Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 74 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1346819
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
608
610
3045
361260
7362
19477
1346819

Ваш IP 54.226.132.197
2017-12-14

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. Organizovan okrugli sto sa temom „Da li je socijalno ugrožena žena društveno prihvatlјiva?“

  U prostorijama Centra za stručno usavršavanje Kruševac 13.12.2017. god, organizovan je okrugli sto sa temom „Da li je socijalno ugrožena žena društveno prihvatlјiva?“. Ovom prilikom premijerno je emitovan dokumentarni film „Paralelni život“ koji je nastao iz potrebe projektnog tima „Osnažiti!“ da prenese deo svog iskustva stečenog tokom sprovođenja projekta.

  DSCN9289

  Okrugli sto imao je za cilј da se ukaže na probleme sa kojima se žene u našoj zajednici susreću. Teme, koje su bile vezane za Strategiju razvoja socijalne politike grada Kruševca 2015-2020 trebale su da podstaknu na razmišlјanje, da se da odgovor pitanje da li možemo zajednički da doprinesemo implementaciji ove strategije.

  Pored institucija koje se bave ovom temom, značajnu ulogu u ovoj oblasti ima i civilni sektor. Učesnici su bili predstavnici Gradske uprave Kruševac, Nacionalne službe za zapošlјavanje, PU „Nata Velјković“, Školske uprave Kruševac, udruženja „Romani cikna“, Alternativnog centra za devojke i Mentori za romske učenike u srednjim školama.

  Projekat “Osnažiti! Društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ sprovode JKP Kruševac, GU Kruševac i UG Treehouse u okviru projekta koji finansira Evropska Unija “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”.

 2. Realizovan seminar sa temom: „Primena motivacionih tehnika u nastavi“

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 09.12.2017. godine realizacijom seminara sa temom: „Primena motivacionih tehnika u nastavi“ nastavljeno je sa sprovođenjem planova stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

  DSCN9272

  Autorke i realizatorke programa Svetlana Aleksić i Jelica Dimić, u okviru planiranih tema radile su na proširivanju znanja polaznika o novim shvatanjima motivacije i njihovom osnaživanju za planiranje i primenu različitih motivacionih tehnika i formativnog ocenjivanja, potom praćenje i vrednovanje efekata primene motivacionih tehnika.

  U skladu sa standardima kompetencija za profesiju nastavnika i njihovog profesionalnog razvoja, ovaj program razvija kompetencije za podršku razvoju ličnosti učenika.

 3. Realizovana Prva radionica u okviru projekta: "Matematički eksponati"

  U Naučnom Klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac 08.12.2017. godine u okviru projekta: "Matematički eksponati" počela je sa realizacijom Prva radionica pod nazivom "Formiranje grupa i odabir materijala i tehnika izrade eksponata", која ima za cilj formiranje grupa učenika i odabir materijala i tehnika izrade eksponata planirane projektom.

  DSCN9269

  Projekat se realizuje uz podršku Centra za promociju nauke. Polaznici radionica su učenici 7. ili 8. razreda osnovnih škola grada Kruševca. Realizator projekta je Vladimir Acković prof. tehnike i informatike.

 4. Realizovana radionica pod nazivom: "Pokreni robota 1"

  Naučni klub pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac je 28.11.2017. godine u okviru Projekta: "Kreni u robotsku avanturu“ organizovao Drugu radionicu pod nazivom: "Pokreni robota 1". U uvodnom delu učesnici su čuli osnovne pojmove o robotici i upoznali se sa funkcijama Lego Mindstorms robota. Potom se rad nastavio u okviru grupa. Komunikacijom posredstvom računara i jedinstvenog interfejsa, učenici su zadavali određene zadatke robotima. Fokus se stavlјen na učenje programiranja. Roboti su izvršavali složene operacije kretanja u različitim pravcima, zatim ispisivali i crtali pomoću flomastera i davali zvučne signale.

  DSCN9242

  Projekat: "Kreni u robotsku avanturu“ se realizuje u saradnji sa Centrom za promociju nauke sa cilјem da što većem broju kruševačkih učenika i nastavnika omogući pristup kvalitetnim naučnim sadržajima. Polaznici Radionice bili su učenici osnovnih škola Grada Kruševca, uzrasta od 3. do 8. razreda sa nastavnicima, koji su skloni i zainteresovani za programiranje, tehniku i robotiku. Indirektna cilјna grupa su i vršnjaci, roditelјi i nastavnici koji su u kontaktu sa učesnicima radionica jer će oni podeliti stečena iskustva i znanja sa njima i sami raditi na popularizaciji robotike.

  DSCN9233

  Realizatori radionica bili su: Zorica Filipović, profesor u Prvoj tehničkoj školi Kruševac sa saradnicima: Nikola Rajković, Luka Vilimonović, Aleksandar Bojović, Ivan Erić učenici IV razreda Prve tehničke škole Kruševac, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje i učenici Aleksa Savić, Filip Luković Vukojević i Danilo Nedelјković učenici II razreda Prve tehničke škole Kruševac, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

  Treću radionicu pod nazivom "Pokreni robota 2", Naučni klub pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac organizuje u petak 01.12.2017. godine u periodu od 10 do 12 sati.

