Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1274321
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
26
450
476
287838
11541
15056
1274321

Ваш IP 141.8.142.106
2017-08-21

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. Realizovan sastanak povodom izgradnje Parka nauke

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac 18.07.2017. godine posetila je delegacija koju su činili direktor Centra za promociju nauke dr Jovan Trifunović sa saradnicima i pomoćnik ministra prosvete za tehnološki razvoj-transfer tehnologija i inovacioni sistem dr Saša Stojanović.

  Povod posete je predstojeća izgradnja Parka nauke u Kruševcu i dogovor o realizaciji programskih aktivnosti Naučnog kluba pri CSU Kruševac u saradnji sa CPN-om u narednom periodu.

  Direktor ustanove Nenad Stanojević otvarajući sastanak, gostima je predstavio resurse i aktivnosti Naučnog kluba. Posebno je apostrofiro dobru saradnju sa školama i aktivima, čime se popularizacija nauke spušta na bazični nivo i ostvaruje cilj, da nastavnici i učenici zajednički razvijaju naučne sadržaje.

  DSCN0175

  Direktor Centra za promociju nauke Jovan Trifunović je govorio o međusobnoj saradnji koja se izgradnjom Parka Nauke podiže na viši nivo. CPN će obezbediti logistiku i ostalu neophodnu podršku za opremanje parka eksponatima. Naveo je da ovaj Projekat treba da generiše širu društvenu zajednicu i obezbedi dostupnost naučnih sadržaja i transver ideja koje će doprineti svakodnevnom životu i biti prepoznate, pre svega od strane privrednih subjekata i lokalne samouprave.

  Pomoćnik ministra prosvete za tehnološki razvoj-transfer tehnologija i inovacioni sistem dr Saša Stojanović izjavio je da resorno ministarstvo posebno prati rad CPNa koji na nacionalnom nivou u saradnji sa Naučnim klubovima sprovodi aktivnosti popularizacije nauke, kao jedne od bitnijih komponenti za društveni razvoj. Naveo je ulogu Centra za stručno usavršavanje u sprovođenju permamentnog usavršavanja nastavnog kadra. Očekivani rezultat bi trebao da se ogleda u postignućima učenika, koji uz podsticajne uslove trebaju da se masivnije uključe i zainteresuju za nauku.  

  U nastavku sastanka bilo je reči o budućim aktivnostima Naučnog kluba, o čemu su govorili Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti CPNa, Irena Terzić i Bogdan Dramićanin, stručni saradnici u Centru za stručno usavršavanje Kruševac. Predložena je dinamika i način imlementacije programskih aktivnosti koje su usmerene na obuku za naučne demonstratore sa ciljem uključivanja učenika i aktuelizacije vršnjačkog učenja, kao i aktivnosti za popularizaciju prirodnih nauka organizacijom izložbi sa interaktivnim radionicama.

  Nakon sastanka u Centru delegacija je otišla na prijem kog gradonačelnika grada Kruševca kako bi se dogovorili dalјi koraci za planiranu izgradnju Parka nauke i obišle predviđene lokacije za izgradnju Parka.

  Park nauke će biti javna zelena površina koja će sve svoje sadržaje-naučne eksponate, učiniti dostupnim za javnost i omogućiti nastavnicima da časove prirodnih nauka drže na zanimlјiv i kreativan način, dok će se učenici kroz praktične zadatke i demonstraciju upoznavati sa prirodnim pojavama. Ovaj prostor za učenje biće dostupan i svim zainteresovanim građanima koji kroz igru mogu da usvajaju nova znanja.

