Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1275478
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
244
395
1633
287838
12698
15056
1275478

Ваш IP 107.22.30.57
2017-08-23
Филтер
 • Обележен Европски дан језика 2015. године

   {youtube}8PNhu8vMPW0{/youtube}

  {youtube}h0OMct0S3SE{/youtube} 

  Свечаном приредбом, наставници и ученици ОШ „Владислав Савић Јан“ у Паруновцу, обележили су Европски дан језика.
  Савет Европе је иницирао обележавање Европског дана језика 2001. године и од тада се он обележава заједно са Европском унијом, сваке године 26.септембра, подсетио је овом прликом директор ОШ „Владислав Савић Јан“ у Паруновцу, Иван Илић.
  Постоји преко 200 европских језика, сходно томе веома је важно научити их што више, јер је, пре свега, језик основно средство које доприноси бољем разумевању различитих култура, између осталог, истакла је наставница француског језика, Александра Ђорђевић 

  26. септембар је Европски дан језика и обележава се од 2001. године широм Европе.  

  Савет Европе је 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика. То је учињено крајем године, коју су Савет Европе и ЕУ, прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе, које морају бити очуване и неговане. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумевања међу европским народима.
  Европски дан језика се обележава сваке године све масовније и све разноврсније, а све те манифестације наглашавају важност разноврсности језичког знања, наглашава се предност вишејезичности, указује се на неопходност превазилажења језичких препрека, које онемогућују зближавање људи исте друштвене средине. Тежи се побољшању комуникације и разумевања припадника малих и великих, матерњег и нематерњег језика.

                                        European Day of Languages     http://edl.ecml.at/

  Eврoпa je бoгaтa jeзицимa – пoстojи прeкo 200 eврoпских jeзикa кao и мнoги други jeзици кoje гoвoрe грaђaни пoрeклoм из других зeмaљa. Jeзичкa рaзнoликoст je вaжнa кoмпoнeнтa eврoпских културa и oнa сe мoрa oдржaвaти и нeгoвaти.
  Још је стара латинска пословица “Колико језика говориш, толико људи вредиш.” (Quot linguas calles, tot homines vales.) јасно говорила о важности познавања страних језика.
  И овог 26. септембра треба подсетити да учење и знање више језика отвара више могућности за друштвени и економски ангажман људи, руши предрасуде и баријере међу људима, што доприноси лепшем и квалитетнијем животу свих грађана.
  Идеално би било када би сваки човек уз свој материњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Познавање енглеског језика у савременом свету све више постаје потреба, попут употребе универзалног језика.То је језик Интернета, језик компјутера, без њега се не могу обављати многи послови. Енглески језик је језик пословних људи, језик комуникације у свету, језик који може скоро свако разумети.
  Према актуелним статистикама само трећина одраслих у ЕУ говори два или више страних језика. Ипак 60 % ученика у вишим разредима учи најмање два језика. Предводници у учењу страних језика су Чешка, Финска, Холандија и Луксембург.
  Занимљиво је да, упркос опште прихваћеном мишљењу, најраспрострањенији језик на свету није енглески него мандарински кинески, којим говори више од милијарду људи. То и није чудо кад се зна да га користе становници најмногољудније земље на свету – Кине.
  Енглески језик, којим говори више од 500 милиона људи, је на другом месту, али је зато службени је језик у највише држава на свету.
  Хинду језик је на трећем месту. Њиме говори 497 милиона људи и први је језик у Индији.
  На четвртом месту је шпански језик. Њиме говоре становници скоро свих држава у Латинској и Централној Америци, а наравно и у Шпанији.
  Руски језик је на петом месту. Један је од шест језика УН-а, а њиме не говоре само у матичној држави, већ и у Белорусији и Казахстану.

         


   

   

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.