 5. Realizovan seminar sa temom: "Kako pomoći učenicima s problemima u ponašanju"

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac za potrebe realizacije planova stručnog usavršavanja Društva učitelјa Kruševac 19.11.2017. godine organizovao je seminar sa temom: "Kako pomoći učenicima s problemima u ponašanju". Opšti cilј seminara je podizanje nivoa svesti i osetlјivosti nastavnika za rad sa učenicima problematičnog ponašanja, unapređenje znanja i veština za prepoznavanje problema, razvijanje strategija za individualizovani pristup u ostvarivanje pozitivnih promena u ponašanju učenika.

  kpu

  Teme programa:

  • Zvučni zapis - „Kako to izgleda“?;
  • Problematično ponašanje kod učenika;
  • Vrste poremećaja u ponašanju kod učenika;
  • Manifestacije poremećaja u ponašanju kod učenika; -
  • Porodični obrasci;
  • Različiti pristupi u radu sa učenicama sa problematičnim ponašanjem.

  Autori i realizatori ovog seminara su Jelena Bošković i Kristina Tomić.

 6. Realizovana obuka za II i III grupu nastavnika za uvođenje novog nastavnog predmeta Tehnika i tehnologija

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 18 i 19.11.2017. godine realizovana je obuka za II i III grupu nastavnika za uvođenje novog nastavnog predmeta Tehnika i tehnologija i primenu relevantnih programskih sadržaja sa cilјem da se predmetni nastavnici obuče da primene novi nastavni plan i program za 5. razred osnovne škole, kao i da se upoznaju sa međupredmetnim kompetencijama sa fokusom na preduzetništvo i primene projektnu nastavu i relevantne programske sadržaje usmerene prema ishodima.

  DSCN9182

  Obuka se sprovodi na nacionalnom nivou, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

  Realizatori su bili: Miodrag Pešić, Vladan Krpić i Vladimir Acković.

 7. Realizovan seminar pod nazivom: "Životne situacije i stresovi – strategije za suočavanje i prevladavanje"

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac za potrebe realizacije planova stručnog usavršavanja zaposlenih u Muzičkoj školi "Stevan Hristić", 18.11.2017. godine organizovao je seminar sa temom: „Životne situacije i stresovi – strategije za suočavanje i prevladavanje“. Seminar ima za cilј da kod polaznika aktivira unutrašnje snage za prevazilaženje poteškoća u odnosima sa svim partnerima u OV radu, kako bi nastava bila što kvalitetnija.

  DSCN9176

  Specifični cilјevi seminara su:

  • Razumevanje uticaja mogućih problema životnog ciklusa porodice na odnose i interakcije sa odraslima, kao i u odelјenju sa učenicima;
  • Razvijanje svesti da promena počinje u nama i sa nama; da je sadašnji trenutak najoptimalniji za promenu;
  • Usvajanje znanja o međuzavisnosti misli, emocija i ponašanja;
  • Uviđanje štetnosti disfunkcionalnih misli, kao i značaja funkcionalnih misli i ponašanja;
  • Povećanje ličnog doprinosa u stvaranju i održavanju kvalitetnih odnosa sa učenicima, roditeljima, kolegama i drugim partnerima u OV radu = kvalitetnija nastava;
  • Prepoznavanje ličnih i usvajanje novih strategija za prevladavanje stresa.

  Realizatori su: Snežana Ristić Kostov i Katarina Tomić.

 8. Realizovan seminar pod nazivom: „Primena motivacionih tehnika u nastavi“

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac 18.11.2017. godine realizovao je seminar sa temom: „Primena motivacionih tehnika u nastavi“ sa cilјem da se unaprede kompetencije nastavnika i stručnih saradnika za primenu motivacionih tehnika u nastavi.

  DSCN9173

  Teme programa:

  • Nova shvatanja motivacije;
  • Primena motivacionih tehnika;
  • Formativno ocenjivanje – još jedna motivaciona tehnika;
  • Praćenje i vrednovanje efekata primene motivacionih tehnika.

  Autori i realizatori seminara bile su: Svetlana Aleksić i Snežana Rajković.

 9. Obuka ekokoordinatora za primenu „Zelenog paketa“

  U Centru za stručno usvršavanje Kruševac  18 i 19.11.2017. godine, pod pokroviteljstvom grada Kruševca počela je sa realizacijom obuka ekokoordinatora za primenu „Zelenog paketa“, nastavnog sredstva koje se koristi u obrazovanju učenika za očuvanje životne sredine i održivi razvoj.

  "Zeleni paket" je multimedijalni obrazovni komplet namenjen nastavnicima starijih razreda osnovne škole. Primenjuje se u sledećim nastavnim predmetima: biologija, hemija, fizika, čuvari prirode, geografija, informatika, istorija, matematika itd.

  Komplet sadrži "Vodic za nastavnike", kolekciju od 35 filmova na dva DVD-a, igru Dilema i CD sa interaktivnim tabelama i video klipovima uz čiju pomoć deca kroz igru efikasno uče.

