ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 26.11.2022. godine organizovan je seminar sa temom: „Razvijanje kulture zajednice učenja u predškolskoj ustanovi kroz primenu akcionih istraživanja" sa ciljem unapređenja teorijskih i stručnih znanja vaspitača, stručnih saradnika i direktora za primenu akcionih istraživanja u funkciji razvijanja kulture zajednice učenja u predškolskoj ustanovi.

  1669622

  Specifični cilјevi seminara su:

  • Usvajanje teorijskih znanja o akcionim istraživanjima.
  • Sagledavanje smisla i značaja primene akcionih istraživanja u predškolskim ustanovama.
  • Podizanje nivoa znanja o klјučnim karakteristikama akcionih istraživanja u predškolskim ustanovama (učesnici, kritički prijatelј, refleksija, struktura i kultura ustanove, delјeno liderstvo, komunikacione veštine, zajednica učenja, horizontalna razmena i druge).
  • Podizanje nivoa znanja o strateškom i zakonodavnom, kao i podzakonskom okviru za razvijanje zajednice učenja kroz primenu akcionih istraživanja (i klјučni pojmovi: PVO, cilјevi i principi PVO, partnerstvo, istraživačka praksa).
  • Praktična primena akcionih istraživanja u predškolskim ustanovama.

  Autorke i realizatorke seminara bile su: Daliborka Živković i Slobodanka Miladinović.

 2. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 26.11.2022. godine organizovan je seminar sa temom: „Dobra komunikacija u učionici kroz primenu NLP alata" sa ciljem unapređenja kompetencija nastavnika u oblasti komunikacije sa učenicima primenom alata neuro lingvističkog programiranja (NLP alata).

  1669622171

  Specifični cilјevi seminara su:

  • Proširivanje znanja nastavnika o novim načinima komunikacije sa učenicima;
  • Upoznavanje nastavnika sa NLP alatima u radu sa učenicima;
  • Osnaživanje nastavnika za primenu NLP alata u radu sa učenicima.

  Autorke i realizatorke seminara bile su: Danijela Simonović, Aleksandra Gvozdenović i Zorica Filipović.

 3. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 26.11.2022. godine za potrebe realizacije Planova stručnog usavršavanja zaposlenih u OŠ "Jovan Popović" organizovan je seminar sa temom: „Izazovi u motivisanju učenika za učenje". Cilјevi seminara usmereni su na unapređenje kompetencija nastavnika, stručnih saradnika, direktora za planiranje, primenu, praćenje i vrednovanje različitih motivacionih strategija u odnosu na različite motivacione profile učenika i različite modele realizacije nastave.

  16696221

  Teme programa su:

  • Osnovne postavke savremenih teorija motivacije za učenje
  • Odnos motivacionih strategija, motivacionih profila učenika i modela realizacije nastave
  • Izrada pripreme/ scenaria za čas/aktivnost
  • Praćenja i vrednovanja primene motivacionih strategija u različitim modelima realizacije nastave

  Realizatorka seminara bila je Jelica Dimić.

 4. Druga radionica italijanskog jezika i kulture, pod nazivom ''La geografia dell'Italia'', održala se u prostorijama Centra za stručno usavršavanje Kruševac, 19.11.2022. godine.

  20221119

  Učenici su na radionici imali prilike da se upoznaju sa geografskim pojmovima Italije (planinama, rekama, jezerima, morima, vulkanima, regijama u Italiji, važnijim gradovima), da pevaju pesmicu na italijanskom jeziku o italijanskim regijama, da rešavaju pitanja iz kviza o Italiji, da speluju svoje ime uz pomoć naziva italijanskih gradova.
   
  Radionicu je organizovao Aktiv nastavnika italijanskog jezika, a polaznici su bili učenici nižih razreda osnovnih škola u Kruševcu.

  Realizatorke su bile: Danijela Dević, prof. italijanskog jezika u Gimnaziji, Aleksandra Tomić, nast. italijanskog jezika u OŠ ''Stanislav Binički'', Una Tripunović, učenica prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji.

 5. Centar za stručno usavršavanje Kruševac, u saradnji sa Društvom za srpski jezik i književnost Srbije, podružnicom društva za Rasinski okrug, organizovao je 19.11.2022. godine obuku sa temom: "Prevazilaženje problema u nastavi srpskog jezika u različitim modulima". Radi se o programu od javnog interesa, koji je posebnim rešenjem odobrio ministar prosvete, a glavni akcenat stavljen je na jezičku kulturu i funkcionalnu pismenost.

  166885608

  Ova obuka okupila je veliki broj nastavnika srpskog jezika i književnosti iz celog Rasinskog upravnog okruga. Na početku, prisutnima su se prigodnom besedom obratile Predsednica podružnice, Dušica Dobrodolac i predsednica Društva, Vesna Lompar.

  Teme programa su:

  • Razumevanje pročitanog na književnom tekstu i unapređivanje čitalačke pismenosti, predavač, Slavko Petaković, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Paronimija iz ugla leksičke norme, predavač Vesna Nikolić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Usvajanje znanja reči kao faktor razvoja čitalačke pismenosti, predavač Valentina Ilić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Zadaci za uvežbavanje funkcionalnog znanja, predavač Vesna Lompar, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu