ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 11.02.2019. godine u cilju unapređivanja kompetencija nastavnika zaposlenih u OŠ “Branko Radičević” u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode organizovan je seminar sa temom: „Kako lako do kvalitetnog učenja”.

  DSCN1934

  Specifični ciljevi seminara usmereni su na:

  • Upoznavanje nastavnika sa pristupom usmerenim na učenje kojim se olakšava proces učenja i popravlјaju rezultati učenja
  • Osnaživanje nastavnika za planiranje procesa učenja, kroz definisanje cilјeva i ishoda učenja i izbora odgovarajućih aktivnosti učenja
  • Podršku nastavnicima u praćenju i vrednovanju rezultata učenja učenika.

  Realizatori seminara bili su: Snežana Rajković, Jelica Dimić i Branislav Rajković.

 2. U CSU Kruševac 31.01.2019. godine u organizaciji Društva učitelјa Kruševca realizovana je radionica pod nazivom "Podrška učitelјima prvog razreda u vođenju evidencije".

  Teme radionice bile su:

  • Opisno ocenjivanje učenika u prvom razredu i
  • Praćenje realizacije projektne nastave

  DSCN1923

  Radionicu je realizovala predsednica Društva, Ivana Blagojević na osnovu interesovanja i iskazanih potreba učitelјa prvog razreda koji sprovode nastavu po novom programu nastave.

 3. U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu, 31.01.2019. god. održana je redovna sednica Skupštine "Mreže RC i CSU Srbije". Ovom prilikom podnet je izveštaj o radu Skupštini. Tokom ove tačke dnevnog reda vođena je debata. Izvestilac je bila Predsednik Skupštine, direktorka CSU Kragujevac Zorica Nikolić.

  mreza1

  Glavna tema Skupštine bila je vezana sa statutarna pitanja, gde je na predlog stručnih saradnika zaposlenih u Centrima za profesionalni razvoj jednoglasno doneta odluka o proširenju članova Upravnog odbora. Tom prilikom izglasani su sledeći predloženi kandidati:

  • Iz redova direktora u Upravni odbor primljeni su Nenad Stanojević, direktor CSU Kruševac i Milena Vičević, direktorka CSU Užice,
  • dok, stručne saradnike u Upravnom odboru zastupaju Vladimir Sredojević iz CSU Kragujevac i Anka Ivanović iz CSU Leskovac.

  mreza3

  Tokom trajanja Skupštine izneti su brojni predlozi koji bi trebalo da omoguće efikasniju administraciju vezanu za proces izveštavanja o održanim seminarima, koji se dostavljaja ZUOV, gde je postupak unosa dokumentacije prebačen na moderatore. Akcenat je stavljen na rešavanje problema ličnih podataka korisnika, zbog kojih se otežava unos u Bazu stručnog usavršavanja, a jedan od predloga je izneo Bogdan Dramićanin, stručni saradnik u CSU Kruševac, a to je da se omogući moderatorima u Centrima da sa servera ZUOV generišu sve vrste izveštaja koje su im neophodni za analizu i izradu strategijskih dokumenata.

  mreza2 

  Skupština je konstatovala prijem u članstvo novog predstavnika centara, Centra za obrazovanje i razvoj „Mionica“. Po završetku Skupštine, održan je kraći sastanak novoformiranog Upravnog odbora.

  Skupštinom je predsedavala Predsednik Skupštine, direktorka CSU Kragujevac Zorica Nikolić, a ispred CSU Kruševac na Skupštini su aktivno učestvovali direktor Nenad Stanojević i Bogdan Dramićanin, stručni saradnik.