  DSCN9180

  "Zeleni paket" se bavi pitanjima životne sredine i održivog razvoja i kroz interesantne primere, pokazne vežbe, matematičke zadatke i igre približava deci ove teme.

  Teme programa su:

  • Upoznavanje sa nastavnim sredstvom „Zeleni paket“;
  • Primena komponenata ─ Vodič za nastavnike, Dilema igre i video materijala u nastavi;
  • Primena komponente ─ interaktivni CD u nastavi;
  • Izrada akcionog plana za primenu „Zelenog paketa“;
  • Primena „Zelenog paketa“ u tematskoj interdisciplinarnoj nastavi.

  Realizatorke seminara sa: Albina Holod i Zorica Lazić.

 10. Realizovana radionica sa temom: "Osigurajte naučna dostignuća uz dobru komunikaciju"

  Naučni klub pri CSU Kruševac 07.11.2017. godine organizovao je drugu radionicu Projekta "Kurs posmatračke astronomije" pod nazivom "Osigurajte naučna dostignuća uz dobru komunikaciju" u okviru realizacije projekata promocije i popularizacije nauke za 2017. godinu koji podpomaže Centar za promociju nauke.

  eureka

  Radionicu je održao Boris Teodosijević, trener poslovnih veština koji je polaznicima na interesantan način ukazao koliko je komunikacija bitna u procesu naučne komunikacije i njene promocije. Kao ishod, polaznici radionice, učenici i nastavnici kruševačkih škola stekli su osnovne veštine u komunikaciji i javnom nastupu koje će moći da koriste za dalјe potrebe rada u Naučnom klubu na polјu promocije astronomije, nauke, ali i za razvoj svoje profesionalne karijere.

 11. Počela realizacija obuke nastavnika za uvođenje novog nastavnog predmeta Tehnika i tehnologija

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 05.11.2017. godine počela je sa realizacijom obuka nastavnika za uvođenje novog nastavnog predmeta Tehnika i tehnologija i primenu relevantnih programskih sadržaja sa ciljem da se predmetni nastavnici obuče da primene novi nastavni plan i program za 5. razred osnovne škole, kao i da se upoznaju sa međupredmetnim kompetencijama sa fokusom na preduzetništvo i primene projektnu nastavu i relevantne programske sadržaje usmerene prema ishodima.

  DSCN9158

  Obuka sadrži četiri teme:

  • Nastavni program predmeta Tehnika i tehnologija,
  • Odnos međupredmetnih kompetencija i nastavnog programa Tehnike i tehnologije,
  • Preduzetništvo kao međupredmetna kompetencija i
  • Projektna nastava.

  Obuka se sprovodi na nacionalnom nivou, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Realizatori su bili: Miodrag Pešić i Dejan Stevanović.

 12. Realizovan seminar sa temom: "Škola otvorena roditelјima"

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 04.11.2017. godine za potrebe realizacije planova stručnog usavršavanja Društva pedagoga i psihologa Rasinskog okruga organizovan je seminar pod nazivom: „Škola otvorena roditelјima“. Opšti cilјevi seminara usmereni su na: Kreiranje konstruktivnijeg i efektivnijeg rada sa roditelјima; Unapređivanje kvaliteta rada škole/ustanove podizanjem nivoa kompetencija nastavnika i vaspitača; Podizanje nivoa saradnje između škole/ustanove i roditelјa.

  DSCN9141

  Teme seminara su:

  • Tumačenje poruka i vaspitnog stila;
  • Načini komunikacije i uklјučivanja roditelјa u život škole;
  • Tematski roditelјski sastanak;
  • Izrada scenaria na temu "Smislena uloga roditelјa u procesu obrazovanja njihove dece".

  Autori i Realizatori su: Zorica Popović i Neda Bogojević Preković.

 13. Realizovan seminar sa temom: ’’Plan less teach more’’

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac i Pearson - Akronolo 01.11.2017. godine u cilju usavrsavanja nastavnika engleskog jezika organizovali su seminar sa temom: ’’Plan less teach more’’. Baveći se aktuelnom temom, koliko vremena i truda nastavnici ulažu u planiranje nastave, a manje za ono što zaista treba raditi u učionici sa učenicima, gostujući predavač Conrad Kellett je kroz dve zanimljive radionice približio nastavnicima moguće alate i aktivnosti kako da prevaziđu ovaj jaz i kako da njihova nastava bude kvalitetnija i zanimljivija.  

  DSCN0315

  U fokusu prve radionice bile su konkretne aktivnosti koje se mogu primeniti u učionici, a koje su zabavne, brze i funkcionalne za različite uzraste i odlične su za diferencijaciju u nastavi. Druga radionica bavila se korišćenjem pokreta kao efektivne i zabavne strategije za poboljšanje učenja, interesovanja i motivacije učenika.

  Conrad Kellett, predavač je koji ima bogato iskustvo u pogledu vođenja obuka za nastavnike uglavnom u Ujedinjenom kraljevstvu i Hrvatskoj i podučavanju engleskog jezika dece mladjeg i starijeg školskog uzrasta. Polaznici seminara su bili nastavnici engleskog jezika sa teritorije Rasinskog okruga.

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.