 2. Održan sastanak Mreže RC/CSU Srbije

  Vrnjačka Banja je 06 i 07.07.2017. godine bila domaćin sastanka Mreže RC/CSU Srbije na kome su prisustvovali direktori i stručni saradnici iz deset Regionalnih centara i Centara za stručno usavršavanje iz Srbije. Prvi dan rada bio je rezervisan za sastanak sa pomoćnikom ministra prosvete zaduženim za inspekcijski nadzor, Bogolјubom Lazarevićem. Tema sastanka odnosila se na položaj RC i CSU u sistemu obrazovanja i predlozima u novom zakonu, o inspekcijskom nadzoru i novinama vezanim za rad Centara kao i o stručnom usavršavanju prosvetnih radnika.

  vb

  Unapređenje saradnje sa CPN-om bila je tema narednog sastanka kome su prisustvovali vršioc dužnosti direktora Centra za promociju nauke Dr Jovan Trifunović i njegovi saradnici. Na sastanku je bilo reči o učešću u projektima koji promovišu nauku i daljim aktivnostima vezanih za promociju Naučnih klubova i izgradnju Parkova nauke.

  Pripreme za novu Konferenciju u organizaciji Mreže RC/CSU Srbije, koja će biti održana u oktobru u Vrnjačkoj Banji sa temom: "Odgovornost direktora i saradnika u rukovođenju školom" bila je glavna tema sastanka drugog dana rada. Konferencija će biti akreditovana, a predavači će biti eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja kao i predstavnici ministarstva i drugih državnih institucija koje se bave obrazovanjem.

  U nastavku rada govorilo se o prestojećoj akreditaciji seminara, realizaciji seminara i evidenciji akreditovanih sati. Sastanak Mreže RC i CSU Srbije završen je zaklјučcima koji se tiču unapređenja rada Mreže i saradnje sa MPNTR i Zavodima.

  Direktore Centara, pomoćnika ministra i v.d. direktora CPN primio je u zgradi SO Vrnjačka Banja, predsednik opštine Boban Đurović, sa kojim je i dogovorena dalјa saradnja, pre svega na realizaciji konferencije. Centar za stručno usavršavanje Kruševac predstavljao je direktor Nenad Stanojević.

 3. Realizovana Obuka za unapređivanje trenerskih veština zaposlenih u obrazovanju

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac je povodom predstojeće akreditacije programa stalnog stručnog usavršavanja 21.06.2017.god. organizivao Obuku za unapređivanje trenerskih veština zaposlenih u obrazovanju.

  DSCN0167

  Direktor ustanove Nenad Stanojević je u svome obraćanju istakao da je ovo jedna u nizu planiranih aktivnosti koje CSU Kruševac sprovodi kako bi se omogućilo što većem broju zainteresovanih polaznika iz Rasinskog upravnog okruga i šire, da jačaju trenerske veštine i druge kompetencije neophodne za realizatore programa stalnog stručnog usavršavanja.

  Osnovni cilј obuke je da se animira što veći broj zaposlenih u obrazovanju da postanu autori i realizatori Programa stalnog stručnog usavršavanja uz aktivnu podršku CSU Kruševac, čime se ostvaruje i njegova misija, da se proces SSU učini dostupnim i prilagodi lokalnim potrebama.

  DSCN0168

  Pohađanjem ove besplatne obuke stvaraju se uslovi da autori i realizatori imaju adekvatne reference za izvođenje programa što u krajnjoj konstelaciji osigurava kvalitet programa.

  Obuka je realizovana u okviru tematskih celina:

  • Osnovne karakteristike učenja odraslih
  • Metode podučavanja/učenja
  • Komunikacijske veštine-prevazilaženje teškoća u radu sa grupom i povratna informacija
  • Provera voditeljskih veština

  Obuku su realizovale: Svetlana Aleksić i Snežana Ristić Kostov, treneri koji su pohađali Obuku ZUOVa - Liderstvo za profesionalni razvoj – unapređivanje trenerskih veština.

  Svi učesnici su dobili potvrde o pohađanju ove obuke u skladu sa Pravilnikom o SSU.

 4. Obaveštenje o Novoj obuci za unapređivanje trenerskih veština zaposlenih u obrazovanju

  Centar za stručno usavršavanje Kruševac u okviru planiranih aktivnosti za predstojeću akreditaciju programa stalnog stručnog usavršavanja 21.06.2017.god. organizuje Obuku za unapređivanje trenerskih veština zaposlenih u obrazovanju.

