Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 63 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1422912
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
84
643
727
434195
15625
25421
1422912

Ваш IP 54.224.117.28
2018-03-19

Занимљива правила у школама широм света

Свака земља има своје чудне законе и јединствене обичаје, па тако ни школски систем није изопштен. У наставку, прочитајте само неке од обичаја школараца широм света

У Немачкој, првог дана школе, ђаци добијају на поклон пакет који садржи слаткише, грицкалице, опрему за ликовно, кутије за паковање ручка, књиге и бројне друге ситнице. Школарци ово смеју да отворе само у школи. Поред тога, они ђаци који још увек не умеју да пишу, морају макар да знају како се правилно држи оловка.

Руска деца, без обзира да ли је празник или викенд, 1. септембра крећу у школу. Овај датум у Русији се обележава као Дан знања. Поред тога, деца на пример морају да се преобувају када улазе у школу.

У Холандији, деца у школу крећу на 4. рођендан, без обзира ког датума он пада. Према холандском образовном систему, на овај начин деца се уче социјализацији, а “праву” школу започињу са шест година.

Пољска деца, првог дана школе, носе униформе- беле кошљуше и плаве панталоне за дечаке, а сукње и беле кошуље за девојчице. Тог дана, прославља се и полагање ђачке заклетве.

Финске школе су, према истраживањима, најбоље школе на свету. Деца не полажу тестове док не напуне 12 година, што умањује осећај притиска и за ђаке и за наставнике. Такође, професоре ђаци веома поштују. 

Јапанска деца сама иду у школу, а једна од обавеза јесте и да сами чисте учионицу. Обичај је такође да првог дана школе, бабе и деде унуцима купују школске торбе, које се називају рандосеру. 

 У француским школама ручак се састоји од три јела, а образовни систем запошљава нутриционисте који предлажу оброке. Образовни систем Француза познат је као веома строг и ригидан.

 У Кенији, школа је подељена на три семестра, а подразумева се да родитељи деци плаћају школарину. Такође, иако није обавезно, већина деце уписује школу. 

 У Аустралији, најдужи распуст је заправо зимски. Лето тамо траје од децембра до фебруара и укључује божићне и новогодишне празнике. Овај распуст траје око шест недеља. Нигеријске школе почињу да радом у јануару и завршавају се у децембру. Полугодишта има три, са два месеца размака између њих. У Нигерији, поред униформи, постоје правила о фризурам и накиту који ученици смеју да носе.  У Швајцарској, велики одмор траје два сата и тада, родитељи долазе по своју децу и воде их кући на ручак Настава у Бразилу почиње у седам ујутро и завршава се у подне, а због количине деце, постоје три смене у школама. 

Предмети у Америци се деле на обавезне и изборне. Обавезни су енглески језик и америчка историја или устав, а остали су изборни. Важно је да пре избора предмета ученик разговара са школским саветником.Успех у школи је такође јако важан и треба задржати успех изнад “C” (добар). Уколико је успех нижи од “C”, родитељи су дужни да плате приватне часове за своје дете. Ученик мора да поправи успех .Деца у Великој Британији у школу крећу с навршених 5 година. У Основну школу иду до 11 године. Тада крећу у средњу школу. У њу морају ићи до 16 године. У последње 2 године припремају се за полагање сертификата о завршеној средњој школи.Ако прекину школовање када наврше 16, млади људи могу пронаћи посао, или могу на колеџ. На колеџу ученици уобичајено уче практичне предмете као што су: куцање, кување, механика, улепшавање фризура итд.   Деца  у Италији полазе у школу са шест година и похађају Scuola Elementare(основну средњу школу), која траје 5 година. Наредне три похађају у Scuola Media(нижу средњу школу). Школовање је обавезно до осамнаесте године. Scuola Superiore (виша средња школа, еквивалентна нашој средњој школи) траје пет година, и похађа се шест дана у недељи. Настава се углавном одвија у преподневним часовима од 8h-13h, са паузом од десет минута око 11h. Школа почиње половином септембра, а завршава се почетком јуна.

Настава у шпанским школама веома подсећа на нашу. Ђаци су увек у истој учионици, у истом одељењу и самим тим имају доста времена да се међусобно упознају. Професори су ти који мењају учионице. Настава траје од 9-17h, са паузом за ручак од два сата. Тада ђаци обично иду кући да ручају са својом породицом.

Ситем школовања у Аустрији се састоји из основне школе коју ђаци започињу са шест или седам година и траје до њихове десете/једанаесте године.Настава се одвија од понедељка до петка, док неке школе имају наставу и суботом. Часови почињу у 8 ујутру, а завршавају се око 14h после подне. Сваки предмет се слуша у просеку шест сати дневно. 


 

 

 

 

 

 

 

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.