ДОБРОДОШЛИ

НА ЗВАНИЧНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ

134 ГОДИНE РАДА И ПОСТОЈАЊА

 

  Основна школа „ Владислав Савић Јан“  

Налази се у приградском насељу Паруновац. Основана је 1890.године и већ 134 годинe образује и васпитава мештане 9 месних заједница: Паруновца, Капиџије, Текија, Гаглова, Пасјака, Бовна, Малог Шиљеговца, Новог Села и Дедине. Поред матичне осмогодишње школе, школа има још 5 издвојених сеоских школа са девет одељења. Школа има 325 ученика распоређених у 22 одељења и једно одељење продуженог боравка за потребе разредне наставе. Школска зграда у којој школа ради састављена је од старог (1960 год.) и новог ( 1987 год.) дела са укупном квадратуром од 3100 квадрата, има и фискултурну салу и двориште површине преко два хектара. Настава се изводи у две смене и кабинетског је типа. Школа има и библиотеку, медијатеку, кабинет информатике, фискултурну салу и мини спортски центар.  Школа је потпуно реновирана 2021 године. Више о школи прочитајте ОВДЕ.


 


 

Европски дан језика обележава се сваке године 26. септембра. Обележавање овог дана је већ постала традиција у нашој школи. Тако је било и ове године, мада у нешто скромнијем издању услед епидемијске ситуације и чињенице да је школа привремено измештена због радова који су у току. У ишчекивању неких бољих времена ове године је одржан угледни час на тему значаја изучавања језика и утицаја других језика на енглески. Час је реализовала наставница енглеског језика, Емилија Бургић, у одељењу 7/1.

На почетку часа ученици су имали задатак да од датих речи саставе неколико реченица о језику и његовом значају за човечанство. О свакој реченици је након тога вођена краћа дискусија и ученици су давали своје виђење и тумачење тих реченица.

Након питања о значају језика и о начинима на који можемо учити језике, у средишњем делу часа ученици су излагали своје презентације о речима из различитих језика које се данас користе у енглеском.

Након тога организован је краћи квиз на исту тему, а врхунац часа је био задатак да ученици слушањем и гледањем неколико видео записа препознају језик којим се говори. Куриозитет је и то што су видео материјале посебно за тај час снимили људи широм света, пожелевши нашим ученицима и наставницима срећан Европски дан језика.

И ви можете погледати видео, тестирати своје знање и забавити се.


 

 

Молимо ученике и родитеље да пажљиво погледају упутства за понашање у школи током епидемије COVID-19.


 

Сва пропуштена предавања можете наћи на РТС ПЛАНЕТИ.


 

 

Манифестација Дечија недеља се одржава сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.