  Cilј nam je da što veći broj zaposlenih u obrazovanju postanu naši saradnici kao autori i realizatori programa stalnog stručnog usavršavanja. Da bismo osigurali kvalitet programa važno je da autori i realizatori imaju adekvatne reference za izvođenje programa, a pohađanjem  ove obuke to moguće osigurati.

  DSCN9055

  Ovom prilikom obaveštavamo sve zainteresovane da će se ponovna Obuka organizovati u drugoj polovini avgusta meseca. Sve prijave slati na mejl Centra info@csu.edu.rs, sa naznakom prijava za Obuku za trenere.

  Pohađanje obuke je besplatno.

  Obuku realizuju: Svetlana Aleksić i Snežana Ristić Kostov, treneri koji su pohađali Obuku ZUOVa - Liderstvo za profesionalni razvoj – unapređivanje trenerskih veština.

  Napomena: Učesnici obuke će dobiti potvrde o učešću na ovoj obuci.

 5. Realizovan seminar sa temom: "Umeće komunikacije – kako da govorimo i slušamo da bi učenici želeli da nas čuju i da razgovaraju sa nama"

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac u periodu od 16 do 18.06.2017. godine realizovan je Seminar sa temom: „Umeće komunikacije – kako da govorimo i slušamo da bi učenici želeli da nas čuju i da razgovaraju sa nama“. Ova bazična obuka omogućava svim polaznicima sticanje uslova da izvođenje nastave za predmet Građansko vaspitanje.

  DSCN0152

  Opšti cilјevi seminara usmereni su na unapređivanje vaspitnog rada osnaživanjem nastavnika za delotvornu komunikaciju sa učenicima, kolegama, roditelјima i razvijanje podsticajne školske klime koja doprinosi prevenciji nepoželјnog ponašanja i konstruktivnom prevazilaženju problemskih situacija.

  DSCN0140

  Teme programa su:

  • Osnovna polazišta "Umeća komunikacije";
  • Odnos između nastavnika i učenika - složeno polјe komunikacije;
  • Shvatanje autoriteta i izbor vaspitnog stila kao odrednice načina komunikacije;
  • Ponašanja učenika koja nas ometaju u radu: Kako reagujemo?;
  • Struktura i elementi tzv. Ja-poruka;
  • Ja-poruke u funkciji pozivanja na saradnju;
  • Problemi učenika: Kako reagujemo?;
  • Aktivno slušanje i emotivna podrška;
  • Slušanje, razumevanje i empatija nastavnika u funkciji podrške učeniku i razvoja empatije kod učenika;
  • Adekvatno i neadekvatno reagovanje na probleme učenika;
  • Zone problema u školskoj praksi;
  • Neslaganja i konflikti i šta sa njima;
  • Konstruktivno rešavanje problema u školskom kontekstu;
  • Saradnja kao standard u profesionalnim odnosima

  Realizatorke su bile: Irena Lobodok Štulić i Milka Mihailović.

 6. Završni čas kursa ruskog jezika

  Povodom završetka školske godine Centar za stručno usavršavanje organizovao je 14.06.2017. godine Završni čas kursa ruskog jezika. Ovo je treća školska godina u kojoj se organizuje besplatan kurs ruskog ruskog jezika za zainteresovane učenike kruševačkih škola. Centar je ujedno nosilac projekata, uz podršku Grada Kruševca, Ruske ambasade, Centra za nauku i kulturu „Ruski dom" i udruženja Sveslavica.

  DSCN0134

  Ova prilika iskorišćena je da se dodele diplome nagrađenima na Međunarodnom konkrusu mladih interpretatora na ruskom jeziku „Živa klasika“ gde su u više starosnih kategorija učestvovali učesnici iz 150 zemalja iz celog sveta. Fond „Živa klasika“ osnovan je u Sankt Peterburgu uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva informisanja Ruske Federacije.

