Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian English French German Italian Russian

Радио Јан

Play Radio in Popup Window

Пријава

На мрежи

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

1425757
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Свих дана
798
700
3572
434195
18470
25421
1425757

Ваш IP 34.229.49.183
2018-03-23

Свети Сава - Школска слава - (2018.)

Свети Сава проглашен је за школску славу и слави се 27. јануара. Тог дана све школе имају радни, али ненаставни дан, а обичај је и да се слави, па се поводом Светог Саве у школама организују свечане приредбе и академије. 


Од кад школе имају своју славу?
Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.
Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990. године.
Ко је био Свети Сава?
Светом Сави рођено име је Растко Немањић. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељи и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, законодавац, књижевник и ходочасник, али и пре свега, био је утемељивач српске цркве, државе и школства.
Дан када је умро – 27. јануар 1236. године црква је установила као празник којим се обележава његов живот и дело.
Живот Светог Саве
Растко Немањић је најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Рођен је 1169. године, а 15 година касније добио је од оца део државе којом је требало да влада. Међутим, Растко је отишао на Свету Гору где се замонашио и добио име Сава.
Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.
Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира, постајући тако ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.
Свети Сава је написао типик, по којем се монаси морају управљати и владати, а написао је и житије свог оца, пребодобног Симеона.
Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности па је стога и заштитник просветних установа.
Свети Сава умро је 1235. године у тадашњој престоници Бугарске – Трнову, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију. Из Трнова његове мошти пренете су и сахрањене у манастиру Милешева 6. маја 1237. године. Мошти је спалио Синан Паша 1594. године на Врачару. На том месту налази се се спомен храм посвећен Светом Сави.

Историјски филм "Отац" о Светом Сави и Симеону Немањи биће сниман у продукцији фондације "Наслеђе отаца" и продукцијске куће "Опет и опет", а сценарио који пишу ђакон Ненад Илић и Владимир Петровић је у фази израде, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.Филм "Отац" бави се периодом од доласка остарелог владара Немање као монаха на Свету Гору до његовог сина Саве, са очевим чудесно мироточивим моштима, у грађанским ратом опустошену, осиромашену и изгладнелу Србију - десет година касније.Фондација "Наслеђе отаца" основана је у мају ове године, а први и основни циљ је снимање филма "Отац".

Отац је српска историјска драма и први играни филм о Светом Сави и Светом Симеону. Аутори сматрају да је пројекат од националног значаја и да његов културни и друштвени потенцијал у многоме надилази границе филмске уметности јер је заснован на вољи за опстанком заједништва. Више информација на сајту ФИЛМ ОТАЦ 


 

Template created with ArteSerbia - OШ "ВЛАДИСЛАВ САВИЋ ЈАН" ПАРУНОВАЦ © 2015. Сва права заштићена.