Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 29 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1401371
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
522
448
3690
412298
19505
21148
1401371

Ваш IP 216.244.66.250
2018-02-23

Дан безбедности на интернету (2017.)

Међународни Дан безбедности на интернету има за циљ да подигне свест и знање о томе како треба безбедно користити глобалну компјутерску мрежу. На пример, свако четврто дете нашло се у ситуацији да му је без дозволе објављена слика на интернету или је већ имало неку непријатност ове врсте, а искуство говори да родитељи немају компетенције нити су довољно дигитално писмени да помогну у таквим ситуацијама. Под слоганом „Мењајте се и уједините за бољи интернет“, ове године промовише се управо безбедна и позитивна употреба дигиталних технологија у нашем свакодневном животу.
Интернет је нешто са чим многи од нас започињу и завршавају дан, користећи га преко неке од платформи као што су мобилни телефон, компјутер, таблет, смарт тв. Постао је неизбежан у протоку информација и знања и нико више не оспорава добробити које доноси, а његова интерактивност омогућује и све више дигиталних сервиса који ће заменити наше обиласке шалтера, продавница или плаћање новцем.
На жалост, и ризици на које истовремено пристајемо све су бројнији – на интернету могу да буду угрожени наша приватност и репутација, опљачка наш новац на банкасрким рачунима или злоупотребљене битне послевне информације, онеспособљен наш рачунар…
Непожељна електоронска пошта, хакерски напади, изложеност вирусима и малициозним софтверима свакодневне су претње које глобална електронска мрежа подразумева, при чему су посебно осетљиве категорије као што су деца и млади, чија изложеност дигиталном насиљу и разне врсте злупотребе технологије јесу нешто што заслужује пажњу како родитеља, тако и школе.
Јер, како би то нас народ могао мудро да закључи, интернет је добар слуга али може да буде и лош господар. 


 

 

 

 

 

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.