  DSCN0132

  U najboljih 100 interpretatora, među mlađom decom iz Kruševca našli su se: Vera Ivanović, Vukašin Vuković i Ilija Mutavdžić. Laureatima su prigodne nagrade dodelile Irina Miljković, Predsednica Koordinacionog Saveta ruskih sunarodnika u Srbiji i Olga Dimitrijević, profesor ruskog jezika.

  Polaznici Kursa ruskog jezika Višnja Ristić i Stojan Racković učestvovaće u umetničkom delu programa na otvaranju „Ruskog kutka“ i „Ruske interaktivne učionice“ u Kruševcu 19.16.2017. godine.

 7. Održan sastanak Školske uprave u Kruševcu sa direktorima osnovnih škola Rasinskog okruga

  U organizaciji Školske uprave u Kruševcu 12.06.2017. godine u Centru za stručno usavršavanje Kruševac održan je sastanak sa direktorima osnovnih škola Rasinskog okruga. Glavna tema sastanka bila je vezana za oganizaciju završnog ispita za osnovne škole Rasinskog upravnog okruga.

  Sastankom je predsedavao Rukovodilac Školske uprave Kruševac, Zoran Asković.

  DSCN0128

 8. Realizovana završna radionica u okviru Projekta: "Sove našeg kraja"

  Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u okviru manifestacije: "Prirodi prijatelj budi", u Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac 03.06.2017. godine realizovana je Treća završna radionica u okviru Projekta: "Sove našeg kraja".

  Cilј projekta je upoznavanje života, staništa, anatomije i ekologije sova našeg kraja kao i izvođenje disekcije sa izradom eksponata. Projekat je u korelaciji sa više predmeta: biologija, ekologija, tehničko i informatičko vaspitanje, ornitologija i engleski jezik.

  DSCN0127

  U okviru Radionica sprovedene su sledeće aktivnosti:

  • Kviz – sove našeg kraja
  • Prikaz kratkog filma škole sa Tajvana i analiza pitanja učenika sa Tajvana upućena učenicima sa radionice Sove našeg kraja, snimanje odgovora na pitanja u vidu kratkog filma za prijatelјsku školu (na engleskom jeziku).
  • Prezentacije učenika
  • Evaluacija radionica

  Projekat je započet sa jednom tajvanskom školom gde učenici vršnjačkom edukacijom na engleskom jeziku razmenjuju znanje i iskustva.

  Realizatori projekta su:

  • Olivera Kolarić, profesor biologije
  • Ivan Parezanović, profesor biologije
  • Ana Krstić, profesor engleskog jezika
 9. Zatvorena naučno-popularna manifestacija "Maj mesec matematike"

  U Naučniom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac povodom naučno-popularne manifestacije: "Maj mesec matematike", realizovano je niz aktivnosti koje su imale za cilj da se na jedan kreativan i zabavan način učenicima i nastavnica kruševačkih škola približi matematika.

  DSCN0083

  Ovogodišnju manifestaciju 31.05.2017. godine, zatvorile su radionice:

  • „Polyomini“ – namenjenu učenicima od III do VII razreda osnovnih škola. Realizatori radionica bile su: Katarina Perović i Jasmina Jovanović.
  • „Matematički modeli“, „Matematički trikovi“ i „Sudoku“ – namenjenu učenicima od III do V razreda osnovnih škola. Realizator ovih radionica bio je Vladimir Acković.

  DSCN0094

  Polaznici radionica bili su učenici osnovnih škola: „Vuk Karadžić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Jovan Popović“ i „Dragomir Marković“.

  Pored radionica učenici su obišli Naučni klub i izložbu slika: "Lica matematike" koja predstavlja 10 velikana koji su kroz istoriju gradili ovu naučnu disciplinu.