 4. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 23.01.2019. godine u organizaciji Društva pedagoga i psihologa održan je Sastanak na kome su prisustvovali pedagozi i psiholozi iz osnovnih i srednjih škola Rasinskog okruga. Sastanak je zakazan sa sledećim dnevnim redom:

  • Procena ostvarenosti  standarda i indikatora kvaliteta rada škole za oblast Nastava i učenje od strane pedagoga i psihologa   
  • Prezentacija Erazmus + projekta  Muzičke škole “Stevan Hristić”
  • Prezentacija treće konferencije Mreže RC i CSU Srbije : Aktuelnosti u obrazovnom sistemu Republike Srbije

  U okviru predviđenih tema, na sastanku se diskutovalo o primeni Pravilnika o standardima kvaliteta rada škole, tj. proceni ostvarenosti standarda i indikatora kvaliteta u oblasti “Nastava i učenje”, prilikom posete časovima od strane pedagoga i psihologa.

  DSCN1885

  Svetlana Aleksić, psiholog i koordinatorka projekta, prisutnima je prezentovala projekat Erazmus + koji se realizuje u Muzičkoj školi “Stevan Hristić” pod nazivom “Muzička škola u novoj dimenziji obrazovanja”. Predstavljeni su ciljevi projekta, planirane aktivnosti, realizovane mobilnosti – strukturalni kurs o liderstvu i preduzetništvu u Bolonji i senka na poslu u školi “Štefan Lučijano” u Botošanima (Rumunija); prikazan je i kratak film o ovim aktivnostima, a predstavljene su i ostale planirane diseminacione aktivnosti.

  Na sastanku je predsednica Društva, Svetlana Aleksić prikazala prezentacije sa treće konferencije Mreže RC i CSU Srbije: Aktuelnosti u obrazovnom sistemu Republike Srbije.

 5. Centar za stručno usavršavanje Kruševac u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga tradicionalno je raspisao Svetosavski literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola grada Kruševca. Tim povodom CSU Kruševac je 25.01.2019. godine organizovao uručenje prigodnih nagrada.

  DSCN1919

  U prisustvu zamenice gradonačelnika Vesne Lazarević, pomoćnika gradonačelnika za omladinu i sport Predraga Milenkovića, učenika, njihovih roditelja, nastavnika i članova komisije, obratio se direktor CSU Kruševac Nenad Stanojević i ovom prilikom zahvalio učenicima na učešću u konkursu.

  DSCN1895

  Dušica Dobrodolac, predsednik komisije govorila je o uticaju svetosavlja na očuvanje jezika, kulture i tradicije našega naroda, na jačanje naše državnosti. Navela je ovom prilikom, da napori svakog pojedinca učešćem u ovakvim manifestacijama vode izgradnji pravog sistema vrednosti.

  Nagrade najboljim učenicima dodelila je zamenica gradonačelnika Vesna Lazarević. Teme su bile podeljene u dve kategorije i to za:

  • učenike osnovnih škola grada Kruševca: „Sveti Sava moj duhovni putokaz“ i
  • učenike srednjih škola grada Kruševca: „Srpski manastiri, simboli svetosavlјa“

  DSCN1890

  Komisija u sastavu: Sanja Mladenović, Marina Lukić, Milka Bačević, Dijana Cvetković Lazić i mr Dušica Dobrodolac pregledala je prispele radove i donela jednoglasnu odluku u pogledu ocene kandidata. Nagradu su osvojili,

  u kategoriji osnovnih škola:

  • Anđelija Marković, učenica VIII razreda, OŠ „Jovan Popović“, Kruševac, za osvojeno I mesto
  • Ržaničanin Ilija, učenik V razreda, OŠ ,,Sveti Sava“, Čitluk, izdvojeno odelјenje u Globoderu, za osvojeno II mesto
  • Uroš Lukić, učenik IV razreda, OŠ „Knez Lazar“, Veliki Kupci, područno odelјenje Majdevo, za osvojeno III mesto

  u kategoriji srednjih škola:

  • Jelena Milović, učenica IV razreda, „Gimnazija“ Kruševac za osvojeno I mesto
  • Anita Zdravković, učenica III razreda, „Medicinska škola“ Kruševac za osvojeno II mesto

  Prvonagrađeni učenici iz obe kategorije pročitali su svoje radove.