпитаче о позитивним променама или о проблемима на које би требало да обрате пажњу. Групни састанци, родитељски састанци и други социјални догађаји, представљају велику помоћ у креирању узајамног односа у коме породица и родитељи раде заједно. Искористите заказане састанке на релацији родитељ – учитељ, како би сазнали шта се заиста дешава у школи.

Активно слушајте васпитаче или учитеље
Вештина слушања је једна од основа комуникације, те се потрудите да у односу са дечијим васпитачима будите активни, разумевајући шта Вам причају и трудећи се да им покажете да Вам је стало до њиховог мишљења. На пример, током родитељског састанка увек одржавајте добар контакт очима, како би сте показали да сте сконцентрисани на оно о чему учитељ прича и да активно учествујете у разговору. Такође је јако важно да и ви на прави начин изложите Ваше мишљење како би били схваћени на прави начин. Обавезно поставите питање, како би били сигурни да сте комплетно разумели начин размишљања учитеља или васпитача.

 
Обуздавање беса и љутитих реакција
Понекад Ваш разговор са учитељем или васпитачем може да резултира осећањем беса и љутње. Да овакве ситуације не би ескалирале, потрудите се да линије комуникације увек буду отворене. Постоји неколико начина који Вам могу помоћи да задржите контролу над собом и датом ситуацијом. Као прво, препознајте да сте бесни. Удахните дубоко и повратите контролу. Дајте себи времена, како би на коректан начин поново успоставили нормалан ток разговора. Један од начина на који можете да повратите контролу је и да научите да препознајете које су то ситуације или догађаји, који могу да вас избаце из колосека и потрудите се да до њих не дође.

 
Породичне и дечије кризе
Када је породица у кризи и деца су у кризи. Било да је у питању болест, губитак посла, смрт, развод, криза Вас може довести у велика искушења. Будите у сталном контакту са дечијим учитељем или васпитачем, како би могли да упоредите школска догађања са онима код куће. Игра и креативне активности помажу деци да превладају своје страхове, изразе осећања и ослободе се стреса. И друге особе које уз Вас активно учествују у васпитању детета могу да буду од велике помоћи у оваквим ситуацијама.