 10. Održan sastanak tima mentora i pripravnika PU "Nata Veljković"

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac, 31.05.2017. godine održan je redovan sastanak tima mentora i pripravnika PU "Nata Veljković".

  DSCN0097

  Za sastanak je bio predviđen sledeći dnevni red:

  • Evaluacija rada tima mentora i pripravnika
  • Dogovor o radu za narednu 2017/18. godinu
  • Izveštaj sa Konferencije "Uključenost roditelja u rad predškolskih ustanova i škola"

  Sastankom je predsedavala Slobodanka Miladinović, a bili su prisutni mentori i pripravnici iz PU "Nata Veljković".

 11. Održan sastanak Izvršnog odbora Društva učitelja Kruševac

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 29.05.2017. godine održan je sastanak Izvršnog odbora Društva učitelja Kruševac.

  DSCN0075

  Za ovaj sastanak bile su predviđene sledeće tačke dnevnog reda:

  • Analiza obaležavanja jubileja 35 godina postojanja Društva učitelja Kruševca
  • Dogovor oko učešća na Saboru učitelja
  • Tekuća pitanja

  Sastankom je predsedavala Ivana Blagojević, predsednik društva.

   

 12. Realizovan seminar sa temom: „Životne situacije i stresovi – strategije za suočavanje i prevladavanje“

  U Centru za stručno usavršavanje Kruševac, 27.05.2017. godine organizovan je seminar sa temom: „Životne situacije i stresovi – strategije za suočavanje i prevladavanje“ za potrebe realizacije planova stručnog usavršavanja članova Društva pedagoga i psihologa Rasinskog upravnog okruga. Seminar ima za cilj da kod polaznika aktivira unutrašnje snage za prevazilaženje poteškoća u odnosima sa svim partnerima u OV radu, kako bi nastava bila što kvalitetnija.

  DSCN0070

  Specifični cilјevi seminara su:

  • Razumevanje uticaja mogućih problema životnog ciklusa porodice na odnose i interakcije sa odraslima, kao i u odelјenju sa učenicima;
  • Razvijanje svesti da promena počinje u nama i sa nama; da je sadašnji trenutak najoptimalniji za promenu;
  • Usvajanje znanja o međuzavisnosti misli, emocija i ponašanja;
  • Uviđanje štetnosti disfunkcionalnih misli, kao i značaja funkcionalnih misli i ponašanja;
  • Povećanje ličnog doprinosa u stvaranju i održavanju kvalitetnih odnosa sa učenicima, roditelјima, kolegama i drugim partnerima u OV radu = kvalitetnija nastava;
  • Prepoznavanje ličnih i usvajanje novih strategija za prevladavanje stresa.

  Realizatori su: Snežana Ristić Kostov i Katarina Tomić.

 13. Realizovan seminar sa temom: "Autizam i govorno-jezički poremećaji"

  Autizam i govorno-jezički poremećaji tema su seminara koji je zaokupio veliku pažnju polaznika, zaposlenih u ŠOSO "Veselin Nikolić" u Kruševcu. Primenjujući jasna uputstva za prepoznavanje odstupanja od normalnog govorno-jezičkog razvoja i pružanje adekvatne podrške, polaznici se neposredno upoznaju sa karakteristikama govorno-jezičkog razvoja. Klasifikuju poremećaje u razvoju govora, definišu komunikativne, socijalno-interaktivne i karakteristike ponašanja osoba sa autističnim poremećajem, uputstva za prepoznavanje autizma, bave se samim odnosom prema deci i osobama sa autizmom, načinima rada i tretmana autizma.

  DSCN0065

  Teme programa su:

  • Upoznavanje sa govorno-jezičkim razvojem deteta i prepoznavanje odstupanja od pravilnog razvoja govora i jezika;
  • Načini rada i pristupa deci sa govorno-jezičkim poremećajima;
  • Karakteristike osoba sa autističnim spektrom;
  • Smernice za rad sa decom autističnog spektra

  Realizatori su Igor Buzganović i Snežana Kitanović.

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.